Επίσημη ιστορία, του Λουίς Πουένσο

Η σημαντική ταινία του Λουίς Πουένσο, Επίσημη Ιστορία, κυκλοφορεί ψηφιακά αποκατεστημένη στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου από την Weirdwave.

Ένα αδιαμφισβήτητο διαμάντι του αργεντίνικου σινεμά και μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’80 παγκοσμίως, το σπάνιο αριστούργημα του Λουίς Πουένσο επιστρέφει σε ψηφιακά αποκατεστημένη 4K κόπια και ταρακουνά για ακόμα μια φορά τα νερά της ιστορίας.

Η συγκλονιστική κινηματογραφική κατάθεση του σπουδαίου Λουίς Πουένσο ζωντανεύει

μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της χώρας του, καθρεφτίζοντας μια περίπτωση ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες που συνθέτουν το πορτρέτο της ίδιας της Αργεντινής: μιας κοινωνίας στα όρια της αβύσσου, που πασχίζει να ανακατασκευάσει το μέλλον της, να εξετάσει τις πληγές της και να αναγνωρίσει τον εαυτό της στα πρόσωπα των θυμάτων και των εκτελεστών της.

Στο πλαίσιο της επετείου των 30 χρόνων από την 1η προβολή και των 40 χρόνων από την επιβολή της στρατιωτικής χούντας στην Αργεντινή, η «Επίσημη Ιστορία» προβλήθηκε στο τμήμα κλασικών ταινιών του Φεστιβάλ Καννών (2015).

Σύνοψη

Αργεντινή, 1983. Η Αλίσια, μητέρα ενός υιοθετημένου πεντάχρονου κοριτσιού, διδάσκει Ιστορία σε ένα σχολείο στο Μπουένος Άιρες. Τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή, είχε πάντοτε αποδεχτεί την «επίσημη εκδοχή» της Ιστορίας – μέχρι που μια μέρα το προσωπείο του καθεστώτος αρχίζει να καταρρέει γύρω της. Στις ρωγμές αυτού του τεράστιου ψέματος, η Αλίσια υποψιάζεται ότι η Γκάμπι, το κορίτσι που έχει υιοθετήσει, είναι ίσως η κόρη ενός «εξαφανισμένου», ενός από τα χιλιάδες θύματα που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από την κυβέρνηση με την κατηγορία της τρομοκρατίας, τη δεκαετία του ’70. Και τότε ξεκινά ένα επώδυνο και πεισματικό ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας – ένα ταξίδι στο οποίο κινδυνεύει να χάσει τα πάντα.

Η Επίσημη Ιστορία έχει προταθεί για πάνω από 30 βραβεία και έχει κερδίσει 24 από τα σημαντικότερα βραβεία παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων:

Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (1986)

• Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (1986)

• Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας

• Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών για τη Νόρμα Αλεχάντρο

• Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών

• Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο

Σκηνοθεσία: Λουίς Πουένσο

Σενάριο: Λουίς Πουένσο, Άιντα Μπόρτνικ

Διεύθυνση φωτογραφίας: Φέλιξ Μόντι

Πρωταγωνιστούν: Νόρμα Αλεάντρο, Χέκτορ Αλτέριο, Ανάλια Κάστρο

Διάρκεια: 112’

Keywords
Τυχαία Θέματα