Αρχαίος Ρωμαίος Γίγαντας!!!



Δεν είναι ένα παραμύθι για γίγαντες – ο πρώτος ολοκληρωμένος αρχαίος σκελετός ανθρώπου με γιγαντισμό ανακαλύφθηκε κοντά στη Ρώμη, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Με ύψος 2,02 μέτρα (202 εκατοστά), ο...
άνθρωπος αυτός θα ήταν ένας γίγαντας στη Ρώμη του 3ου αιώνα μ.Χ., όπου οι άνδρες κατά μέσο όρο είχαν ύψος 1,67 μ. (167 εκατοστά). Αντίθετα, ο ψηλότερος άνδρας σήμερα έχει ύψος 2,51 μ. (251 εκατοστά).

Η εύρεση τέτοιων σκελετών είναι σπάνια, επειδή ο γιγαντισμός είναι εξαιρετικά σπάνιος, ενώ σήμερα, επηρεάζει
περίπου τρία άτομα στο ένα εκατομμύριο σε παγκόσμια κλίμακα. Η κατάσταση αυτή αρχίζει στην παιδική ηλικία, όταν μια δυσλειτουργία της υπόφυσης προκαλεί αφύσικη ανάπτυξη.

Δύο σκελετικά υπολείμματα, ένας από την Πολωνία και ένας άλλος από την Αίγυπτο, είχαν χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως «πιθανές» περιπτώσεις γιγαντισμού, αλλά το Ρωμαϊκό δείγμα είναι η πρώτη σαφής περίπτωση γιγαντισμού από το αρχαίο παρελθόν, όπως δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Simona Minozzi, από το πανεπιστήμιο της Πίζας , στην Ιταλία.

Συναρμολογώντας έναν γίγαντα

Ο ασυνήθιστος σκελετός βρέθηκε το 1991, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην νεκρόπολη Fidenae, μια περιοχή που διαχειρίζεται εμμέσως αρχαιολογικά από τη Ρώμη.
Εκείνη την εποχή, το Αρχαιολογικό Συμβούλιο Επίβλεψης της Ρώμης, το οποίο διαχειριζόταν το έργο, επεσήμανε ότι ο τάφος του άνδρα ήταν ασυνήθιστα μεγάλος. Κατά τη διάρκεια ανθρωπολογικής εξέτασης που διενεργήθηκε αργότερα, όμως, βρέθηκε ότι τα οστά ήταν επίσης ασυνήθιστα. Λίγο αργότερα, απεστάλησαν στην ομάδα Minozzi για περαιτέρω ανάλυση.

Για να διαπιστώσουν εάν ο σκελετός είχε γιγαντισμό, η ομάδα εξέτασε τα οστά και βρήκαν στοιχεία βλάβης στο κρανίο, λόγω της παρουσίας όγκου στην υπόφυση, ο οποίος διαταράσσει την λειτουργία της υπόφυσης, με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης.

Άλλα ευρήματα – όπως δυσανάλογα μακριά άκρα και αποδείξεις ότι τα οστά εξακολουθούσαν να αυξάνονται ακόμα και στην πρώιμη ενήλικη ζωή – υποστήριξαν την διάγνωση του γιγαντισμού, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Ο πρόωρος θάνατός του – πιθανότατα μεταξύ 16 και 20 ετών – θα μπορούσε, επίσης, να οφείλεται λόγω του γιγαντισμού, ο οποίος σχετίζεται με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, δήλωσε η Minozzi, η οποία τόνισε ότι η αιτία του θανάτου του παραμένει άγνωστη.

Ένας γίγαντας της Αρένας;

Η Charlotte Roberts, βιοαρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι είναι «σίγουρα πεπεισμένη για τη διάγνωση» του γιγαντισμού. Αλλά θα ήθελε να μάθει περισσότερα.

«Δεν μπορείς να μελετήσεις μόνο την ασθένεια, θα πρέπει να εξετάσουμε το ευρύτερο αντίκτυπο για το πώς οι άνθρωποι αυτοί λειτουργούσαν μέσα στην κοινωνία, και αν είχαν διαφορετική μεταχείριση», είπε η Roberts.

Τα αντικείμενα που
Keywords
Τυχαία Θέματα