Βουλή: Επικυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για την αμοιβαία αναγνώριση πανεπιστημιακών σπουδών

Με ευρεία πλειοψηφία κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών σπουδών με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να απευθύνει πρόσκληση στα κόμματα για συναίνεση σε θέματα παιδείας. 

«Τα πράγματα έχουν ωριμάσει και πρέπει να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο», είπε και κάλεσε τα κόμματα με ανοιχτό πνεύμα να σφυρηλατήσουν συναινέσεις. Επικαλέστηκε μάλιστα,  το παράδειγμα της Κύπρου,

«όπου το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, δυο εκ διαμέτρου αντίθετα κόμματα, συμφώνησαν για τα μη κρατικά πανεπιστήμια».

Ο υπουργός Παιδείας, όπως ανέφερε στη Βουλή, συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του τη δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης πτυχίων επαγγελματικής εκπαίδευσης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Στο πλαίσιο των καλών πρακτικών και της θετικής ατζέντας, ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα μπορούσε ο ένας να αναγνωρίζει τα πτυχία επαγγελματικής εκπαίδευσης, δηλαδή των ΙΕΚ, του άλλου», είπε και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την άρνησή τους στα μη κρατικά πανεπιστήμια, λέγοντας ότι ακόμη και η Κίνα που διοικείται από κομμουνιστικό κόμμα, έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

«Λέγαμε σαν ανέκδοτο στις παρέες πως μόνο η Ελλάδα και η Βόρειος Κορέα δεν έχουν μη κρατικά πανεπιστήμια. Λοιπόν, ενημερώνω το σώμα πως η Βόρειος Κορέα έχει μη κρατικό, ιδιωτικό πανεπιστήμιο, στην Πιονγκγιάνγκ. Αλλά εμείς ακόμη… Έχουμε ιδεολογικές αντιθέσεις. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας σε αυτό… Πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα κάνουμε αυτό το βήμα», είπε. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Αθηνά Λινού αναφερόμενη στη συμφωνία με την Κύπρο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι  απεμπολεί το δικαίωμα και την υποχρέωση της να αξιολογεί τους τίτλους σπουδών που χορηγούνται από πανεπιστήμια της αλλοδαπής, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι η αυτοδίκαιη αναγνώριση, η εξασφάλιση της ποιότητας των πτυχίων, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων τα οποία έχουμε βάλει στη δημόσια συζήτηση πρέπει να είναι προτεραιότητα για να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα, ένα σχολείο και ένα πανεπιστήμιο το οποίο εγγυάται την Ελλάδα του 2030 ακόμη πιο ισχυρή.

Τη συμφωνία στήριξαν με την ψήφο τους η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Νίκη. «Παρών» ψήφισε η Πλεύση Ελευθερίας.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης σε εργαζόμενους ΛΑΡΚΟ: «Ζείτε την απαξίωση – Η κυβέρνηση να βρει λύση» (Video)

Δώρα Αυγέρη: «Ζητούνται διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τη Διακήρυξη των Αθηνών»

Αντιδράσεις για την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Επικυρώθηκε, Ελλάδας – Κύπρου,vouli, epikyrothike, elladas – kyprou