Δεκανίκι Ομπάμα στην παραπαίουσα παγκόσμια αγορά


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η οποία... χορεύει στους ρυθμούς των διεθνών οίκων αξιολόγησης και της κρίσης της αμερικανικής οικονομίας. Σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου περνούν “μαύρες” ημέρες. Από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και από τις ΗΠΑ μέχρι τη Λατινική Αμερική, οι διεθνείς αγορές συρρικνώνονται με ταχύτατο ρυθμό.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor΄s ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ
από “ΑΑΑ” σε “ΑΑ+”. Με την υποβάθμιση αυτή οι ΗΠΑ κατατάσσονται χαμηλότερα από το Λιχτενστάιν και στο ίδιο επίπεδο με το Βέλγιο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδας προέβη σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό και κατ' επέκταση προς τις διεθνείς αγορές, υπερασπίζοντας την ισχύ της χώρας του στην παγκόσμια οικονομία και δείχνοντας στην πράξη ότι η ρήξη των κέντρων αποφάσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη με τους οίκους αξιολόγησης και τα παιχνίδια των κερδοσκόπων είναι οριστική.

Ο Ομπάμα μιλώντας από τον Λευκό Οίκο κατηγόρησε το πολιτικό αδιέξοδο που διαπιστώθηκε στην Ουάσινγκτον στη διακομματική διαβούλευση για χρέος-έλλειμμα για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. "Αμφισβητήθηκε η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει ορθά", είπε.

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών παραγόντων της διεθνούς οικονομίας, διατηρούν στο ΑΑΑ την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητά τους. Χαρακτηριστική ήταν η ακόλουθη ατάκα του Αμερικανού προέδρου: “Ανεξάρτητα από το τι λένε οι οίκοι αξιολόγησης, οι ΗΠΑ ήταν, είναι και θα είναι πάντα βαθμίδας ΑΑΑ”.

Ανήγγειλε, συγχρόνως, ότι κατά τις προσεχείς εβδομάδες ο ίδιος θα παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις του, για τον περιορισμό των διαφόρων κατηγοριών ελλειμμάτων στον αμερικανικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι σκέλος της συμφωνίας στο Κογκρέσο για το χρέος και το έλλειμμα του δημοσίου, που εγκρίθηκε την τελευταία ώρα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, προβλέπει ότι μια κοινοβουλευτική Επιτροπή θα παρουσιάσει κι αυτή τις προτάσεις της στα πεδία αυτά "έως τα τέλη του Νοεμβρίου".

Την ίδια στιγμή οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch δεν αποκλείουν η Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ για άλλη μια φορά, στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών.

Οι ΗΠΑ είναι σχεδόν απίθανο να ανακτήσουν σύντoμα την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ", δήλωσε ο David Beers, επικεφαλής του τομέα αξιολόγησης κρατικού χρέους της Standard & Poor΄s.

Το μικρότερο χρονικό διάστημα που πήρε ποτέ σε μια χώρα να ανακτήσει την κορυφαία αξιολόγηση είναι 9 χρόνια, σύμφωνα με στελέχη της S&P.

“Τιτανικός” στα διεθνή χρηματιστήρια

Έντονα πτωτική ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο του Παρισιού, με το δείκτη CAC40 να κλείνει με μείωση 4,68%, ακολουθώντας τη σημερινή κυ
Keywords
Τυχαία Θέματα