Από μια κλωστή κρέμονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πάλι




Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση, παρά τα όσα περί του αντιθέτου διαρρέονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις, υποστηρίζουν ότι από την πλευρά των ελεγκτών εκφράζεται ανοικτά πλέον η αμφισβήτηση σχετικά με το αν και κατά πόσο η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι σε θέση να εφαρμόσει όλα τα μέτρα τα οποία ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα.

Συν τοις άλλοις, η τρόικα φέρεται
αποφασισμένη να μην κάνει πίσω ούτε κατ ελάχιστον από τις νέες απαιτήσεις της, όπως, για παράδειγμα, αυτή της κατάργησης της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 550 – 570 ευρώ, μηνιαίως, το οποίο, προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να συζητά.

Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει και πολλά περιθώρια αντίδρασης, καθώς η τρόικα εξαρτά το τελικό περιεχόμενο της έκθεσης της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την ικανοποίηση κι αυτού του αιτήματος, το οποίο θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό.

Οι διαπραγματεύσεις, που διακόπηκαν αργά χθες το βράδυ, αναμένεται ότι θα συνεχισθούν κάποια στιγμή σήμερα, ενώ ως πιθανότερη μέρα αναχώρησης των ελεγκτών από την Ελλάδα θεωρείται η Παρασκευή. Όπερ σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει βρεθεί κάποια λύση στο θέμα, αλλιώς η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο βοήθειας, τίθεται εν αμφιβάλλω.

Και αυτή είναι μια εφιαλτική προοπτική για την ελληνική οικονομία, υπό τις παρούσες συνθήκες.

newscode.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα