Γιατί δε μπορείτε να συγκεντρωθείτε;


Ποιοι είναι οι λόγοι που δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε; Είναι φυσιολογικό ή μήπως πάσχετε από τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας; Μάθετε πότε πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.Χάνετε συνεχώς τα κλειδιά σας, αμφιταλαντεύεστε μεταξύ δουλειάς και Facebook και ονειροπολείτε κατά τη διάρκεια σοβαρών συζητήσεων. Μέχρι ενός σημείου, μπορεί να είναι φυσιολογικό. Πώς όμως θα ξέρετε αν έχετε σοβαρό πρόβλημα; Για τους ενήλικες που πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD), η άγνοια ή
η παραμέληση της διαταραχής αυτής, μπορεί να γίνει εξουθενωτική.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλο και περισσότερα άτομα σε ηλικία περίπου 38 ετών διαγιγνώσκονται με αυτή τη διαταραχή, πράγμα που είναι λογικό σε αυτή την ηλικία του multitasking, όταν δηλαδή καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όλο και περισσότερο πράγματα (δουλειά, οικογένεια, προσωπικές υποχρεώσεις κ.τ.λ.).
Πάντως, δεν πάσχουν από ADHD, όλοι όσοι αργούν να κάνουν κάτι ή ξεχνούν τα ραντεβού τους. Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που μπορεί να εξηγούν την έλλειψη συγκέντρωσης. Δείτε κάποιους από αυτούς και ενημερωθείτε για το αν και πότε χρειάζεται να δείτε κάποιον ειδικό.
Υπερφόρτωση από την τεχνολογία
Κινητό, υπολογιστής, φαξ, ipod, όλα αναζητούν λίγη από την προσοχή σας και λογικό είναι να σας κάνουν κάποιες φορές… έξαλλους! Μέχρι ενός σημείου, ο εγκέφαλός σας μπορεί να ενεργεί ως γραμματέας, οργανώνοντάς σας βοηθώντας σας να διαχειριστείτε το χρόνο σας. Όμως, όσο περισσότερα πράγματα κάνετε ταυτόχρονα, τόσο δυσκολότερο είναι να μείνετε συγκεντρωμένοι στο καθένα από αυτά. Ακολουθώντας τις βασικές οργανωτικές δεξιότητες, όπως το να σημειώνετε τις δουλειές σας και να μένετε πιστοί στο πρόγραμμά σας, μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων αυτών. Όπως και το να κάνετε διαλείμματα από τη συνεχή παρακολούθηση τηλεόρασης ή ενασχόλησης με το Internet.
Συμβουλευτείτε έναν γιατρό όταν: Συνεχώς «πιάνετε» τον εαυτό σας να αποφεύγει σημαντικά καθήκοντα και να μην είναι σε θέση να συγκεντρωθεί σε αυτά και σας συμβαίνει αυτό για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας -με ή χωρίς τη βοήθεια του Διαδικτύου ή του κινητού τηλεφώνου. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι, όταν ο εγκέφαλος δε λειτουργεί σωστά, δε μπορείτε να κάνετε διάφορες εργασίες χωρίς να αποσπάται εύκολα η προσοχή σας από σκέψεις ή άσχετες δραστηριότητες.
Έλλειψη ύπνου
Αν δεν κοιμάστε αρκετά –συνήθως επτά με οκτώ ώρες την ημέρα- πιθανόν να είστε οξύθυμος, αφηρημένος και να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν ξεκουράζεστε αρκετά και κοιμάστε σχετικά νωρίς, θα μπορείτε και να συγκεντρώνεστε.
Συμβουλευτείτε έναν γιατρό όταν: Εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε προβλήματα ύπνου ή ξυπνάτε κουρασμένοι, υποφέρετε από συνεχή κατήφεια και έχετε προβλήματα συγκέντρωσης, όπως η έλλειψη προσοχής πάνω σε κάτι ή της δυνατότητας να βρίσκεστε σε εγρήγορση. Θα μπορούσατε να πάσχετε από μια αδιάγνωστη διαταραχή ύπνου ή να επωφεληθείτε από τις βα
Keywords
Τυχαία Θέματα