«Πλήρως ντούπλεξ» για ασύρματη επικοινωνία

Διπλάσια χωρητικότητα στα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, χωρίς, ωστόσο, να χρειαστεί προσθήκη νέων σταθμών βάσης και κεραιών υπόσχεται μια νέα τεχνολογική ανακάλυψη μηχανικών του πανεπιστημίου Ράις των ΗΠΑ

Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ασουτός Σαμπχαργουάλ, ανέπτυξε μια νέα «πλήρως ντούπλεξ» τεχνολογία, με την οποία συσκευές με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, όπως τα κινητά και οι υπολογιστές-ταμπλέτες, μπορούν στην ίδια συχνότητα τόσο
να «μιλάνε», όσο και να «ακούνε».

Η νέα αυτή τεχνολογία έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, δεδομένου ότι, δεν χρειάζονται σημαντικές προσθήκες στα δίκτυα, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η εφαρμογή της θα φέρει σύντομα τη δημιουργία νέων διεθνών ασύρματων τεχνικών προτύπων, όταν έρθει η ώρα της αναβάθμισης των δικτύων για τις επόμενες γενιές ασύρματης επικοινωνίας.

Η πρώτη φορά που δημοσιεύθηκε η μελέτη τους, στην οποία έδειχναν πως αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί ήταν το 2010.

Οι ερευνητές απέδειξαν πως η τεχνολογία τους μπορεί να παράγει ποιότητα σήματος τουλάχιστον δέκα φορές καλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη ερευνητική προσπάθεια.

Μια επιπλέον κεραία και κάποια τεχνάσματα μέσω υπολογιστών ήταν η λύση σε κάτι που μέχρι σήμερα θεωρούταν αδύνατο.

Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν έμειναν εκεί, αλλά κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ασύγχρονη «πλήρως-ντούμπλεξ» τεχνολογία, δηλαδή μια ασύρματη συσκευή η οποία αρχίζει να λαμβάνει ένα σήμα, ενώ βρίσκεται στην μέση της μετάδοσης άλλου σήματος.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί , να βοηθήσει τις εταιρίες ασύρματης τηλεφωνίας να μεγιστοποιήσουν την κίνηση στα δίκτυά τους, με συνέπεια να αυξήσουν κι άλλο την χωρητικότητά τους.

Nooz
Keywords
Τυχαία Θέματα