«Mainstream» θα γίνουν οι 4K TVs εντός των επόμενων δύο ετών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Sony.

Οι τηλεοράσεις Ultra HD (4K) είναι πολύ πιθανό να γίνουν τόσο δημοφιλείς όσο οι τηλεοράσεις 1080p του σήμερα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τη Sony. Εντάξει, ίσως σε κάποια άλλη χώρα, μιας και εμείς έχουμε μέλλον μπροστά μας ακόμα και για το «απλό» HD.

Σύμφωνα με άρθρο του Pocket-lint, η Sony ισχυρίζεται ότι ο ρυθμός υιοθέτησης των τηλεοράσεων 4Κ από την βιομηχανία είναι ταχύτερος απ’

ότι αρχικά υπολογιζόταν. Με την τεχνολογία του 3D –που έχει κουράσει πλέον τους καταναλωτές– να έχει βγει από το κάδρο, ο Chris Cookson της Sony Pictures δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι πριν μερικά χρόνια, δεν φανταζόταν ότι το 4Κ έφτανε εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Sony φροντίζει ούτως ώστε να διατηρεί το υλικό των ταινιών της και σε υπέρ-υψηλή ανάλυση, με αποτέλεσμα να έχει στην «ταινιοθήκη» της περισσότερες από 100 4Κ ταινίες. Παράλληλα, η νέα ταινία του Will Smith («After Earth») έχει γυριστεί εξολοκλήρου με την 4Κ κάμερα F65 της Sony, με αποτέλεσμα να έχει τις προοπτικές να γίνει η τέλεια ναυαρχίδα του νέου φορμά.

Το θετικό, σύμφωνα πάντα με τη Sony, είναι πως στην περίπτωση των 4Κ τηλεοράσεων δεν χρειάζεται να φοράς ειδικά γυαλιά για να απολαύσεις τα πλεονεκτήματά τους (όπως για παράδειγμα χρειάζεται στην περίπτωση του 3D), ενώ όλες οι ταινίες που έχουν γυριστεί με φιλμ 35mm. είναι έτοιμες για 4K –αρκεί φυσικά να γίνει εκ νέου ψηφιακή επεξεργασία τους.

Μοναδικό πρόβλημα, προς το παρόν, παραμένει ο τεράστιος όγκος των 4Κ ταινιών. Μια μέσης διάρκειας ταινία καταλαμβάνει περίπου 200GB αποθηκευτικού χώρου, πράγμα που σημαίνει πως δε μπορείς ούτε να την κατεβάσεις, ούτε να την προμηθευτείς σε κάποιο απ’ τα οπτικά μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η εταιρεία ωστόσο εργάζεται πάνω στην βελτίωση της τεχνολογίας συμπίεσης, για να μειωθεί δραστικά το μέγεθος των αρχείων των ταινιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα