Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής μέχρι τον Ιούνιο 2017

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενισχύει τις συνεργασίες του και συνδημιουργεί μαζί τους ένα νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τη νέα σεζόν που θα μας κρατήσουν κοντά του μέχρι τις αρχές του Καλοκαιριού 2017.

Μέσα σε μια κοινωνία πολυσυλλεκτική και πολυπολιτισμική, οι τέχνες πλέον συνδυάζονται και συνδιαλέγονται χωρίς στεγανά, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ τους. Οι διαχωριστικές γραμμές ξεθωριάζουν και οι ακαδημαϊκές τυποποιήσεις καταργούνται μπροστά στη δύναμη των

συνεργειών ανάμεσα στους πολιτιστικούς φορείς.

Φέτος, στο Μέγαρο συνδημιουργούμε, ενισχύοντας τους δεσμούς μας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ελληνικό Φεστιβάλ, την ΕΡΤ, τους Μουσικούς της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής,την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, τoν Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΜΜΘ καιαξιοποιώντας το καλλιτεχνικό δυναμικό τους. Παράλληλα, προωθούμε τις διεθνείς συνεργασίες με κορυφαίες πολιτιστικές διοργανώσεις, όπως η εικαστική έκθεση documenta 14,και κοινές δράσεις με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ωδείο Αθηνών, το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Από το πολυποίκιλο και πλούσιο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων δεν λείπουν οι βασικοί Κύκλοι προηγουμένων ετών (Μεγάλες Ορχήστρες –Μεγάλοι Μαέστροι – Μεγάλοι Ερμηνευτές, Όπερα, Θέατρο, κ.ά.). Ταυτόχρονα, οι θεματικές ενότητες επικοινωνούν μεταξύ τους σαν κύκλοι που τέμνονται, γι’ αυτό και πολλές από τις φετινές εκδηλώσεις ανήκουν ταυτόχρονα σε περισσότερες από μία ενότητες, δίνοντας μεγαλύτερη συνοχή στο πρόγραμμά μας. Η Σειρά Γέφυρες,που έχει την τιμητική της αυτή τη σεζόν,μεταμορφώνεται σε μια πολύχρωμη παλέτα ποικίλων μορφών τέχνης και ειδών μουσικής, δίνοντας βήμα έκφρασης στους νέους, η παρουσία των οποίων είναι πλέον αισθητή σε όλες τις φετινές παραγωγές του Μεγάρου.

Επιπλέον, οι νεαροί δημιουργοί, εκτελεστές και performers θα έχουν πολλές ευκαιρίες να δείξουν τη δουλειά τους, λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμούς, εργαστήρια αλλά και σε εβδομαδιαίες ανοικτές ακροάσεις που απευθύνονται σε καλλιτέχνες από όλους τους μουσικούς χώρους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον Κύκλο Το Μέγαρο των Παιδιών, με πρωινές και βραδινές συναυλίες και διαδραστικά μουσικά έργα, αλλά και εργαστήρια, όπως το Ηχο-Γραφίζοντας που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί ξεχωριστά προγράμματα «μύησης» στη μουσική για μικρούς και μεγάλους (π.χ. ο νέος Κύκλος +Αισθήσεις που στοχεύει στην ενεργοποίηση των ανθρώπινων αισθήσεων μέσω της μουσικής). Κεντρικός πυρήνας του φετινού προγραμματισμού είναι η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ανοιχτή πάντα σε τολμηρές καλλιτεχνικές προκλήσεις, υποδέχεται ένα ευρύ φάσμα ακροαμάτων και θεαμάτων, το οποίο καλύπτει τη μοντέρνα και σύγχρονη δημιουργία, την ανθρώπινη φωνή σε όλες τις διαστάσεις και εκφράσεις της, την τζαζ, την παλαιά μουσική. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθούν ακόμη βραδιές μουσικής δωματίου, με βασικούς άξονες τα κουαρτέτα για έγχορδα του Μπετόβεν καιτη ρωσική μουσική (Μπετόβεν κοινός παρονομαστής και Από τη Ρωσία με… αγάπη) καθώς και το αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα με ένα συνέδριο και τέσσερις συναυλίες. Η τέχνη του χορού, στην κλασική αλλά και στη σύγχρονη μορφή της, κατέχει ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις του Μεγάρου, με παλιούς γνώριμους αλλά και νέους προσκεκλημένους να εμφανίζονται στις σκηνές του. Η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού επέστρεψε ύστερα από πολλά χρόνια στο ΜΜΑ, ενώ η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

Το NetherlandsDansTheater NDTI επισκέπτεται για μια ακόμη φορά την Αθήνα, έχοντας στις αποσκευές του και νέες χορογραφίες βασισμένες σε ολοκαίνουργιες μουσικές συνθέσεις. Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου αφηγείται χορευτικά το κλασικό παραμύθι του Άντερσεν, τη Βασίλισσα του Χιονιού, αυτά τα Χριστούγεννα, που φέτος τα γιορτάζουμε με συναυλίες εκκλησιαστικής και χορωδιακής μουσικής, θέατρο σκιών για (μικρά και μεγάλα) παιδιά και ένα λαμπερό γκαλά όπερας, το οποίο και σηματοδοτεί την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας. Τέλος, ο Κύκλος Adagiο διευρύνει τον μουσικό του προσανατολισμό και στρέφεται προς τον 21ο αιώνα, με τον Γ. Σ.Μπαχ να συναντά τον Γκορέτσκι και τον Παιρτ, σε ένα τετραήμερο οδοιπορικό στα μονοπάτια της «κλασικής» αλλά και της σύγχρονης θρησκευτικής δημιουργίας που υμνεί το Θείο Πάθος.

Keywords
Τυχαία Θέματα