Apple iBooks 2: σχολικά βιβλία στην ψηφιακή εποχή

Διαδραστικά σχολικά βιβλία προτείνει η Apple.

Μπορεί στο χθεσινό event της Apple να μην είχαμε παρουσίαση νέας συσκευής (για την ανακοίνωση του νέου iPad θα πρέπει να περιμένεις πιθανότατα μέχρι τον Φεβρουάριο), όμως η Apple φιλοδοξεί με το λανσάρισμα του iBooks 2 να περάσει την εκπαίδευση στη νέα

εποχή.

Πρακτικά, πρόκειται για ψηφιακές εκδόσεις σχολικών βιβλίων, εμπλουτισμένες με διαδραστικά διαγράμματα, φωτογραφίες και βίντεο –και που δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές και τους φοιτητές να κρατάνε τις σημειώσεις τους ψηφιακά. Φαντάσου κάτι σαν την ψηφιακή έκδοση του περιοδικού Wired, αλλά με εκπαιδευτικό υλικό. Επειδή όμως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, δες παρακάτω το σχετικό βίντεο της Apple.

 

Η Apple παρουσίασε αρχικά οκτώ σχολικά βιβλία (μαθηματικών, χημείας, βιολογίας και φυσικής) για τις H.Π.Α. Το πρώτο μειονέκτημά τους είναι ότι το μέγεθος των αρχείων κυμαίνεται από 800MB έως 2,77GB, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να χωρέσουν πάρα πολλά σε ένα iPad 2 16GB –ένα πρόβλημα που υποθέτουμε ότι μπορεί να διορθωθεί με καλύτερες τεχνικές συμπίεσης του multimedia υλικού.

Το σημαντικότερο όμως μειονέκτημα, είναι το κόστος του ίδιου του iPad. Πώς θα μπορούσε ένας μαθητής που η οικογένειά του δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να διαθέσει $499 για ένα iPad 2 16GB, να έχει πρόσβαση στη νέα αυτή μορφή των βιβλίων; Και παράλληλα να διαθέτει επιπλέον χρήματα κάθε χρόνο για την αγορά των βιβλίων; Θα μπορούσαν θεωρητικά τα σχολεία στις H.Π.Α. να επωμιστούν το κόστος των iPad, όμως μόνο αν υπήρχε η δυνατότητα οι μαθητές να μην τα χρησιμοποιούν για να παίζουν πχ. –κι αν φυσικά υπήρχαν αρκετοί πόροι, κάτι που αυτή την περίοδο δεν ισχύει στις H.Π.Α. Ποιος όμως θα επωμιζόταν το κόστος επισκευής όταν το iPad έπεφτε απ’ τα χέρια ενός μαθητή;

Μην ξεχνάμε επίσης ότι για μια τέτοια αλλαγή θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται: δάσκαλοι, μαθητές, γονείς, εκδοτικοί οίκοι. Γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα σχολείο που οι μισοί μαθητές θα έχουν iPad και οι άλλοι μισοί κλασικά βιβλία. Συνεπώς παρόλο που η ιδέα είναι εξαιρετική και πραγματικά θα μπορούσε να φέρει αέρα ανανέωσης στην εκπαίδευση, πιστεύουμε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς... Σε μερικά χρόνια από τώρα, ίσως κάτι αντίστοιχο υιοθετηθεί ευρέως.

Keywords
Τυχαία Θέματα