Οι πρώτες πληροφορίες για το Jolla Sailfish OS

Από τους δημιουργούς του MeeGo.

Τον περασμένο Ιούλιο, μια ομάδα πρώην εργαζομένων της Nokia και φίλων του MeeGo ανακοίνωσε τη ίδρυση της εταιρείας Jolla, που θα είχε σαν στόχο την περαιτέρω εξέλιξη του «πρόωρα συνταξιοδοτημένου» λειτουργικού συστήματος των Φινλανδών. H Jolla, λοιπόν, δεν έμεινε στα λόγια και έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πληροφορίες για το Sailfish OS, όπως θα ονομάζεται.

Ο διάδοχος του MeeGo

υπόσχεται ασυναγώνιστο multitasking, ταχύτατη απόκριση και πιο απλή εμπειρία χρήσης που θα απαιτεί λιγότερα αγγίγματα της οθόνης. Επιπλέον, για να καλύψει το κενό της απουσίας εφαρμογών, το Sailfish θα είναι συμβατό με «πολλές» Android εφαρμογές χωρίς να απαιτείται κάποια πρόσθετη τροποποίησή τους, αν και για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα χρειάζεται μια πολύ απλή (για τους προγραμματιστές) μεταφορά τους. Η αλήθεια είναι πως μια μικρή εταιρεία (προς το παρόν τουλάχιστον) όπως η Jolla θα ήταν πολύ δύσκολο να ανταγωνιστεί τις εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές του Android και του iOS ξεκινώντας απ’ το μηδέν.

Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την ST-Ericsson για την προμήθεια επεξεργαστών και λοιπών chipsets για τα πρώτα Jolla smartphones, που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά της Φινλανδίας από τον πάροχο DNA. Το Jailfish θα είναι παράλληλα συμβατό με πολυάριθμες τεχνολογίες chipset και οι τρίτοι κατασκευαστές θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν εφόσον το επιθυμούν στα δικά τους smartphones.

Η αλήθεια είναι πως με το iOS, τo Android, τα Windows Phone και πολύ σύντομα τα BlackBerry 10 και Firefox OS, τα mobile λειτουργικά συστήματα είναι ήδη πολλά, ωστόσο οι ανατροπές στον κόσμο της τεχνολογίας έρχονται τη στιγμή που δεν το περιμένεις… Δες παρακάτω ένα σύντομο promo βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα