Σιμόν Πέρες:H Ελλάδα εκτός από ψηλά βουνά χρειάζεται και υψηλή τεχνολογία

«Οι μικρές χώρες μπορούν να γίνουν μεγάλες και να κάνουν μεγάλα πράγματα» είναι το σύνθημα που στέλνει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο «Βήμα» ο Σιμόν Πέρες.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ έφθασε στην Αθήνα και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του έλληνα ομολόγου του κ. Κάρ. Παπούλια.

Ο 89χρονος ισραηλινός πρόεδρος, βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης για τις προσπάθειές του για την επίλυση του Μεσανατολικού και άνθρωπος που προωθεί τη δημοκρατία και την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο (πρόσφατα λειτούργησε και
προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook για τον λόγο αυτό!), θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, αλλά όπως αναμένεται και με τον κ. Αλ. Τσίπρα.

Ο κ. Πέρες, επί σειρά ετών πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, επισημαίνει ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ θα έπρεπε να έχουν συνεργαστεί στενά εδώ και πολλά χρόνια λόγω «γεωγραφικής και πολιτισμικής εγγύτητας».

Επικαλούμενος την εμπειρία του προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία δύσκολα μέτρα για να θεραπεύσει την οικονομία της, ενώ δηλώνει ότι ισραηλινοί επενδυτές ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι στον σύγχρονο κόσμο μεγάλη χώρα είναι αυτή που έχει υψηλό επίπεδο ανάπτυξης και τεχνολογία, όχι πολλά εδάφη. «Η Ελλάδα έχει ψηλά βουνά που θα σας φέρουν τουρίστες, αλλά χρειάζεστε υψηλή τεχνολογία που θα σας φέρει επενδύσεις» τονίζει.

Τάσσεται, δε, υπέρ της ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, με την Ελλάδα να αποτελεί κόμβο για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στέλνοντας εμμέσως σαφές μήνυμα και στην Τουρκία ότι «όλες οι πλευρές θα συμπεριφερθούν βάσει των όσων λέει το Διεθνές Δίκαιο».

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί ραγδαία. Βλέπετε περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσής τους;

«Κατ' αρχήν, δεν ήταν φυσιολογικό που οι σχέσεις μας δεν ήταν στενές. Πρώτον, βρισκόμαστε πολύ κοντά από γεωγραφικής άποψης. Δεύτερον, βρισκόμαστε πολύ κοντά πολιτισμικά. Η ιστορική και η γεωγραφική εγγύτητα δικαιολογούν ότι οι σχέσεις μας έπρεπε να είναι στενότερες. Τώρα πρέπει να συνεργαστούμε. Είμαστε μικρές χώρες, αλλά οι μικρές χώρες μπορούν να γίνουν μεγάλες και να κάνουν μεγάλα πράγματα. Το μέγεθος μιας χώρας δεν κρίνεται από την έκταση του εδάφους της, αλλά από το επίπεδο ανάπτυξης και την τεχνολογία της. Η Ελλάδα έχει ψηλά βουνά που θα σας φέρουν τουρίστες, αλλά χρειάζεστε υψηλή τεχνολογία που θα σας φέρει επενδύσεις• και σε αυτό μπορούμε να συνεργαστούμε. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα οικονομικά προβλήματα. Ημουν πρωθυπουργός όταν η δική μας οικονομία βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της, με πληθωρισμό 400%. Επρεπε να πάρω επώδυνα μέτρα που δεν άρεσαν στον λαό. Δεν δίστασα όμως διότι πρέπει να λειτουργήσεις σαν γιατρός: αν θέλεις να θεραπεύσεις τον ασθενή, πρέπει να είσαι έτοιμος και να τον πονέσεις. Και η δημοτικότητά μου, παρά την αρχική
Keywords
Τυχαία Θέματα