Ξανθούλες (blondies) με λεμόνι και φράουλα

Αν αγαπάτε την μαστιχωτή υφή των μπράουνις, θα λατρέψετε αυτές τις φραουλένιες ξανθούλες με λεμόνι, που ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα και με τα αρώματά τους αλλά και την εμφάνισή τους θα φέρουν την άνοιξη στο τραπέζι σας.

Υλικά για τη Συνταγή

1 φλιτζάνι βούτυρο αλατισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου (ή ανάλατο βούτυρο + ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι)

¾ φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική

¾ φλιτζανιού ζάχαρη καστανή

2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

¼ φλιτζανιού φρεσκοστιμμένο

χυμό λεμονιού

Ξύσμα από 1 λεμόνι (περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού)

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα λεμονιού (ή χυμό λεμονιού)

2 ¾ φλιτζανιού αλεύρι γ.ο.χ, κοσκινισμένο

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ

1 φλιτζάνι φράουλες, κομμένες

Για το γλάσο

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα λεμονιού (ή χυμό λεμονιού)

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος, πλήρης

1-2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση

1. Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 175ο C και στρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος 22 Χ 32 εκατοστών περίπου, με αντικολλητικό χαρτί.

2. Σε ένα μπολ, χτυπήστε το μαλακωμένο βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης για 1-2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα.

3. Στη συνέχεια προσθέστε τα αυγά, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα, καθώς και τα εκχυλίσματα. Χτυπήστε το μίγμα σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, για 3-4 λεπτά, καθαρίζοντας με μια σπάτουλα ανά διαστήματα τα πλαϊνά μέρη του μπολ.

4. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι (ή τα δύο αλάτια-του βουτύρου και της συνταγής).

5. Ρίξτε το μίγμα των στέρεων υλικών στο μίγμα του βουτύρου και ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθούν και να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.

6. Βάλτε και τις κομμένες φράουλες και αναμείξτε με μια σπάτουλα μαρίζ.

7. Αδειάστε το μίγμα του κέικ στην προετοιμασμένη φόρμα, ισιώστε την επιφάνειά του και ψήστε το για 30 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του.

8. Στο μεταξύ ετοιμάστε το γλάσο, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να έχετε μια λεία υφή.

9. Περιχύστε με το γλάσο το ζεστό κέικ, αφήστε το να κρυώσει εντελώς και κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια, σαν μπάρες, τις ξανθούλες.

Info

Τα blondies (γνωστά και ως blonde brownies) είναι ένα είδος επιδορπίου που μοιάζει στα υλικά του με το μπράουνις αλλά δεν περιέχει καθόλου σκόνη κακάο και επικρατεί η γεύση της βανίλιας. Επίσης δεν περιέχει στην σύνθεσή του καθόλου τα αρώματα της σοκολάτας, ούτε καν της λευκής (μπράουνις λευκής σοκολάτας), εκτός από σταγόνες σοκολάτας (δάκρυα), που μπορεί να συμπεριλαμβάνονται μερικές φορές. Οι ξανθούλες προΰπήρχαν τουλάχιστον 10 χρόνια προτού εμφανιστούν τα μπράουνις, λόγω του ότι η σοκολάτα έγινε εμπορικά προσβάσιμη στο κοινό μόλις στις αρχές του 1900.

Διαβάστε επίσης:

Μπουρεκάκια με κιμά, στο φούρνο

Φριτάτα λαχανικών με τσένταρ

Αφράτο ελβετικό ρολό με γέμιση μήλου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξανθούλες,xanthoules