Υποσχέσεις για «Ταμείο Αλληλεγγύης» και «Κοινωνικό Εισόδημα» με άδεια ταμεία

ΕΛΛAΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμα δεν προχώρησε στην εφαρμογή ούτε μίας περικοπής δαπανών για ΕΚΑΣ και συντάξεις όπως προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό και η κυβέρνηση "μοιράζει" νέες παροχές με κεφάλαια που κάθε άλλο παρά διαθέτει ή μπορεί βάσιμα να προβλέψει ότι θα αποκτήσει.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νόμο Κατρούγκαλου προβλέπονται μέτρα περικοπών δαπανών και αύξησης εσόδων σχεδόν 2 δισ. ευρώ για το 2016-2017, από τα οποία δεν έχει ακόμα εξοικονομηθεί ούτε σεντς. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να τάζει επιπλέον δαπάνες για προνοιακές παροχές

ύψους… 1,6 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας επισημαίνουν πως:

-το κόστος για την πανελλαδική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος (σ.σ. "Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα" σύμφωνα με τη διεθνή και μνημονιακή ορολογία) από τις αρχές του 2017 θα ανέλθει στα 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφτεί αποκλειστικά από νέα φορολογικά και ευρύτερα κρατικά έσοδα και όχι από περικοπές άλλων προνοιακών ή ασφαλιστικών επιδομάτων.
-άλλα 700 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν σε ετήσια βάση για τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Κυριακή. Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος το οποίο θα παρουσιάσει ο κρατικός προϋπολογισμός φέτος αλλά και από άλλα κρατικά έσοδα (πχ πάταξη της διαφθοράς)

Η αμεσότητα με την οποία η κυβέρνηση αναζητεί πόρους για παροχή νέων επιδοτήσεων προς αδύναμα οικονομικά στρώματα, οφείλεται στην κοινωνική πίεση που έχει αρχίσει να ασκείται πάνω της λόγω του διπλού ασφαλιστικού και φορολογικού πακέτου το οποίο ψήφισε στις 8 και 22 Μαΐου.

Ταμείο ΑλληλεγγύηςΚοινωνικό ΕισόδημαπαροχέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα