Βούτσης στο Spiegel: «Αν δεν υπάρξει εισροή χρημάτων ως τις 9 Απριλίου, δεν πληρώνουμε δόση στο ΔΝΤ»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αν δεν υπάρξει εισροή χρημάτων έως τις 9 Απριλίου, θα πληρώσουμε πρώτα μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα ζητήσουμε συμφωνία με τους εταίρους και θα καθυστερήσουμε την πληρωμή των 450 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ», δήλωσε στο «Spiegel» ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

Σημείωσε ότι η συμφωνία με τους εταίρους σημαίνει πώς δεν θα υπάρξει χρεοκοπία

και η μη πληρωμή της δόσης δεν θα θεωρηθεί ως αθέτηση υποχρέωσης.

Το περιοδικό σημειώνει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην ιστορία του ΔΝΤ και ότι, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, τα χρήματα που διαθέτει η Ελλάδα επαρκούν μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενώ η κυβέρνηση θέλει την επιστροφή των 1,2 δις ευρώ από το EFSF και την διάθεση των 1,9 δις από την ΕΚΤ.

Ο Ν. Βούτσης συμπληρώνει ότι η Ελλάδα θα ήθελε τουλάχιστον μια ελάχιστη συμμετοχή των ταμείων από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Μάριο Ντράγκι, από το οποίο η Ελλάδα έχει αποκλειστεί.

Σύμφωνα με το Spiegel, η απειλή για αναβολή της πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τον ελληνική προσανατολισμό προς τα ανατολικά, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στη Μόσχα, την οποία επισκέφθηκε και ο Π. Λαφαζάνης, ενώ Νίκος Κοτζιάς και Γιάννης Δραγασάκης βρέθηκαν στην Κίνα.

«Συμπληρωματικές» χαρακτήρισε ο Ν. Βούτσης τις σχέσεις της χώρας μας με Ρωσία και Κίνα, σημειώνοντας ότι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τη Μόσχα, απευθείας από την Ελλάδα, βοηθά στο να περιοριστούν τα spreads.

ΒούτσηςSpiegelΔΝΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα