Υπερτουρισμός στην Ακρόπολη: Πώς χειρίζεται η Ελλάδα τους αυξανόμενους επισκέπτες;

Ο αριθμός των επισκεπτών στην Ακρόπολη αυξήθηκε κατά 70% τον περασμένο μήνα, δίνοντας μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει το καλοκαίρι αν δεν μπει μια διαδικασία επιμερισμού του πλήθους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews.

Η Ακρόπολη δεν μπορεί παρά να προκαλέσει μια αίσθηση θαυμασμού στους επισκέπτες.

Αλλά

όταν η Caroline Kutek επισκέφτηκε πρόσφατα τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο στην Αθήνα, προσπάθησε να παραβλέψει το πόσο πολύς κόσμος ήταν εκεί.

«Η αναμονή και ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ είναι σίγουρα συντριπτικά».

Χρειάστηκε να περιμένει μαζί με εκατοντάδες ανθρώπους που σχημάτιζαν ουρές στο ανηφορικό μονοπάτι προς το μνημείο 2.500 ετών, ένα πολύ συνηθισμένο θέαμα.

Η Αυστραλιανή βοηθός πωλήσεων Jackie Zachary παραδέχτηκε ότι δεν περίμενε τόσο μεγάλο όγκο τουριστών τον Ιούνιο και πίστευε ότι ο Ιούλιος θα ήταν χειρότερος.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Κρατικό Οργανισμό Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), η Ακρόπολη δέχτηκε 14.000 επισκέπτες τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σύγκριση με το 2022.

Ο πρόεδρος του ΟΔΑΠ Ηλίας Πατσαρούχας σημείωσε ότι οι ημερήσιες επισκέψεις από τον Απρίλιο και μετά, ταίριαζαν με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο, παραδοσιακά τον πιο πολυσύχναστο μήνα για τον ελληνικό τουρισμό.

Γιατί έχει τόσο κόσμο η Ακρόπολη;

Καθώς ο κόσμος βλέπει μια αναζωπύρωση της ζήτησης για ταξίδια αναψυχής, ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Αυτό, σε συνδυασμό με την έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα, έχει επιδεινώσει το ζήτημα.

Ακόμη και με ένα διαδικτυακό “γρήγορο πάσο”, η Kutek και η οικογένειά της έπρεπε να περιμένουν περίπου 15 λεπτά για να εισέλθουν.

Το World Heritage Watch, ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που υποστηρίζει την UNESCO, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ακρόπολη δεν διαθέτει σχέδια διαχείρισης επισκεπτών που απαιτούνται από τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα.

Ο Stephan Doempke, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, υπογράμμισε το μακροχρόνιο ζήτημα του «υπερτουρισμού», δηλώνοντας ότι χωρίς σχέδιο διαχείρισης και συγκεκριμένο τρόπο χειρισμού των τουριστών, η Ακρόπολη, μια παγκόσμια σημαντική τοποθεσία, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο συνωστισμός στα Προπύλαια, την πύλη προς το ιερό, κατά καιρούς γίνεται τόσο έντονος που οι φρουροί ασφαλείας πρέπει να επέμβουν, σύμφωνα με τον Πατσαρούχα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν τα κρουαζιερόπλοια ελλιμενίζονται στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα την εισροή δύο έως τριών χιλιάδων επιβατών και τον χρόνο αναμονής να ξεπερνά τη μία ώρα.

Ο Ιωάννης Μαυρικόπουλος, «βετεράνος» φύλακας στην Ακρόπολη, τόνισε τη χρόνια έλλειψη προσωπικού σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε ελληνικά νησιά όπου οι συνθήκες περιγράφονται ως «δραματικές».

Πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα τον υπερτουρισμό στην Ακρόπολη;

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε πριν από δύο χρόνια κάποιες αμφιλεγόμενες εργασίες αποκατάστασης στην Ακρόπολη, οι οποίες περιελάμβαναν την κατασκευή ενός νέου τσιμεντένιου πεζόδρομου.

Το υπουργείο υπερασπίστηκε τον επανασχεδιασμό, ισχυριζόμενο ότι βελτίωσε την προσβασιμότητα σε αναπηρικά αμαξίδια και μείωσε τους κινδύνους ατυχημάτων. Ωστόσο, ο Doempke επέκρινε τις αναβαθμίσεις, υποδεικνύοντας ότι αποσκοπούν στην αύξηση του αριθμού των τουριστών και ως εκ τούτου ήταν «εντελώς ανεύθυνες».

Για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, το υπουργείο σχεδιάζει να εισαγάγει ένα σύστημα χρονοθυρίδων σταδιακά έως τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, οι φύλακες του χώρου υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος στη μέση της σεζόν είναι ένα λάθος που θα επιβαρύνει περαιτέρω τη δουλειά τους.

Ο Μαυρικόπουλος εισηγήθηκε οι όποιες αλλαγές να εφαρμοστούν μετά την τουριστική περίοδο.

Με την Ελλάδα να βασίζεται στον τουρισμό για να αναζωογονήσει την οικονομία της μετά τη δεκαετή κρίση χρέους, οι αξιωματούχοι ελπίζουν να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 31,3 εκατομμυρίων αφίξεων που καταγράφηκαν το 2019.

Διαβάστε επίσης:

Τιτάνας: «Του έδωσα τη θέση μου» λέει η μητέρα του εφήβου που «χάθηκε»

Τα… γυρίζει τώρα ο Πριγκόζιν: Για τις συμβάσεις έγινε η ανταρσία – «Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν»

Εκλογές 2023 – Γαλλικά ΜΜΕ: Τι σχολιάζουν για τη νίκη Μητσοτάκη και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς

Keywords
Τυχαία Θέματα