To πρώτο τετραπύρηνο Cortex A7 SoC από τη Mediatek

Σε οικονομικές mid-range προς high-end συσκευές από τις αρχές του επόμενου έτους.

Αν δεν γνωρίζεις τη MediaTek, δεν θα σε κατηγορήσουμε. Πρόκειται βλέπεις για έναν κατασκευαστή επεξεργαστών με έδρα την Ταϊβάν, που όμως στερείται της αίγλης των μεγαλύτερων «παικτών» της βιομηχανίας. Παρόλα αυτά, οι επεξεργαστές της MediaTek φιλοξενούνται στο εσωτερικό πολλών mid-range και entry-level συσκευών, καθώς και σε πολλά media players και οικονομικά Android tablets.

H εταιρεία, λοιπόν, παρουσίασε τον πρώτο τετραπύρηνο SoC (System on a Chip) βασισμένο στο Cortex A7 της ARM: πρόκειται για το MT6589. Αν και η Qualcomm ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε τετραπύρηνο Cortex A7 επεξεργαστή, η πρόταση της MediaTek θα φτάσει σύμφωνα με την εταιρεία πρώτη στην αγορά, εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.

Γιατί όμως ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι σημαντικός; Πολύ απλά, επειδή διαθέτει τέσσερις Cortex A7 πυρήνες κατασκευασμένους με λιθογραφία 28nm –και σύμφωνα με την ARM, θα είναι ο ενεργειακά αποδοτικότερος επεξεργαστής της μέχρι σήμερα. Το chip της MediaTek υποστηρίζει δύο SIM (ενεργές ταυτόχρονα), λήψη βίντεο 1080p στα 30fps, κάμερες έως 13 megapixel και οθόνες με ανάλυση έως 1920x1080 pixels, ενώ διαθέτει επίσης ενσωματωμένο Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS και ραδιόφωνο FM.

Οι επιδόσεις του, σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές του Engadget, δε μπορούν να συγκριθούν με τους high-end τετραπύρηνους επεξεργαστές της αγοράς, ωστόσο η απόκριση των συσκευών που δοκίμασαν ήταν ταχύτατη παρά το ημιτελές software και hardware. Η μια από αυτές τις συσκευές μάλιστα φέρει την υπογραφή της Alcatel και πρόκειται για ένα smartphone με HD οθόνη 5 ιντσών (720x1280 pixels) –και ευελπιστούμε να την δούμε και στην ελληνική αγορά, στις πολύ προσιτές τιμές στις οποίες μας έχει συνηθίσει η εταιρεία. Το σίγουρο είναι πως τα budget smartphones θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον το 2013…

Keywords
Τυχαία Θέματα