H πρώτη μεγάλη ήττα του Νικολά Σαρκοζί


Οι Σοσιαλιστές θα έχουν την πλειοψηφία στο σώμα της Γερουσίας για πρώτη φορά...
από το 1958! Είναι ίσως η πρώτη μεγάλη ήττα του Νικολά Σαρκοζί...

Ιστορική μεταβολή στη Γερουσία της Γαλλίας, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, με σκοπό την ανανέωσή της, την τελευταία, πριν από τις προεδρικές εκλογές το 2012.

Εφόσον τα προσωρινά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, τότε στη γαλλική Γερουσία για
πρώτη φορά μετά το 1958 την πλειοψηφία θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα.
Συνολικά 71.951 χιλιάδες αιρετοί δημόσιοι λειτουργοί κλήθηκαν να εκλέξουν 170 γερουσιαστές-- σχεδόν το ήμισυ των εδρών στην Ανω Βουλή.

Εως σήμερα η γαλλική Γερουσία είχε 343 μέλη.

Ομως, από τη σημερινή εκλογή, άλλες πέντε έδρες γερουσιαστών προσετέθησαν και διενεργήθηκαν σήμερα εκλογές, ώστε αυτές να πληρωθούν.

Οι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η ενδεχόμενη απόκτηση της πλειοψηφίας από τους Σοσιαλιστές θα είναι, βέβαια, ενα «πολιτικό πλήγμα» για τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που επιδιώκει να επανεκλεγεί.

Μέχρι χθες το έχον την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή «Κίνημα για τη Λαϊκή Ενωση»(UMP) διέθετε πλειοψηφία και στην Ανω Βουλή.

Στη γαλλική Γερουσία, ο έως σήμερα συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων ήταν (σε σύνολο 343 εδρών) 115 έδρες για τους Σοσιαλιστές, 147 έδρες για την κυβερνώσα «Union pour le Mouvement populaire».

Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στο Παρίσι εκλογικά αποτελέσματα, οι Σοσιαλιστές κερδίζουν από το UMP 23 έδρες αποκτώντας την πλειοψηφία στη Γερουσία.

«Η νίκη αυτή δημιουργεί δυναμική...Αν, μετά τη Γερουσία, νικήσουμε στις προεδρικές εκλογές, θα είναι ένα καλό πράγμα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα