Ερευνα Κάπα Research για ιστορικό κέντρο Αθήνας


Ποσοστό 84,5% νιώθει ότι απειλείται η ασφάλειά του στο κέντρο της Αθήνας, 60,6% λέει ότι θέλει να μετακομίσει και 52,2% αισθάνεται στο περιθώριο, επειδή ζει στη συγκεκριμένη γειτονιάς, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, που διενεργήθηκε 11 και 12 Μαϊου για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής.

Στην ερώτηση για ποιον λόγο δεν κυκλοφορείτε στο ιστορικό-εμπορικό κέντρο, ποσοστό 70,4% απαντά επειδή έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα.

Επίσης, ποσοστό 74,8% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο
από τη συνολική κατάσταση.

Ακόμη, το 45,4% συμφωνεί με την άποψη ότι η κατάσταση διάλυσης είναι απειλή για την ίδια την υπόσταση του κράτους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εγκληματικότητα (85,5%), οι οικονομικοί μετανάστες (57,3%) και η καθαριότητα (27%) αξιολογούνται ως τα σοβαρότερα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, εμφανίζονται και τάσεις ενός μικρού «εμφυλίου», καθώς στο ερώτημα αν συμφωνούν με τις πράξεις αυτοδικίας οι απαντήσεις είναι περίπου 50-50.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία θεωρεί ότι η δολοφονική επίθεση κατά του 44χρονου την περασμένη Τρίτη ήταν «αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στο κέντρο» (73,7%).

Οι κάτοικοι ζητούν κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (77%), ενίσχυση της αστυνόμευσης (59,6%), βελτίωση της καθαριότητας και του φωτισμού (30,6%).

Επίσης, θεωρούν ότι η εικόνα της Αθήνας μπορεί να αλλάξει με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (84,5%), των παράνομων μεταναστών (75,3%), των ναρκωτικών (43,8%), των εγκαταλειμμένων κτιρίων (23,1%) και του παρεμπορίου (22,9%).
Keywords
Τυχαία Θέματα