21o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Παράλληλες εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διανθίζεται με παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους της πόλης με ελεύθερη είσοδο. Το Φεστιβάλ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή του χορού και της τέχνης.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκινούν ήδη από την πρώτη του μέρα με μια εκδήλωση-έκπληξη: Μετά την παράσταση στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, φίλοι του Φεστιβάλ, καλλιτέχνες, κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας θα κατηφορίσουν

στην Παραλία, όπου το Φεστιβάλ Χορού και η δυναμική Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας έχουν οργανώσει μια βραδιά προβολής ταινιών που θα εξελιχθεί σε γιορτή! (17.07.2015 / 22:00/ στην Παραλία Καλαμάτας - ο χώρος θα ανακοινωθεί)

Στις 20 Ιουλίου, και πάλι σε συνεργασία με τη Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας θα προβληθεί η ταινία Pina (2011/ 103΄) του Βιμ Βέντερς. Η Πίνα είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ χορού. Είναι ο φόρος τιμής που απέτισε ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Γερμανίας σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, τη χορογράφο Πίνα Μπάους, που έφυγε από κοντά μας το 2009. Στην ταινία εμφανίζονται οι συνεργάτες της στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ να μιλούν για για την απώλειά της όπως τη βιώνει ο καθένας. Κλασικές χορογραφίες της αλλά και νέες που της αφιέρωσαν οι χορευτές της δίνουν στην ταινία μοναδικό χαρακτήρα. (20.07.2015 / 22:00 / Διάρκεια 103’/ Καφέ Σινέ, Νικολάου Πλαστήρα 9, Δυτική Παραλία Καλαμάτας)

Στις 22 Ιουλίου σε ανοιχτό χώρο της Καλαμάτας (που θα ανακοινωθεί) θα γίνει η παρουσίαση του εργαστηρίου χορογραφίας 360ο και μια βραδιά προβολών βίντεο από το αρχείο του Φεστιβάλ Μηδέν.

Το χορογραφικό εργαστήρι 360o θα διερευνήσει την κίνηση, το χορό και την περφόρμανς στον δημόσιο χώρο. Μέσα από το εργαστήρι θα δημιουργηθεί μια παράσταση-εμπειρία, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα με τη συμμετοχή του κοινού σε έναν ανοιχτό χώρο της πόλης. Άλλωστε ο τίτλος του, 360o, υποδηλώνει τον φανταστικό κύκλο που περικλείει περφόρμερ και κοινό όταν μοιράζονται την εμπειρία μιας περφόρμανς.

Το Φεστιβάλ Μηδέν θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Χορού, μια ενότητα έργων σύγχρονης βιντεοτέχνης με θέμα ή βασικό στοιχείο το χορό και τη χορογραφημένη κίνηση. Γι’ αυτή την παρουσίαση επιλέχθηκαν έργα βιντεο-καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο μέσα από το αρχείο του Φεστιβάλ Μηδέν, ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ βιντεοτέχνης, από τα πρώτα εξειδικευμένα στην Ελλάδα, και από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα φεστιβάλ βιντεοτέχνης διεθνώς.
(22.7.2015 / 20:00 / ο χώρος θα ανακοινωθεί)

Τέλος, το φουαγιέ της Κεντρικής Αίθουσας του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει, τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων, έκθεση φωτογραφίας του εργαστηρίου χορογραφίας On the road που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Χορού το 2014 στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Ηλιόπουλου, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας καταγραφής του εργαστηρίου.

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ευχαριστεί για τη συνεργασία τους στις παράλληλες εκδηλώσεις:

Filmhouse/ Νέα Κινηματογραφική Λέσχη ΚαλαμάταςFestival Μηδέν

Περισσότερες πληροφορίες για τις παράλληλες εκδηλώσεις στον ιστότοπο του Φεστιβάλ, www.kalamatadancefestival.gr και στους χώρους προπώλησης των εισιτηρίων.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μπορείτε να το δείτε εδώ: 21o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Το πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα