Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Η Ελευσίνα ανακοινώθηκε ως η νικήτρια υποψήφια πόλη για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021!

Η Ελευσίνα η οποία κέρδισε επάξια τον τίτλο με την πρόταση της "Μετάβαση στην EUphoria" παρακολούθησε την ανακοίνωση σε ζωντανή μετάδοση στην Πλατεία Ηρώων στις 12.15 το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 2016.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ EUphoria

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος της Ελευσίνας, συνοψίζεται στην φράση «Μετάβαση στην EUphoria». Το όραμα του καλλιτεχνικού προγράμματος πυροδοτείται από την πρόκληση

της βιωσιμότητας και τρέφεται από την πεποίθησή μας ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι τα «κλειδιά» για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Εμπνέεται από το τρίπτυχο Ευ-Μετάβαση-Ελευσίς και επιχειρεί να απαντήσει στην ερώτηση: Πώς θα ήταν μια πόλη αν η τέχνη και ο πολιτισμός βρίσκονταν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας; Τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καλούνται να επαναφέρουν το «ευ» στην καθημερινότητα, να επαναπροσδιορίσουν ένα μοντέλο βιωσιμότητας προκειμένου να προχωρήσουν με αισιοδοξία στο μέλλον. Το όραμά μας συμπυκνώνεται σε ένα πρόγραμμα που συστηματοποιεί το λεξιλόγιο της μετάβασης στην EUphoria. Τροφοδοτείται από την ιστορία και τη σημασία της Ελευσίνας και χρησιμοποιεί την πόλη ως καθρέφτη που αντανακλά τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη. Δημιουργεί συνάψεις σε όλη την Ευρώπη με ανθρώπους που αναζητούν νέες προοπτικές, με πρωτοβουλίες που θέτουν εναλλακτικές προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης, με προτάσεις που κινούνται πέρα από το προφανές. Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι η συγκολλητική ουσία αυτών των συνάψεων. Είναι η κοινή βάση εργασίας.

Μετάβαση

Το 2021 συμπίπτει με τον εορτασμό 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που οδήγησε στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Οι επαναστάσεις είναι περίοδοι μετασχηματισμού και μετάβασης. Η Ελευσίνα και η Ευρώπη εφάπτονται στις δύο μεγάλες μεταβάσεις που μετασχημάτισαν ριζικά τις συνθήκες ζωής του ανθρώπου και δημιούργησαν νέες μορφές οργάνωσης και συνύπαρξης: τη Γεωργική και τη Βιομηχανική Επανάσταση. Σήμερα και οι δύο βρίσκονται μπροστά στην πρόκληση μιας νέας μετάβασης, μπροστά στην ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν το περιεχόμενο εννοιών όπως η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και, εντέλει, η ευημερία. Ο ρόλος της τέχνης και του πολιτισμού σε αυτή τη διαδικασία είναι καταλυτικός, γιατί η λειτουργία του καλλιτέχνη είναι ακριβώς αυτή: να δίνει σχήμα και μορφή στο φανταστικό, να μετουσιώνει τη δυνατότητα, να λειτουργεί πέρα από το προφανές. Η τέχνη ανοίγει νέους δρόμους και προσφέρει νέες προοπτικές για το μέλλον.

Εμπνεόμενο από τη μορφή της Περσεφόνης, τη μετάβαση και την εναλλαγή των εποχών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 Κεντρικά Γεγονότα που συνδέουν τη φυσική ροή του χρόνου με την εξέλιξη της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Κεντρικά Γεγονότα είναι: Τελετή Έναρξης (Ιανουάριος 2021), Τελετή Λήξης Χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου 2021), Μάιος 2021 (Σύνδεση της Ημέρας της Ευρώπης με τον ερχομό της Περσεφόνης και της άνοιξης), Ιούνιος 2021 (Σύνδεση των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής με την Ισημερία, τον ερχομό του καλοκαιριού και της καρποφορίας), Σεπτέμβριος 2021 (Σύνδεση των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το τέλος του καλοκαιριού, την αρχή του φθινοπώρου και την Ισημερία). Χρησιμοποιώντας ως μεταφορά το μύθο της Περσεφόνης, τα κεντρικά γεγονότα εστιάζουν στους μετασχηματισμούς της Ευρώπης και των κοινωνιών της.

EUphoria

Το όραμά μας αναδύεται στο «ευ», στο σημείο συνάντησης της Ελευσίνας και της Ευρώπης. «Ευ» σημαίνει «καλό», με τη βαθύτερη έννοια του όρου. Είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην «καλή τύχη» και στην «ευτυχία». Ανάμεσα στο «καλώς φέρω» και στην «ευ-φορία». Θεματικά, το πρόγραμμα εστιάζει στις τρεις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η έννοια της βιωσιμότητας, και οι οποίες αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες κατηγορίες σχέσεων που χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε. Tην πρόκληση της σχέσης μας με το περιβάλλον και τη φύση (EUnvironment). Την πρόκληση της σχέσης μας με τον Άλλο στο πλαίσιο της κοινωνίας (κοινωνική βιωσιμότητα), την οποία προσεγγίζουμε μέσα από το μόρφωμα της σύγχρονης πόλης (EUrbanization). Τέλος, την πρόκληση της σχέσης του ατόμου με τον Εαυτό του (προσωπική βιωσιμότητα), που αποκρυσταλλώνεται στη σχέση του με την εργασία, στην ανάγκη του δηλαδή για επιβίωση, δημιουργικότητα και αναγνώριση (The EU Working Classes).

Καθεμία από τις 3 θεματικές περιλαμβάνει 4 μεγάλα προγράμματα, με αποτέλεσμα 12 μεγάλα προγράμματα, όσοι και οι μήνες του χρόνου. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υποδομή «Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ικανοτήτων», που διατρέχει και τις 3 θεματικές και την υποδομή Eleusis: The Living Museum, η οποία καταγράφει όλη τη δραστηριότητα της Ελευσίνας21, τη συνδέει με σχετικό υλικό απ’ όλη την Ευρώπη και δημιουργεί με αυτό τον τρόπο ένα «ζωντανό μουσείο», που υπάρχει τόσο στον ψηφιακό, όσο και στο φυσικό χώρο. Κάθε πρόγραμμα απαρτίζεται από μια σειρά έργων και πρότζεκτ που συνδυάζουν διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά μπορείτε να δείτε εδώ: https://eleusis2021.eu και εδώ: https://www.facebook.com/eleusis2021.eu/

Keywords
Τυχαία Θέματα