Zημιές 236 εκατ. το ά τρίμηνο για Eurobank

Συνολικές ζημιές 236 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένων πρόσθετων αποτιμητικών ζημιών τίτλων του ελληνικού δημοσίου ύψους 159 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους η Eurobank.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, μετά την υλοποίηση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας ύψους 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,
που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο Δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας και ο Δείκτης των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων ανήλθαν σε pro-forma βάση σε 9% και 7,9% αντίστοιχα στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012.

Οι συνολικές Καταθέσεις Πελατών της Eurobank σημείωσαν υποχώρηση κατά 868 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2011 και διαμορφώθηκαν σε 31,6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012. Στο εξωτερικό, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, οι καταθέσεις πελατών σημείωσαν αύξηση κατά 495 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 9 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Τα υπόλοιπα Χορηγήσεων Πελατών σημειώνουν πτώση κατά 1,9% έναντι του τετάρτου τριμήνου του 2011 και διαμορφώνονται σε 50,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συγκρατημένη μείωση των καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του χρηματοδοτικού ανοίγματος (διαφορά δανείων προς τις καταθέσεις) κατά 400 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 σημειώθηκε αύξηση των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 15%, λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης αστάθειας και της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 17,2% και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο 13,7% των συνολικών χορηγήσεων, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των προβλέψεων για Επισφαλείς Απαιτήσεις κατά 5,1% σε 365 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος αναφέρει ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας στο πλαίσιο της ευρωζώνης σε συνδυασμό με ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής και ανάταξης αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και για τη δρομολόγηση μιας πορείας εξόδου από την κρίση.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με την εισφορά των 18 δισ.ευρώ, ενισχύει τα κεφάλαια και τη ρευστότητα τους και υπογραμμίζει την βούληση των εταίρων μας και των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει ο κ.Νανόπουλος.

www.nooz.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα