Hands-on PlayStation 4

Οι πρώτες μας εντυπώσεις από την επόμενης γενιάς κονσόλα της Sony.

Η στιγμή που καταφέρνεις να πιάσεις στα χέρια ένα μηχάνημα όπως το PlayStation 4, είναι χωρίς αμφιβολία συναρπαστική. Βλέπεις, σε αντίθεση με ένα smartphone, μια τηλεόραση ή έναν φορητό υπολογιστή που ανανεώνονται συνεχώς, οι παιχνιδομηχανές –για καλή μας τύχη– διατηρούν έναν μεγάλο κύκλο ζωής. Πάρε για παράδειγμα το PlayStation

3, που κυκλοφόρησε στην ευρωπαϊκή αγορά στις αρχές του 2007 και θα προσφέρει στους κατόχους του σούπερ gaming εμπειρίες και το 2014.

Η τεχνολογία ωστόσο εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η ομάδα της Sony ετοίμασε ένα μηχάνημα με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά –θα μπορούσαμε να πούμε αντάξια των προσδοκιών των fans της κονσόλας. Την ίδια ημέρα, λοιπόν, με το λανσάρισμα του PS4 στις Η.Π.Α (δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, 15/11), η Sony Hellas έστειλε στα γραφεία του i-TECH4u μια κονσόλα για να ζήσουμε την εμπειρία νέας γενιάς από πρώτο χέρι. Χωρίς να πλατιάσουμε περισσότερο, στις παρακάτω γραμμές μπορείς να διαβάσεις τις πρώτες μας εντυπώσεις από το ολοκαίνουριο PlayStation 4.

Η ΚΟΝΣΟΛΑ

Κάτι για το οποίο μπορείς να είσαι 100% σίγουρος, είναι ότι το PlayStation 4 είναι πολύ πιο στιλάτο απ’ τον προκάτοχό του. Η Sony αυτή τη φορά υιοθέτησε μια σχεδιαστική γραμμή με περισσότερες γωνίες και λιγότερες γυαλιστερές επιφάνειες, με αποτέλεσμα η κονσόλα (με διαστάσεις περίπου 275x53x305 χιλ.) να δείχνει κομψή και να σε κάνει να θέλεις να την τοποθετήσεις σε περίοπτο σημείο στο καθιστικό σου.

Η μίνιμαλ προσέγγιση συνεχίζεται στα πλήκτρα ενεργοποίησης και εξαγωγής των οπτικών δίσκων –είναι τόσο διακριτικά που μπορεί και να τα ψάχνεις στην πρόσοψη–, ενώ η φωτεινή λωρίδα που «χωρίζει» στα δύο την κονσόλα είναι εντυπωσιακή (ειδικά με τα φώτα κλειστά). Στην πρόσοψη φιλοξενούνται επίσης δύο θύρες USB 3.0 καθώς και η υποδοχή για τα Blu-ray/DVD –με τις υπόλοιπες υποδοχές να βρίσκονται «κρυμμένες» στην πίσω πλευρά.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του PS4 υποθέτουμε πως είναι γνωστά στους περισσότερους, ωστόσο θα τα επαναλάβουμε εν συντομία. Το μηχάνημα διαθέτει μια οχταπύρηνη CPU x86-64 «Jaguar» από την AMD και η πανίσχυρη GPU των 1,84 TFLOPS είναι βασισμένη σε Radeon. Τo PS4 διαθέτει επίσης 8GB DDR5 RAM, σκληρό δίσκο 500GB (που μπορεί να αναβαθμιστεί από τον χρήστη), δύο θύρες USB 3.0 και μία AUX.

ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ

Αν σου άρεσε το DualShock 3 (παρά τα όποια μειονεκτήματά του), τότε θα λατρέψεις το DualShock 4. Για την ακρίβεια, πρόκειται για το καλύτερο χειριστήριο που έχει δημιουργήσει η Sony, τόσο από πλευράς εργονομίας, όσο και από πλευράς δυνατοτήτων. Η αίσθηση των thumbsticks στους αντίχειρές μας ήταν άψογη και πάνω στο χειριστήριο –πέρα απ’ τα κλασικά πλήκτρα– μπορείς να διακρίνεις το ενσωματωμένο ηχείο, την έξοδο ακουστικών, το touchpad, τα πλήκτρα Share και Options και το εντυπωσιακό (χωρίς δυνατότητα απενεργοποίησης) Lightbar.

Φορτίζει μέσω micro-USB (ακόμα και όταν η κονσόλα είναι σε standby mode) και η μπαταρία του κρατάει έως 6-7 ώρες. Σύμφωνα με τη Sony προσφέρει κραδασμούς μεγαλύτερης ακρίβειας, κάτι που φυσικά θα διαπιστώσουμε αν ισχύει μελλοντικά. Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε πως θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος με το DualShock 4.

ΤΟ SOFTWARE & ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Μετά την εκκίνηση της κονσόλας για πρώτη φορά, χρειάστηκε φυσικά να αναβαθμίσουμε το firmware στην έκδοση 1.50. Μια διαδικασία που διήρκησε λίγο περισσότερο απ’ ότι περιμέναμε, μιας και οι servers της Sony προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση. Δυσκολίες αντιμετωπίσαμε για αρκετές ώρες και στην προσπάθειά μας να συνδεθούμε στο PSN –κάτι για το οποίο ευθύνονται προφανώς οι πωλήσεις ενός εκατομμυρίου PS4 σε Η.Π.Α. και Καναδά μέσα στις πρώτες 24 ώρες απ' το λανσάρισμά του. Με την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά να απέχει μερικές εβδομάδες από το ευρωπαϊκό λανσάρισμα, το πιο πιθανό είναι πως όταν ενεργοποιήσεις την κονσόλα σου, τα πάντα θα δουλεύουν ρολόι.

Στο μενού το μπλε χρώμα κυριαρχεί και από την πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για ένα μηχάνημα εστιασμένο στο gaming. Η Sony βέβαια θα το εμπλουτίζει συνεχώς με νέες δυνατότητες, όπως μας συνήθισε στην περίπτωση του PlayStation 3. Η πλοήγηση στο μενού είναι εύκολη με το DualShock 3 και δεν θα δυσκολευτείς να βρεις τις ρυθμίσεις που αναζητάς, καθώς το interface είναι αρκετά φιλικό προς τον χρήστη.

Μιας και οι βασικές εφαρμογές/υπηρεσίες όπως το Netflix ή το Music Unlimited δεν είναι διαθέσιμες στη χώρα μας, αρκεστήκαμε στο να σερφάρουμε λίγο στο Internet με τον browser του PS4, που στις περισσότερες περιπτώσεις απεικόνιζε τις ιστοσελίδες χωρίς προβλήματα. Τα demos και free-to-play παιχνίδια που μπορέσαμε να κατεβάσουμε στην κονσόλα από το αμερικάνικο PSN δεν ήταν αντιπροσωπευτικά των δυνατοτήτων του συστήματος, συνεπώς είναι πάρα πολύ νωρίς για να ασκήσουμε κριτική για το επίπεδο των γραφικών ή για τον θόρυβο του συστήματος σε απαιτητικούς τίτλους.

Για την ακρίβεια, το μοναδικό demo «μεγάλου» τίτλου που καταφέραμε να δοκιμάσουμε, ήταν αυτό του FIFA 14. Τα γραφικά του τίτλου κυμαίνονται σε κορυφαία επίπεδα, χωρίς όμως να ξεφεύγουν ιδιαίτερα απ’ τις κονσόλες περασμένης γενιάς. Τα δείγματα ωστόσο των μελλοντικών τίτλων είναι πολλά υποσχόμενα –και είναι δεδομένο πως όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι developers με το PS4, τόσο πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα θα έχουμε. Κανείς εξάλλου δεν θα περίμενε κατά το λανσάρισμα του PS3 πως έξι χρόνια μετά, θα μπορούσαμε να παίξουμε έναν τίτλο όπως το πρόσφατο Grand Theft Auto.

Πάντως οι δυνατοί τίτλοι όπως το Battlefield 4 και το Assassin’s Creed IV: Black Flag που θα είναι διαθέσιμοι στο λανσάρισμα του μηχανήματος στην Ελλάδα κάνουν το PS4 να λάμπει (διαπιστωμένο από τα πρώτα reviews των παιχνιδιών στις Η.Π.Α.) και αποτελούν τον λόγο που θα γίνει must-have για κάθε gamer τα φετινά Χριστούγεννα.

Συνολικά, το PS4 μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και η ιστορία της Sony στον χώρο των video games, αποτελεί εγγύηση πως η επένδυσή σου (με δεδομένο πως το ποσό δεν είναι μικρό), θα πιάσει τόπο. Μην ξεχνάς πως με αυτά τα χρήματα (€409) παίρνεις ένα μηχάνημα με χαρακτηριστικά εφάμιλλα (ή και καλύτερα) με αυτά ενός πολύ ισχυρού –και πολύ ακριβότερου– PC. Η νέα εποχή στο gaming είναι επίσημα εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα