Ζητήστε συγγνώμη για το εμπόριο σκλάβων, λένε οι Τζαμαϊκανοί στον πρίγκιπα Ουίλιαμ (Photos/Video)

Την 60ή επέτειο την ανεξαρτησίας της Τζαμάικα και την 70ή επέτειο από την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β επέλεξαν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του, Κέιτ, για να επισκεφθούν το Κίνγκστον, την τζαμαϊκανή πρωτεύουσα, αλλά δεν βρήκαν ρόδα στρωμένα κατά την άφιξή τους.

Ακτιβιστές, διανοούμενοι, πολιτικοί και συνδικαλιστές ένωσαν τις φωνές τους αξιώνοντας από την Βρετανία να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις για το εμπόριο σκλάβων.

Ο δούκας και η δούκισσα

του Κέιμπριτζ δεν είχαν υπολογίσει τόσο έντονες αντιδράσεις όταν προγραμμάτιζαν την περιοδεία τους στην Καραϊβική.

Το Σαββατοκύριακο 100 εξέχουσες προσωπικότητες υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος για να γιορτάσουν» τα 70 χρόνια από την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, γιατί ο βρετανικός θρόνος «διαιωνίζει την μεγαλύτερη τραγωδία αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία της ανθρωπότητας», δηλαδή το εμπόριο σκλάβων.

«Στα 70 χρόνια στον θρόνο, η γιαγιά σας δεν έκανε τίποτα για να επανορθώσει και να εξιλεώσει τα δεινά που υπέστησαν οι πρόγονοί μας κατά τη διάρκεια της βασιλείας της ή/και κατά τη διάρκεια της όλης της περιόδου που γινόταν διακίνηση Αφρικανών σκλάβων», ανέφεραν οι 100 Τζαμαϊκανοί στην κοινή επιστολή τους προς τον πρίγκιπα Ουίλιαμ.

We’ve arrived in Jamaica pic.twitter.com/aMiNV8hY7B

— The Duke and Duchess of Cambridge (@KensingtonRoyal) March 22, 2022

Χθες εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στο Κίνγκστον τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια και κρατώντας πανό που έγραφαν την φράση «seh yuh sorry», δηλαδή «ζητήστε συγγνώμη».

«Οφείλω στους αφρικανούς προγόνους μου να είμαι εδώ», δήλωσε μία 27χρονη Τζαμαϊκανή που συμμετείχε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, «το βρετανικό στέμμα πρέπει να δεχτεί ότι διέπραξε έγκλημα κατά του αφρικανικού λαού, να ζητήσει συγγνώμη και να δώσει αποζημιώσεις για ό, τι στέρησε από τους προγόνους μας».

Στην Τζαμάικα τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα τάσσονται υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας και της εξόδου από την Κοινοπολιτεία.

Ο βουλευτής Μάικ Χένρι, που ηγείται μίας πρωτοβουλίας για την καταβολή αποζημιώσεων, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι μία συγγνώμη θα είναι μόνο το πρώτο βήμα, αφού έτσι η βρετανική μοναρχία θα «παραδέχεται την ενοχή της».

Στο πλαίσιο της περιοδείας τους στην Καραϊβική ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το Σαββατοκύριακο το Μπελίζ, την πρώην Βρετανική Ονδούρα, στη συνέχεια μετέβησαν στην Τζαμάικα και από εκεί θα ταξιδέψουν στις Μπαχάμες.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν για φυσικό αέριο: Μόνο σε ρούβλια οι πληρωμές από «εχθρικές» χώρες

Πόλεμος στην Ουκρανία: – Μεντβέντεφ: «Μια πυρηνική δυστοπία θα φέρει την ευθύνη των ΗΠΑ»

ΟΗΕ προς Ε.Ε.: Βοηθήστε αλλιώς ετοιμαστείτε για «κόλαση» πείνας και μετανάστευσης

Keywords
Τυχαία Θέματα