Ζουμερή και χορταστική μακαρονόπιτα, με χειροποίητο φύλλο, για το εορταστικό τραπέζι

Μια παραδοσιακή συνταγή που ετοιμάζεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας για το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Είναι ιδιαίτερα χορταστική, με απλά και οικονομικά υλικά και εύκολη, ειδικά αν αντικαταστήσετε το σπιτικό φύλλο με ένα έτοιμο της αγοράς. 

Υλικά για τη Συνταγή

Για το χειροποίητο φύλλο

4-5 φλιτζάνια (500-620 γραμμάρια) αλεύρι για ψωμί και ζυμωτά, κίτρινο, κοσκινισμένο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¾ φλιτζανιού (185 ml) κρύο νερό

4 κουταλιές

της σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον

Για τη γέμιση

375 γραμμάρια μακαρόνι χοντρό (ή πένες), βρασμένα για 8 λεπτά και στραγγισμένα

500 γραμμάρια φέτα

8 αυγά, λίγο χτυπημένα

2 ½ φλιτζάνια (620 ml) γάλα, πλήρες

150 ml κρέμα γάλακτος, ελαφριά

Αλατοπίπερο κατά βούληση

100 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση

1.Αρχικά ετοιμάστε το φύλλο. Βάλτε 4 φλιτζάνια αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλάτι, κάντε ένα άνοιγμα στο κέντρο του αλευριού και βάλτε το ελαιόλαδο και το νερό. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά και μεταφέρετε το μίγμα σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο. Ζυμώστε με τα χέρια σας για 5-10 λεπτά μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει και αν χρειαστεί προσθέστε και το υπόλοιπο αλεύρι.

2. Μεταφέρετε το ζυμάρι ξανά στο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

3. Έπειτα χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και σχηματίστε 4 μπάλες. Πάρτε τη μια μπάλα, κρατήστε σκεπασμένες τις υπόλοιπες και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίξτε την σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 30 εκατοστών περίπου, σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Βουρτσίστε το δίσκο ζύμης με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και αφήστε στην άκρη. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και τοποθετήστε τη μία ζύμη πάνω στην άλλη ανά δύο, να έχετε δηλαδή δύο δίσκους από 2 φύλλα ο κάθε ένας.

4. Προσθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C και λαδώστε ελαφρά ένα ταψί με αποσπώμενα τοιχώματα 26 εκατοστών.

5. Ετοιμάστε τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά και προσέχοντας το μίγμα στο αλάτι λόγω της φέτας. Είναι προτιμότερο να δοκιμάσετε τη γεύση και να προσθέσετε ανάλογα.

6. Στήστε την πίτα στρώνοντας στη βάση του προετοιμασμένου ταψιού τον πρώτο δίσκο που αποτελείται από 2 φύλλα. Αδειάστε τη γέμιση (αφού έχετε κρατήσει στην άκρη ½ φλιτζάνι ~ 125ml από το μίγμα υγρών), απλώνοντάς την ομοιόμορφα. Βάλτε διάσπαρτα πάνω από τη γέμιση τα μισά κομμάτια βουτύρου και καλύψτε με τον άλλο δίσκο 2 φύλλων.

7. Με το ζυμάρι που περισσεύει σχηματίστε έναν κόθρο, στρίβοντάς το και τυλίγοντάς το έτσι ώστε να σφραγίσει το πάνω με το κάτω φύλλο και να εγκλωβιστεί η γέμιση.

8. Περιχύστε με το υγρό της γέμισης που έχετε κρατήσει και βάλτε διάσπαρτα τα υπόλοιπα κομμάτια βουτύρου.

9. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει όμορφα. Αφήστε την πίτα να κρυώσει καλά, ξεφορμάρετέ την προσεκτικά, κόψτε σε κομμάτια και απολαύστε.

Διαβάστε επίσης:

Καρδινάλιος, το χριστουγεννιάτικο αέρινο γλύκισμα από την Αυστρία

Λαχανοντολμάδες της αποδόμησης, στο ταψί

Χοιρινή πανσέτα με καραμελωμένη τραγανή πέτσα, κυδώνια και πατάτες στο φούρνο

Keywords
Τυχαία Θέματα