Υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν: Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνεργάτης μας στην Ευρώπη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα είναι μέσα στην καρδιά μου». Με τη φράση αυτή, σε άπταιστα ελληνικά, μας καλωσόρισε για τη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Ρομάν Βασιλένκο, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Μας εκμυστηρεύτηκε μάλιστα πως μεγάλωσε με τους μύθους της Αρχαίας Ελλάδας. «Όταν ήμουν μικρός, στην

αρχή η μητέρα μου συνήθιζε να μου διαβάζει βιβλία για την αρχαία Ελλάδα. Μετά συνέχισα να διαβάζω μόνος μου, κατά τη σοβιετική εποχή, βιβλία με τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων» ανέφερε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε την προσωπική του προτίμηση στον Ηρακλή και τους άθλους του.

Μιλώντας στο Πρακτορείο ξετύλιξε το κουβάρι των διμερών σχέσεων που αρχίζουν με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων το 1992 και συνεχίζονται «σε πνεύμα φιλίας και αλληλοκατανόησης», με τις εκατέρωθεν επίσημες επισκέψεις των ηγετών των δύο χωρών σε Αθήνα και Αστάνα, καθώς και με τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρασιαστικής Οικονομικής Ένωσης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν έδωσε έμφαση στις δυνατότητες και στις ευκαιρίες περαιτέρω εμβάθυνσής τους, με έμφαση το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια.

Ο κ. Βασιλένκο χαρακτήρισε την Ελλάδα ως αξιόπιστο συνεργάτη του Καζακστάν στην Ευρώπη και σκιαγράφησε το πλέγμα των διμερών σχέσεων, που εκτείνεται από την πολιτική έως την οικονομική και πολιτιστική συνεργασία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο ανέφερε πως το πρώτο επτάμηνο του έτους έφθασε τα 627 εκατομμύρια δολάρια. «Το Καζακστάν εξάγει στην Ελλάδα υδρογονάνθρακες, σπόρους, αλάτι, χώμα, πέτρες, γύψο, τσιμέντο, χαλκό, προϊόντα χαλκού κ.λπ. Από την Ελλάδα, το Καζακστάν εισάγει προϊόντα χημικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας, πλαστικά, γούνες και πλεκτά, υποδήματα, μηχανήματα και εξοπλισμό, καθώς και ηλεκτρονικά υλικά» σημείωσε αναλυτικά.

Αναγνώρισε μάλιστα πως η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία είχε αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Ο κύριος όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Καζακστάν και της Ελλάδας το 2016 μειώθηκε κατά 36,2%, φθάνοντας τα 886 εκατομμύρια δολάρια, επισήμανε. Απέναντι σε αυτήν την τάση προέταξε ως κύρια προτεραιότητα του Καζακστάν την αναζωογόνηση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό στις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις, διαμήνυσε.

Επίσης, ισχυρό θεμέλιο στη γέφυρα συνεργασίας των δύο χωρών χαρακτήρισε ο κ. Βασιλένκο τόσο την ελληνική ομογένεια που ζει στο Καζακστάν όσο και τους Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από τη χώρα αυτή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι περίπου 10.000 Έλληνες που ζουν στο Καζακστάν αποτελούν ένα ζωντανό δεσμό φιλίας μεταξύ των χωρών μας, υπογράμμισε.

Ακόμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν έκανε γνωστό πως η χώρα του θα υποστηρίξει την επιδίωξη της Ελλάδας να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-2026.

Η συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών του Καζακστάν Ρομάν Βασιλένκο στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Καζακστάν. Τον Μάιο του 2009 η διπλωματική αποστολή του Καζακστάν αναδιοργανώθηκε σε πρεσβεία. Ποια είναι η σημασία της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και ποιες οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης;

Απ. Πράγματι, πριν από 25 χρόνια, την 1η Οκτωβρίου 1992, σημειώθηκε ένα αξιοσημείωτο γεγονός στην ιστορία των σχέσεών μας. Για πρώτη φορά συνήφθησαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Καζακστάν και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα σημαντικότερα γεγονότα στις διμερείς σχέσεις που αποτέλεσαν το θεμέλιο για συνεργασία, ήταν οι επίσημες επισκέψεις του αρχηγού του κράτους Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (Nursultan Nazarbayev) στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2001 και η επίσκεψη του Προέδρου της Ελλάδας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στο Καζακστάν τον Ιούνιο του 2002.

Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ Καζακστάν και Ελλάδας έχουν εξελιχθεί σε πνεύμα φιλίας και κατανόησης. Η Ελλάδα παρέχει πλήρη υποστήριξη στις διεθνείς πρωτοβουλίες του Καζακστάν, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους. Η Αθήνα ήταν μία από τις πρώτες που υποστήριξε την υποψηφιότητα του Καζακστάν ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2017-2018. Αντίστοιχα, το Καζακστάν υποστηρίζει την επιδίωξη της Ελλάδας να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026.

Σήμερα η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνεργάτης μας στην Ευρώπη. Είναι αλήθεια ότι μια πολύπλευρη πολιτική, πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, η οικονομική και η επενδυτική συνεργασία μεταξύ των κρατών διαδραματίζουν επίσης όλο και πιο ενεργό ρόλο. Για παράδειγμα, για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2017, το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Καζακστάν έφθασε τα 627 εκατομμύρια δολάρια (εξαγωγές: 617 εκατομμύρια δολάρια, εισαγωγές: 10 εκατομμύρια δολάρια). Το Καζακστάν εξάγει στην Ελλάδα υδρογονάνθρακες, σπόρους, αλάτι, χώμα, πέτρες, γύψο, τσιμέντο, χαλκό, προϊόντα χαλκού κ.λπ. Από την Ελλάδα, το Καζακστάν εισάγει προϊόντα χημικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας, πλαστικά, γούνες και πλεκτά, υποδήματα, μηχανήματα και εξοπλισμό, καθώς και ηλεκτρονικά υλικά.

Τα τελευταία χρόνια, η ελληνο-καζαχική διακυβερνητική επιτροπή για την οικονομική και τεχνολογική συνεργασία, καθώς και η κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας έχουν επίσης αποκτήσει αυξημένη επιρροή.

Τα έθνη μας εφαρμόζουν μια σχετικά νέα μορφή διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της ΕΕ. Η Αστάνα και η Αθήνα αναγνωρίζουν τις σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας στον οικονομικό τομέα καθώς και στις μεταφορικές και τις υλικοτεχνικές διασυνδέσεις. Συνεπώς, χαιρετίζουμε την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης για τη Συνεργασία μεταξύ της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρασίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία έλαβε χώρα στη Μόσχα στις 24 Ιουνίου 2017, καθώς πιστεύουμε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της ΕΕ έχει τεράστιο δυναμικό και σημαντικές προοπτικές για την ενίσχυση του διαλόγου μας στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Σε έναν κόσμο παγκοσμιοποίησης, η κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων αποτελεί βασικό παράγοντα ευημερίας. Η άρση των τεχνητών φραγμών είναι ολοένα και πιο σημαντική για την οικονομική επιτυχία. Όλοι βιώσαμε μια αυξανόμενη δέσμευση για οικονομική ολοκλήρωση και για τη δημιουργία μπλοκ ελεύθερου εμπορίου.

Για το Καζακστάν, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση προσφέρει νέες ευκαιρίες για διαφοροποίηση του εμπορίου στην περιοχή μας. Ο βασικός στόχος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης είναι η αύξηση του εμπορίου, τόσο εντός του οργανισμού όσο και με εξωτερικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Με τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, που αριθμεί πάνω από 180 εκατομμύρια ανθρώπους, η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων θα αυξήσει τις επενδύσεις και την ευημερία. Ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε στενούς δεσμούς με την Ευρώπη. Στις 21 Δεκεμβρίου 2015 υπογράψαμε τη νέα συμφωνία ενισχυμένης εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ-Καζακστάν που θα ανοίξει το δρόμο για την επέκταση του ετήσιου διμερούς εμπορίου, που σήμερα ανέρχεται σε σχεδόν 50 δισ. ευρώ.

Ερ. Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι θα μπορούσε να υπάρξει πιο στενή συνεργασία και σε ποιους δίνετε πρωτεύουσα σημασία;

Απ. Δυστυχώς, ο διάλογος για το εμπόριο δοκιμάστηκε σοβαρά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αρνητικές επιπτώσεις στον όγκο του αμοιβαίου εμπορίου επηρεάστηκαν από την αντιμετώπιση των κυρώσεων και την οικονομική κρίση.

Δυστυχώς, η εμπορική συνεργασία μας δοκιμάστηκε πραγματικά τα τελευταία χρόνια. Η επιβλαβής επιρροή των κυρώσεων και άλλων αρνητικών οικονομικών λόγων επηρέασε το μέγεθος του κοινού μας εμπορίου. Ο κύριος όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Καζακστάν και της Ελλάδας το 2016 μειώθηκε κατά 36,2%, φθάνοντας τα 886 εκατομμύρια δολάρια.

Προς το παρόν, εργαζόμαστε να «σπάσουμε» αυτή την τάση και να ενθαρρύνουμε το διμερές εμπόριο. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2016 διοργανώσαμε το πρώτο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Καζακστάν- Ελλάδας», στο οποίο συμμετείχαν αξιωματούχοι των δύο χωρών και περισσότεροι από 70 επιχειρηματίες. Στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του 2018 σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε το δεύτερο επιχειρηματικό φόρουμ στην Αστάνα. Τώρα εργαζόμαστε για τη σύνταξη ενός καταλόγου εταιρειών, που θα περιλαμβάνει εταιρείες που παράγουν φαρμακευτικά προϊόντα και φυσικά καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, δομικά υλικά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και τεχνολογία των πληροφοριών.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η αναζωογόνηση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματικών κύκλων στο Καζακστάν και την Ελλάδα. Υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό στις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις.

Μια πρόσθετη ώθηση για την οικοδόμηση επιχειρηματικών επαφών θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση της Σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φοροδιαφυγής όσον αφορά τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για την υιοθέτησή της.

Ερ. Σημαντική είναι η παρουσία της ελληνικής ομογένειας στο Καζακστάν. Ποιος είναι ο αντίκτυπος τους στην κοινωνία του Καζακστάν; Μπορούν να αποτελέσουν μία γέφυρα για την ευρύτερη βελτίωση των διμερών σχέσεων;

Απ. Από τότε που κερδίσαμε την ανεξαρτησία, το 1991, ένα από τα βασικά επιτεύγματα του έθνους μας ήταν η διεθνοτική και διαθρησκευτική ειρήνη, φιλία και αρμονία μας. Άνθρωποι από περισσότερα από 120 διαφορετικά έθνη ζουν φιλικά στο Καζακστάν, συμπεριλαμβανομένων των δέκα χιλιάδων Ελλήνων της Διασποράς. Έχουμε ιδρύσει το συνταγματικό σώμα, την «Ένωση Λαών του Καζακστάν», το οποίο περιλαμβάνει πολλά πολιτιστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 17 ελληνικών ενώσεων.

Λίγοι γνωρίζουν ότι στο Καζακστάν το δεύτερο μεγαλύτερο θρησκευτικό δόγμα μετά το Ισλάμ είναι η Ορθοδοξία, η οποία ασκείται περίπου από το 25% του πληθυσμού της χώρας. Το γεγονός αυτό, εκτός από τη μεγάλη διασπορά και πρώην συμπατριωτών που ζουν στην Ελλάδα, δημιουργεί ένα ισχυρό θεμέλιο για μια γέφυρα μεταξύ Καζακστάν και Ελλάδας.

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, πολλοί Πόντιοι Έλληνες εγκατέλειψαν τις πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ προκειμένου να ζήσουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, περίπου 10.000 Έλληνες επέλεξαν να συνεχίσουν τη ζωή τους στο Καζακστάν και τώρα αποτελούν ένα ζωντανό δεσμό φιλίας μεταξύ των χωρών μας. Οι περισσότεροι Έλληνες από το Καζακστάν εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στην Αθήνα και τα προάστιά της. Οι Έλληνες από το Καζακστάν που επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα διατηρούν ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τις οικογένειες τους και τους φίλους τους στο Καζακστάν. Οι Έλληνες συμπατριώτες μας μιλάνε πάντα με αγάπη για τα χρόνια που πέρασαν στο Καζακστάν και για τον λαό του Καζακστάν, ο οποίος τους βοήθησε κατά τη διάρκεια των σκληρών χρόνων της επανεγκατάστασης.

Διατηρούμε στενές επαφές με τους πρώην πολίτες μας. Μερικοί από τους Πόντιος ίδρυσαν επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο και τον τουρισμό στο Καζακστάν.

Ερ. Φέτος η χώρα σας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία τη διεθνή έκθεση EXPO-2017. Τι ευκαιρίες υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά του «Ντουμπάι της Στέπας»;

Απ. Πρώτα απ΄ όλα, θα σημειώσω το θετικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της έκθεσης στην ανάπτυξη της οικονομίας του Καζακστάν. Το Καζακστάν ενίσχυσε την εικόνα του ως ενός ασφαλούς και δυναμικά αναπτυσσόμενου κράτους στην ευρασιατική περιοχή.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκατόν δεκαπέντε χώρες και είκοσι δύο διεθνείς οργανισμοί. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών λειτουργίας της, την έκθεση επισκέφθηκαν 53 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 72 υπουργοί (μεταξύ των οποίων ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, στις 21 Ιουλίου), καθώς και πρόεδροι Κοινοβουλίων. Διοργανώθηκαν εκατόν πέντε επίσημες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ηγετών ξένων κρατών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών αυτών μηνών στην Αστάνα, 91 εθνικές ημέρες των συμμετεχουσών χωρών και 9 ειδικές ημέρες διεθνών οργανισμών. Η Εθνική Ημέρα της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης, περίπου 4.000.000 επισκέπτες και πάνω από 30.000.000 επισκέψεις καταγράφηκαν, μεταξύ των οποίων μισό εκατομμύριο τουρίστες από 187 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο τουρισμός του Καζακστάν σημείωσε τεράστια αύξηση. Μόνο κατά την περίοδο της EXPO 2017, η ζήτηση για υπηρεσίες ταξιδιωτικών πρακτορείων αυξήθηκε κατά 78%. Οι tour operators πούλησαν περισσότερα από 275.000 πακέτα περιοδειών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν παρείχε βίζα σε όλους τους συμμετέχοντες στην έκθεση. Υπήρχε ένα καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για διάστημα έως και 30 ημερών για τους πολίτες 62 χωρών ανά τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Ελλάδας). Ξεκίνησαν νέες πτήσεις στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Φινλανδία και την Κίνα (LOT Polish Airlines, WizzAir, Finnair και Air China).

Θέλω να σημειώσω ότι η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς συμβάλλουν στην προώθηση του θέματος της έκθεσής μας και μας δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε βαθύτερα τις δυνατότητες της EXPO.

Το Διεθνές Οικονομικό Κέντρο της Αστάνα (AIFC), το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Πράσινων Τεχνολογιών και το Κέντρο Επενδυτικών Σχεδίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και το Διεθνές Τεχνολογικό Πάρκο για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφορικής, θα δημιουργηθούν με τις οδηγίες του Προέδρου μας, στη βάση της υποδομής της έκθεσης EXPO-2017.

Το AIFC θα λειτουργεί με βάση την επιτυχημένη εμπειρία παρόμοιων προηγμένων οικονομικών κέντρων του κόσμου, όπως το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι και τη Σιγκαπούρη. Για να προσελκύσει ενεργά ξένους επενδυτές, το Κέντρο θα παράσχει πρωτοφανείς όρους που ανάλογοι δεν υπάρχουν στην περιοχή του μετασοβιετικού χώρου. Το όλο σύστημα του Κέντρου θα βασίζεται στις αρχές του αγγλικού δικαίου.

Βάσει της εκθεσιακής υποδομής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Καζακστάν πρότεινε να δημιουργηθεί στην Αστάνα ένα «Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Πράσινων Τεχνολογιών και Επενδύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Το έργο αυτό έχει ήδη αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, στο μήνυμά του προς τον λαό του Καζακστάν, «Ο τρίτος εκσυγχρονισμός του Καζακστάν: Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα», ο Πρόεδρος ανέθεσε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα Διεθνές Τεχνολογικό Πάρκο για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας της πληροφορικής.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να αποτελέσουν μια πλατφόρμα για την προσέλκυση επιχειρηματιών, επενδυτών και νέων τεχνολογιών από όλο τον κόσμο και φυσικά από την Ελλάδα.

Γενικά, η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στην EXPO-2017 φέτος έδωσε ώθηση στη συνεργασία της Αστάνα και της Αθήνας σε διάφορους τομείς για μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Ενέτεινε επίσης τις σχέσεις μας.

Η EXPO έχει γίνει μια πλατφόρμα για την αύξηση της επενδυτικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Στις 10 Ιουνίου αυτού του έτους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο περίπτερο «Kazakh Invest», ο εκτελεστικός διευθυντής της μεγαλύτερης εθνικής υπηρεσίας της χώρας σας για επενδύσεις και το εμπόριο «Enterprise Greece», Χρήστος Στάικος, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού της Δημοκρατίας του Καζακστάν «Kazakh Invest».

Το Καζακστάν έχει έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα όσον αφορά τη χρήση του δυναμικού στις μεταφορές και των δύο χωρών και την αύξηση του όγκου μεταφοράς διάφορων φορτίων μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και της Ασίας. Σημαντικές προοπτικές υπάρχουν στη διασύνδεση των συστημάτων μεταφορών στο πλαίσιο του προγράμματος «Nurly Zhol» και του διαδρόμου του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» (New Silk Road).

Η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται επίσης για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη μέσω της επικράτειάς της και τη χρήση πετρελαϊκών προϊόντων. Για την Αθήνα, η συνεργασία με το Καζακστάν θα ανοίξει τη δυνατότητα επίλυσης ενός από τα πιο πιεστικά ζητήματά της: χρησιμοποιώντας το δυναμικό πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καζακστάν να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.

Γενικά, σήμερα έχουμε περιγράψει έργα σε τομείς όπως η κατασκευή και η μηχανική, η ιατρική, η αποκατάσταση, η εκπαίδευση.

Ερ. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και σε ποιους τομείς;

Απ. Το Καζακστάν παρακολουθεί στενά τα μέτρα κατά της κρίσης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις εκκρεμούσες διαδικασίες ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, το Καζακστάν είναι έτοιμο να εξετάσει τη συμμετοχή του, σε αμοιβαία επωφελή βάση, σε επενδυτικά σχέδια και διαδικασίες ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να προτείνει συγκεκριμένα σχέδια για την κυβέρνηση του Καζακστάν. Ενδιαφερόμαστε για έργα σχετικά με τα logistics, τον τουρισμό, την ακίνητη περιουσία κ.λπ.

Ερ. Ποια είναι η στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής του Καζακστάν, και μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο πού τοποθετεί την Ελλάδα;

Απ. Καταρχάς, θέλω να πω ότι φέτος γιορτάζουμε επίσης την 25η επέτειο της διπλωματικής υπηρεσίας του Καζακστάν. Το κλειδί για την κατανόηση της εξωτερικής πολιτικής του Καζακστάν συνίσταται στην κατανόηση ότι είμαστε μια μεγάλη ηπειρωτική, κλειστή χώρα με πλούσιες ιστορικές, πολιτιστικές και γεωγραφικές ρίζες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Η γεωγραφική θέση του Καζακστάν στη μέση της ευρασιατικής ηπείρου εξηγεί την εξωτερική μας πολιτική.

Το Καζακστάν είναι ένα νέο κράτος και εργαζόμαστε σκληρά για να αναπτύξουμε στρατιωτικές, πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές πολιτικές για να προχωρήσουμε προς μια πλήρη δημοκρατία. Η στρατηγική εξωτερικής μας πολιτικής δίνει έμφαση στη δέσμευση για την οικοδόμηση ισχυρών, μακροχρόνιων συμμαχιών και εταιρικών σχέσεων.

Οι καλές και δυναμικές σχέσεις του Καζακστάν με τη Ρωσία, την Κίνα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλα έθνη υπογραμμίζουν την πολυεπίπεδη προσέγγιση της εξωτερικής μας πολιτικής.

Μία από τις σημαντικότερες επιλογές του Καζακστάν μετά την ανεξαρτησία ήταν να αρνηθεί να γίνει το 4ο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, να αποκτήσει το καθεστώς ενός μη πυρηνικού κράτους και να ακολουθήσει την πολιτική της μη διάδοσης. Το Καζακστάν αποτελεί παράδειγμα, αποδεικνύοντας την επιθυμία του για ειρήνη, εσωτερική σταθερότητα και βιώσιμη οικονομική και πολιτική ανάπτυξη.

Τον Απρίλιο του 2016, κατά την επίσκεψή του στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος του Καζακστάν αποκάλυψε το όραμά του για έναν ασφαλή κόσμο στο «Μανιφέστο. Ο Κόσμος. Ο 21ος αιώνας». Εκεί, ο Πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ στην πραγματικότητα «κήρυξε πόλεμο στον πόλεμο», απευθύνοντας έκκληση για μια νέα νοοτροπία που θα εξαλείψει τον πόλεμο ως τρόπο ζωής και θα υπογραμμίσει την ευθύνη των κορυφαίων παγκόσμιων δυνάμεων να επιτύχουν έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα σε αυτόν τον αιώνα.

Όσον αφορά την περιοχή μας, το Καζακστάν έχει καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες στην Κεντρική Ασία. Βρισκόμαστε επίσης κοντά στην Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν. Είμαστε στο σταυροδρόμι των πολιτισμών που χρησιμεύουν ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. Από την άλλη πλευρά, το Καζακστάν έχει μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς και ένα τεράστιο κοινό σύνορο με τη Ρωσία. Το Καζακστάν μοιράζεται επίσης σύνορα με την Κίνα. Η επιδίωξη της Κίνας για ενεργειακή ασφάλεια και νέες αγορές ενίσχυσε τους δεσμούς της με το Καζακστάν και την οικονομία της. Αυτές οι πεποιθήσεις θα συνεχιστούν.

Η σταθερή ανάπτυξη της χώρας βασίζεται επίσης στο γεγονός ότι είναι ενεργός, αλλά αμερόληπτος παράγοντας σε περιφερειακά γεγονότα. Ως αποτέλεσμα, το Καζακστάν έχει καταστεί σημαντικό μέρος διάφορων περιφερειακών οργανισμών, μεταξύ των οποίων είναι η CIS, η EEU, η CICA, η SCO, η CSTO και ο ΟΑΣΕ.

Τα τελευταία χρόνια κατατάσσονται μεταξύ των πιο ταραχωδών της πρόσφατης περιόδου. Η τραγωδία της Συρίας έχει χειροτερεύσει, τροφοδοτούμενη από τον βίαιο εξτρεμισμό, ο οποίος εξακολουθεί να προκαλεί θάνατο και καταστροφή σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι συγκρούσεις αυτές αποτελούν επίσης πρωταρχική αιτία της προσφυγικής κρίσης. Εκατομμύρια έχουν καταφύγει στην Ελλάδα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να αναζητήσουν ασφαλέστερη, καλύτερη ζωή για τις οικογένειές τους. Σε αυτό το ταραχώδες υπόβαθρο, η Αστάνα ανέλαβε μεγάλη ευθύνη την 1η Ιανουαρίου του 2017, ως η πρώτη χώρα από την Κεντρική Ασία να συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Και αυτό είναι ένας χώρος όπου το Καζακστάν και η Ελλάδα μπορούν να συνεργαστούν για έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρομάν ΒασιλένκοΚαζακστάνΥφυπουργός ΕξωτερικώνΕυρώπηΕλλάδασυνεργασίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
ελλαδα, ευρωπη, υφυπουργος, καζακσταν, χονγκ κονγκ, οικονομια, ηρακλης, αθηνα, ρωσία, οηε, οασε, επιρροή, νέα, ιουνίου, μπλοκ, εσσδ, υπουργοι, συμμετοχή, expo, ουγγαρια, lot, air, china, μνημονιο, road, πετρελαιο, logistics, ηπα, video, popular, βιβλια, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, υιοθετηση, οικονομικη κριση, χωρες, ρωσία, αφγανισταν, δημοκρατια, εθνικη, εμπορικη, ηγεσια, ηπα, ιατρικη, ινδια, ιραν, κινα, λονδινο, μητερα, ντουμπαι, ογκος, οηε, οικονομια, πλαισιο, πτησεις, φιλια, ωθηση, αγαπη, αγορα, αυξηση, αλατι, αμοιβαια, απε, αρμονια, απταιστα, αρχαια, ασια, βιζα, βορεια, γεγονοτα, γεγονος, γεφυρα, γινει, γυψο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δογμα, δομικα υλικα, δυναμικο, δυτικη, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εκπαιδευση, ενεργεια, ενεργα, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, επιρροή, εποχη, επιτυχια, επιθυμια, εσσδ, ετοιμο, ευημερια, ευθυνη, τεχνολογια, ζωη, ζωης, εικοσι, υπηρεσιες, θετικο, εικονα, ισλαμ, κυβερνηση, κυρια, μπλοκ, μορφη, μοσχα, νοοτροπια, ομαδα, παντα, οασε, οραμα, ορθοδοξια, πακισταν, πηγες ενεργειας, πλαστικα, υπογραφη, πολωνια, ρολο, συγκεκριμενα, συνταξη, συμμετοχή, σιγκαπουρη, σοβιετικη ενωση, σωμα, σχεδια, ταση, τουρισμος, τσιμεντο, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, φινλανδια, φορα, χρηστος, χωμα, χονγκ κονγκ, air, αγορες, αρχαια ελλαδα, ασφαλεια, δημητρης, ελληνικα, εμφαση, ενωση, γουνες, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, ιουνίου, καρδια, κωνσταντινου, logistics, ογκο, πηγες, ποντιος, popular, expo, ουασινγκτον, θελω να, υλικα
Τυχαία Θέματα