Desire: Ετήσια έκθεση της φωτογραφικής ομάδας METAPolis στην Τεχνόπολη

Η Φωτογραφική Ομάδα METAPolis σας προσκαλεί την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016, στις 19:30, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “Desire”, μίας μελέτης 135 μελών του, πάνω στην ε π ι θ υ μ ί α.

Μία έννοια που εμπεριέχει τόσο τον πόθο, όσο και την ανάγκη και το συναίσθημα και ισορροπεί την σκοτεινή και φωτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην φύση του ανθρώπου ενυπάρχει η επιθυμία για πλούτο, δόξα, υλικά αγαθά, ευτυχία, έρωτα, αλλά και για τα απλά, τα καθημερινά,

την επιθυμία να ανήκεις, να μοιράζεσαι στιγμές, συναισθήματα, όνειρα.

Τα μέλη της φωτογραφικής παρέας του METAPolis, μοιράζονται με το κοινό τις επιθυμίες τους, σκέψεις, εικόνες, στιγμές, φωτογραφικά κλικ μέσα από ένα ταξίδι γνώσης και ζωής στην πόλη, στην περιήγηση, στην ίδια την ψυχή.

Η Έκθεση “Desire”, φιλοξενείται στις «Δεξαμενές Καθαρισμού» και είναι διαμορφωμένη σε τρία επίπεδα.

Το Ισόγειο χωρισμένο στα δύο, αποτελεί μία μελέτη στο τεχνητό και φυσικό φωτισμό. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται αρχικά, το «Πορτρέτο της πόλης», με εικόνες από μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, από τα μέλη του METApolis που μόλις ξεκίνησαν δειλά-δειλά τα πρώτα τους βήματα στην φωτογραφία. Επιθυμίες που αποτυπώνονται σε βλέμματα, κινήσεις και υπονοούμενα.

Στη δεύτερη ενότητα, στον ίδιο όροφο, οι δημιουργοί αποτελούν τη νέα δυναμική του METApolis και έχοντας προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο αποκτούν "φωτογραφικές εμμονές". Παρουσιάζουν, λοιπόν, μια μικρογραφία του σύγχρονου αστικού τοπίου, σε μια φθαρμένη υλικότητα που μεταβάλλεται κάθε στιγμή σε κάτι νέο. Ο χρόνος, η φθορά, η μοναξιά, η εγκατάλειψη, μια επιθυμία που παραιτήθηκε, είτε από απόγνωση, είτε από λήθη.

Στο τρίτο επίπεδο η ομάδα που αποκαλούμε "οι Παλιοί", παρουσιάζουν την δικιά τους προσωπική αναζήτηση μέσα από μια σειρά αυτοπορτρέτων. Πέρα από την έννοια του "Εγωκεντρικού selfie", υπάρχουν οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν επιθυμίες, ευχές, όνειρα και εφιάλτες. Εδώ, οι συνεχείς αυτοπεριορισμοί προέρχονται από μια επιθυμία για εικόνες που συναρμολογούν τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη, την οικογένεια, την φιλία. Εικόνες που ταυτόχρονα παρουσιάζουν το αληθές και το ψευδές, το αυθόρμητο και το προσχεδιασμένο, το δεδομένο και το απροσδόκητο.

Η Έκθεση “Desire” του METAPolis δεν αποτελεί μια απλή έκθεση φωτογραφίας, αλλά μια υπενθύμιση ότι η επιθυμία είναι ο πόθος για ζωή και κινητοποιεί το άτομο να προχωρήσει και όπως έλεγε ο Πλάτωνας "καθένας από εμάς διαμορφώνεται, συνήθως, ανάλογα με τις επιθυμίες του και με τις ψυχικές του διαθέσεις".

Photo: Αντώνης Κουλαμπίδης

Η Έκθεση είναι αφιερωμένη για τους σκοπούς των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, ένα ελπιδοφόρο καλωσόρισμα του Καλοκαιριού και μάλιστα με παρεμβατικό τρόπο, εφόσον οι θεατές μπορούν να προσφέρουν ένα κουτί αντιβίωση για ενήλικες ή παιδιά, ένα κουτί παυσίπονα ή να βοηθήσουν τις δράσεις των ΓτΚ. «Η φτώχεια έχει πολλά πρόσωπα…»

Επιμέλεια Έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδη, Θοδωρής Βερονίκης

Desire - Παράλληλες παρουσιάσεις «Δεξαμενές Καθαρισμού»:

Σάββατο 28 Μαΐου 2016, 21.00 – 23.00

Μεγάλη Πόλη, Μεγάλη Μοναξιά μια ιστορία σε μια οπτικοακουστική παρουσίαση της φωτογραφικής μας ομάδας

Η Φωτογραφική Ομάδα METApolis

Η METApolis, η Φωτογραφική Ομάδα που ιδρύθηκε το 2009, αναζητά τη δική της μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και κάθε κομμάτι που δημιουργεί την ίδια και την αντανάκλασή της, την METApolis. Ο Εισαγωγικός Κύκλος Φωτογραφίας αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία και πειραματίζονται ως παρέα, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας. Οι Προχωρημένοι Κύκλοι Φωτογραφίας αποτελούνται από καλλιτέχνες, αιώνια ερασιτέχνες, που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια μαζί ως ομάδα να ανακαλύπτουν πτυχές της φωτογραφίας υπό την καθοδήγηση των Δασκάλων τους. Η METApolis, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta), είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στα διαφορετικά «κλικ» που παγιδεύουν στιγμές … αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν), όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους. Η ΜΕΤΑpolis είμαστε εμείς …

Keywords
Τυχαία Θέματα