Καμία ουσιαστική μείωση του χρέους για την Ελλάδα


Τώρα που έχει πέσει η σκόνη και όλοι έχουν πλέον σχολιάσει το περιβόητο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδος, ένα είναι το σίγουρο: άσχετα του τι λένε οι της Ευρώπης, οι του ΔΝΤ και του IIF, οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι αυτό το σχέδιο θα προσφέρει την οποιαδήποτε ανακούφιση προς την Ελλάδα.

Για ποιο λόγο όμως αγαπητέ αναγνώστη; Μήπως το ότι δεν δεν υπήρχε καλή επικοινωνία του σχεδίου με τις αγορές;
Η μήπως ήταν πολύ πολύπλοκο για να το καταλάβουν οι παράγοντες της αγοράς; Η μήπως δεν υπήρχε καλός συντονισμός ανάμεσα στους εμπλεκόμενους του σχεδίου σωτηρίας;

Η απάντηση ίσως είναι πιο απλή: Το σχέδιο αυτό δεν προσφέρει μειώσει του χρέους και άρα ανακούφιση χρέους προς την Ελλάδα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι Peter Allen, Gary Evans και Barry Eichengreen σε πρόσφατο άρθρο στο Bloomberg. Οι δε Peter Allen και Gary Evans έχουν δουλέψει στις αναδιαρθρώσεις Brady Plan της δεκαετίας του ΄90 και οι τρεις έχουν διετελέσει σύμβουλοι της Πολωνικής κυβέρνησης όταν η Πολωνία έκανε αναδιάρθρωση. Εκτιμώ ότι και οι τρεις καλοί οικονομολόγοι είναι αρκετά πιο ειδικοί στο να κρίνουν αν αυτό το σχέδιο είναι ένα είδος Brady Plan, όπως πολλοί το αποκαλούσαν.

Η Ελλάδα, λένε οι καλοί οικονομολόγοι, απλά πήρε ένα δάνειο από το EFSF με χαμηλότερο τόκο, αλλά αυτό το δάνειο έχει επιμηκυνθεί και η χωρά θα πρέπει να πληρώσει όλο το αρχικό ποσό. Η Ελλάδα επίσης πήρε ένα δάνειο 20 δισ. ευρώ για να αγοράσει πίσω ομόλογα με έκπτωση με τόκο 3,5%, που ουσιαστικά θα επιβαρυνθεί ο μέσος Ευρωπαίος φορολογούμενος.

Αλλά όσον αφορά το κούρεμα που ακούμε, αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία. Αυτό που αποκαλούν ορισμένοι κούρεμα, είναι απλά μια έκπτωση στην ονομαστική αξία, βάσει της οποία τα καινούργια ομόλογα θα διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση του 9%.

Ο σωστός τρόπος μέτρησης θα ήταν η σύγκριση να γίνει με το επιτόκιο του 5,02% που πληρώνει η Ελλάδα σήμερα. Όταν λάβουμε αυτή την παράμετρο υπόψη, η μείωση του 20% της ονομαστικής αξίας, που λένε όλοι, είναι πολύ μικρότερη, διότι το κουπόνι είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που πληρώνουν τα σημερινά Ελληνικά ομόλογα.

Η επιλογή του τριανταετούς ομολόγου για παράδειγμα, όπου θα γίνει ανταλλαγή των σημερινών ομολόγων με καινούργια στο 80% της ονομαστικής αξίας, έχει κουπόνι εκκίνησης 6%, αυξανόμενο τον πέμπτο χρόνο στο 6,5% και 6,8% από το δέκατο έτος έως το έτος 30. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί μόνο 22 μονάδες βάσης μείωση επιτοκίου τα πρώτα 5 χρόνια και θα έχει αρνητικές μειώσεις επιτοκίου για τα επόμενα 25 χρόνια.

Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει μόνο το 80% της σημερινής ονομαστικής αξίας του χρέους της, η σημερινή αξία αυτού του χρέους πέφτει μόνο κατά 1,78% (net present value basis), καμία σχέση δηλαδή με τη μείωση του 20% που ακούμε. Και για να δελεάσει τους κατόχους των σημερινών ομολόγων να κάνουν την ανταλλαγή, η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί το 26,10% της αρχικής αξίας τ
Keywords
Τυχαία Θέματα