Η BMW Σειρά 3 στο πέρασμα των χρόνων: Δυναμική, πρωτοποριακή και αναμφισβήτητα BMW

Σε μία πορεία τριάμισι και πλέον δεκαετιών το πρόσωπο της BMW Σειράς 3 εξελίσσεται συνεχώς. Οι σχεδιαστές έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν τη δύναμη, την καινοτομία και την αισθητική σε μία αρμονική, σύγχρονη και φουτουριστική φιλοσοφία, διατηρώντας ταυτόχρονα τις παραδοσιακές αξίες. Αποτέλεσμα: κάθε BMW Σειρά 3 έχει διατηρήσει τη χαρακτηριστική της ταυτότητα και είναι αναγνωρίσιμη σαν μέλος της οικογένειας BMW με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, οι
ρίζες του μοντέλου χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960….
Σαν κατασκευάστρια εταιρία σπορ και κομψών sedan, η BMW είχε ήδη διαμορφώσει την εποχή εκείνη ένα συγκεκριμένο προφίλ. Με σχεδίαση αμαξώματος τριών όγκων, κινητήρες τοποθετημένους...μπροστά και πίσω κίνηση, από τότε έθεσε τις βάσεις μιας φιλοσοφίας (BMW 1500/2000) που παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα. Η άφιξη της BMW 1600 το 1966, σηματοδότησε το λανσάρισμα της 2θυρης Σειράς 02, από την οποία προήλθαν διάσημα μοντέλα - όπως τα 1600ti και 2002tii - και τελικά αντικαταστάθηκε από τη BMW Σειρά 3.
Η παρουσίαση της πρώτης BMW Σειράς 3 τον Ιούλιο του 1975 εγκαινίασε ένα από τα πιο επιτυχημένα κεφάλαια στη ιστορία της BMW. Αν και το 2-θυρο sedan είχε έντονη ομοιότητα με τη BMW Σειρά 5 που λανσαρίστηκε το 1972, το αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε στην αγορά ήταν εντελώς νέο με συμπαγείς διαστάσεις και σπορ χαρακτήρα. Το κυρίαρχο σχεδιαστικό στοιχείο του εμπρός τμήματος ήταν επίσης σύμβολο της μάρκας, άμεσα αναγνωρίσιμο ακόμα και από μακριά – η γνώριμη μάσκα BMW.
1975–1983. Η σχεδίαση της πρώτης BMW Σειράς 3 χαρακτηρίζεται από μεγάλα παράθυρα, σφηνοειδές σχήμα και ασφαλώς το γνώριμο ‘πρόσωπο’ BMW, με κυρίαρχο στοιχείο τη μάσκα η οποία προεξέχει ζωηρά από το κάλυμμα του ψυγείου και συνεχίζεται οπτικά με το ανάγλυφο καπό μέχρι το παρμπρίζ. Με κοντούς προβόλους και εμπρός πλάτος μετατροχίου 1.364 mm, το νέο σπορ μοντέλο είναι αρκετά χαμηλωμένο. Κάθετα τοποθετημένα φλας πλαισιώνουν τους μεγάλους στρογγυλούς προβολείς. Η BMW δίνει στο νέο μοντέλο τις καλύτερες προοπτικές επιτυχίας: «Διαχρονική και καθόλου φλύαρη, η σχεδίαση της BMW Σειράς 3 εγκαινιάζει νέες τάσεις για την επόμενη δεκαετία».
1982–1993. Το 1982 κυκλοφορεί η δεύτερη γενιά της BMW Σειράς 3 και αποδεικνύεται άξιος διάδοχος. Αποτέλεσμα αισθητικής αναβάθμισης και βελτιστοποιημένης αεροδυναμικής, το νέο μοντέλο αποκτά ισχυρότερη παρουσία στο δρόμο. Η αύξηση του μετατροχίου κατά 35 mm περίπου συμβάλλει στη δυναμική εμφάνιση του sedan. Γενικά, το αμάξωμα είναι πιο λείο και στρογγυλεμένο, με το κομψό ρύγχος του να έχει διαμορφωθεί μέσα από δοκιμές στη σήραγγα αεροδυναμικής, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το συντελεστή οπισθέλκουσας 0,37. Το χαμηλωμένο εμπρός άκρο με την επίπεδη μάσκα επιμηκύνει ολόκληρο το εμπρός τμήμα, κυρίως επειδή οι διπλοί προβολείς που τώρα υιοθετούνται από όλα τα μοντέλα της Σειράς 3, τοποθετούνται στα άκρα. Με ελάχιστους αρμούς να συνδέουν τις επιφάνειες του αμαξώματος δημιουργείται ένα πολύ ξεχωριστό σχήμα και παράλληλα διασφαλίζεται και καλή ροή αέρα γύρω από το αυτοκίν
Keywords
Τυχαία Θέματα