Από Δευτέρα η χρήση του εργόσημου στα ΕΛΤΑ


Από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου τα ΕΛΤΑ θα διαθέτουν και θα εξαργυρώνουν το εργόσημο από όλο το δίκτυο των καταστημάτων τους.

Στόχος είναι η προστασία του περιστασιακά εργαζόμενου και η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3863/2010, «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις», μεταβάλλεται ο τρόπος αμοιβής και ασφάλισης του απασχολούμενου προσωπικού, που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες και το οποίο αμείβεται
με την ώρα ή την ημέρα.

Η καταβολή της αμοιβής των περιστασιακά απασχολουμένων θα γίνεται στο εξής με τη διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης ειδικής ονομαστικής επιταγής, που ονομάζεται εργόσημο.

Πρόκειται για «κουπόνι», το οποίο ο εργοδότης θα μπορεί να προμηθεύεται από τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, με το οποίο θα καταβάλλει την αμοιβή που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο, ο οποίος στη συνέχεια θα το εξαργυρώνει.

Για την έκδοση του εργόσημου από τα καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων απαιτείται μόνο ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του εργοδότη.

Ενώ για την εξαργύρωση του εργόσημου σε κατάστημα ΕΛΤΑ, απαιτείται το απόκομμα για τον εργαζόμενο και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του εργαζόμενου.

Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου, ο εργαζόμενος εισπράττει το αναγραφόμενο πληρωτέο ποσό.

Οι ασφαλιστικές εισφορές αποδίδονται από τα ΕΛΤΑ στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΟΓΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα