Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Δοκίμια – Μελέτες / νέες κυκλοφορίες

Γιώργος Χατζηβασιλείου

Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ένα ταξίδι στο μέλλον

Εκδόσεις: Διόπτρα

Σελ.: 420

Το βιβλίο βυθοσκοπεί την οντολογία και την ηθική της νέας τεχνολογίας. Αφηγείται γλαφυρά, με ζωντανή και διαυγή γλώσσα για το ευρύ και διεπιστημονικό κοινό, τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις, τα οφέλη και τις απειλές, που η τεχνολογία φέρει, καταθέτοντας μαζί πρωτογενείς φιλοσοφικές του ερμηνείες.
Η νέα τεχνολογία επωάζει ένα καινοφανές

σύμπαν. Ο άνθρωπος όπως τον γνωρίζουμε – οι συνήθειες, το φυσικό και ψηφιακό του περιβάλλον, η σωματικότητά του – ίσως και να φαντάζει πρωτόγονος σε λίγες γενιές από σήμερα… Σε κάθε περίπτωση ζούμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες, για αυτό και κρίσιμες, στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ben Ansell

Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει

Πέντε παγίδες και πώς να τις αποφύγουμε

Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 512

Γιατί το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει να προσφέρει πράγματα που όλοι θέλουμε, δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, ασφάλεια και ευημερία; Τι μπορεί να γίνει για να δημιουργηθεί μια δίκαιη, ευημερούσα και με σεβασμό στο περιβάλλον κοινωνία; Ο Ben Ansell, ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς επιστήμονες, απεικονίζει γλαφυρά πώς οι συλλογικοί μας στόχοι, δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, ασφάλεια και ευημερία, υπονομεύονται από πολιτικές παγίδες και γιατί το σημερινό πολιτικό τοπίο είναι τόσο ταραχώδες. Θέλουμε ισότητα, αλλά δεν χαρίζουμε τον δικό μας πλούτο. Θέλουμε αλληλεγγύη, αλλά είμαστε πολύ καλοί να τη λαμβάνουμε παρά να την προσφέρουμε.
Θέλουμε ασφάλεια, αρκεί όμως να μην περιορίζει την ελευθερία μας. Και θέλουμε να τερματίσουμε την κλιματική κρίση, αλλά θέλουμε και ευημερούσα οικονομία. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Γιώργος Α. Λεονταρίτης

Συντροφικά Μαχαιρώματα

ΕΔΑ – ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΚΚΕ από το 1968 στη Μεταπολίτευση

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελ.: 202

Όταν έγινε η Μεταπολίτευση, η Αριστερά βρέθηκε διασπασμένη, με διαφορετικές «γραμμές πλεύσης». Στον κομμουνιστικό χώρο οι διαφωνίες είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται από πολύ νωρίς, αλλά η μεγάλη κοινωνική έκρηξη του γαλλικού Μάη του 1968 έφερε και πάλι στην επικαιρότητα την προοπτική της σοσιαλιστικής επανάστασης στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, ενώ η «Άνοιξη της Πράγας», την ίδια χρονιά, μια ανάλογη προοπτική στις ανατολικές. Η στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας απέδειξε για άλλη μια φορά σε ποιο βαθμό το καθεστώς που οικοδόμησε ο Στάλιν και που εδραίωσαν οι διάδοχοί του είναι ασυμβίβαστο με τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, δηλαδή με τον πραγματικό σοσιαλισμό. Έτσι το ΚΚΕ βρέθηκε βαθιά διχασμένο και χωρίσθηκε σε δυο κομμάτια αλληλομισούμενα. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Γεράσιμος Στεφανάτος

Το φαντασιακό της δημιουργίας: Σκέψη, τέχνη, ψυχή

Εκδόσεις: Εστία

Σελ.: 308

Αν η δημιουργία είναι ανάδυση μορφών και νοήματος, αυτό συμβαίνει επειδή συναντιέται με τη ριζική φαντασία, με τη σωματικότητα και την αισθητηριακότητα, με την ενόρμηση και την ασυνείδητη επιθυμία. Αν το έργο τέχνης παραπέμπει στην εργασία του ονείρου είναι επειδή συνδέεται με την πρωταρχική παραστασιακή δραστηριότητα της ψυχής: αυτήν που μετασχηματίζει αδιάκοπα τις πηγές και τα υλικά της σε σημασίες και εικόνες (οπτικές, ακουστικές, απτικές), τις οποίες συναντάμε στον μύθο, τη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και το θέατρο, τον χορό και τον κινηματογράφο – αυτήν που – τροφοδοτώντας το ασυνείδητο και το εγώ – εμψυχώνει την πένα, το πινέλο, τη σμίλη, την κάμερα του δημιουργού. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ξένη λογοτεχνία / νέες κυκλοφορίες

Βιόλα Αρντόνε

Η ατίθαση καρδιά της Ολίβα Ντενάρο

Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 378

Το 1960 η Ολίβα Ντενάρο είναι δεκαπέντε χρόνων, ζει σ’ ένα χωριό της Σικελίας και τολμά να αμφισβητεί τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της μικρής κοινωνίας, αγνοώντας τους συνομηλίκους της που την κοροϊδεύουν, τη μητέρα της που τη μαλώνει και το σώμα της που αλλάζει. Ενθουσιώδης και ανέμελη, απολαμβάνει την παιδική της ελευθερία, τρέχει μέχρι να της κοπεί η ανάσα, μαζεύει σαλιγκάρια με τον πατέρα της και ρίχνει πέτρες με τη σφεντόνα σε όποιον φέρεται άσχημα στον φίλο της Σάρο. Αν και ξέρει ότι δεν γίνεται να σταματήσει να μεγαλώνει, για την Ολίβα το να γίνεις γυναίκα σημαίνει να αρνηθείς τον εαυτό σου. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Leila Slimani

Δείτε μας που χορεύουμε

Μετάφραση: Μανώλης Πιμπλής – Κλαίρ Νεβέ

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 414

Στην οικογένεια της Ματίλντ και του Αμίν, μιας Γαλλίδας κι ενός Μαροκινού, τα δυο παιδιά τους αναζητούν τη θέση τους σε ένα νέο ανεξάρτητο Μαρόκο που ξεχειλίζει από δυνατότητες αλλά και κινδύνους.
Η Αϊσά, αποφασιστική και φιλομαθής, ονειρεύεται να φύγει από το Μαρόκο για να σπουδάσει Ιατρική στη χώρα καταγωγής της μητέρας της. Ο μικρότερος αδερφός της, ο Σελίμ, πιο ελεύθερο πνεύμα, θα ακολουθήσει τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς χίπηδες που καταφθάνουν μαζικά στην Ταγγέρη, στην Καζαμπλάνκα και στην Εσαουίρα, για να επιδοθούν στη χρήση ναρκωτικών και στον ελεύθερο έρωτα. Παιδιά της επανάστασης, η Αϊσά και ο Σελίμ, βιώνουν την εκστατική πρώτη έξαρση της επιθυμίας με φόντο μια χώρα μεθυσμένη από το ξαφνικό αίσθημα ελευθερίας και σύντομα ανακαλύπτουν πως τα ιδανικά της νιότης τους συγκρούονται με την πραγματικότητα της χώρας τους: με τον ρατσισμό και τη διαφθορά μιας χώρας που αλλάζει ραγδαία στον δρόμο της προς την ανεξαρτησία. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μάρτιν Κόρντιτς

Τα χρόνια με την Μάρθα

Μετάφραση: Βασίλης Κωστόπουλος

Εκδόσεις: ΚΨΜ

Σελ.: 300

Ένα παράταιρο ζευγάρι σε μια παράταιρη κοινωνία. Η ιστορία διαδραματίζεται στα δυτικά της Γερμανίας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο Ζέλικο είναι δεκαπέντε όταν ερωτεύεται τη Μάρθα. Αυτή είναι καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, εκείνος ζει με τους γονείς του και τα δυο του αδέρφια σε ένα πνιγηρό δυάρι στο Λουντβιγκσχάφεν. Η Μάρθα έχει όλα όσα επιθυμεί ο Ζέλικο: βιβλία, μόρφωση και κύρος. Με τη Μάρθα θα πάει πρώτη φορά στην όπερα. Του μιλάει όπως δεν του έχει μιλήσει κανείς μέχρι τώρα. Με την αγάπη της Μάρθας, ο κόσμος του Ζέλικο διευρύνεται. Ωστόσο, το ερώτημα μέσα του παραμένει: Ποιος είναι, στην πραγματικότητα, ο κόσμος που ανοίγεται μπροστά του; Και ποιος είναι ο κόσμος που αφήνει πίσω του; Πού βρίσκεται το όριο μεταξύ πόθου και για τον Άλλο και εκμετάλλευσης του Άλλου; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Laura Esquivel

Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα

Μετάφραση: Κλαίτη Σωτηριάδου

Εκδόσεις: Κέδρος

Σελ.: 256

Η Τίτα βρίσκει τον σκοπό της ζωής της στην κουζίνα της οικογένειας Ντε λα Γκάρσα. Τα φαγητά της όχι μόνο μαγεύουν με τις εξαίσιες γεύσεις τους, αλλά μεταδίδουν και συναισθήματα, τον πόνο, την πίκρα, τη χαρά ή τον πόθο της σε όποιον τα γεύεται. Όταν μάλιστα η μαμά Ελένα αναγκάζει τον αγαπημένο της Τίτα, τον Πέδρο, να παντρευτεί τη μεγαλύτερη αδελφή της, η Τίτα μαθαίνει να διατηρεί και να τρέφει την αγάπη του με τα θρυλικά εδέσματά της.
Συνταγές της μεξικάνικης κουζίνας, έντονα πάθη και μαγικός ρεαλισμός είναι τα συστατικά του απολαυστικού μυθιστορήματος της Λάουρα Εσκιβέλ, που θεωρείται από τα σημαντικότερα ισπανόφωνα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Βιβλίο: Η τέχνη του να αφήνεις πίσω σου κάτι γλυκό

Αντρέας Λεντάκης: ένα όνομα που μας εμπνέει!

Keywords
βιβλιο, κκε εσωτερικου, νέα, ΚΚΕ, βομβα mall, θεατρο, σημαίνει, χίπηδες, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, σοκολατα, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, κκε εσωτερικου, χωρες, γυναικα, δημοκρατια, εικονες, εργασια, ηθικη, ιατρικη, μητερα, οικονομια, σαλιγκαρια, σφεντονα, αγαπη, αλληλεγγυη, ανθρωπος, αρχιτεκτονικη, βρισκεται, φαγητα, γινει, γινεται, γλωσσα, γονεις, δυαρι, εγινε, ελενα, εκρηξη, ελευθερια, επιθυμια, ευημερια, τεχνη, τεχνολογια, ζεστη, ζωης, ιδια, κουζινα, λαουρα, ρεαλισμος, λογοτεχνια, μαη, μαμα, μαροκο, νερο, οικογενεια, ονομα, οπερα, παιδια, παρουσιαση, περιβαλλον, συντομα, σωμα, σταλιν, στην κουζινα, συμπαν, φαντασια, φυσικο, φοντο, φορα, χίπηδες, χαρα, ψηφιακο, ασφαλεια, γευσεις, χωρα, καρδια, μια φορα, μπροστα, πενα, πηγες, σημαίνει, ταξιδι, υλικα, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα