Βιβλία: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Τόμας Χάρντυ

Μακριά απ’ το αγριεμένο πλήθος

Μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελ.: 566

Ο Γκάμπριελ Όουκ είναι βαθιά ερωτευμένος με τη δυναμική Μπαθσίμπα Έβερντιν. Και ίσως να κέρδιζε την αγάπη της, αν μια αναποδιά της τύχης δεν τον υποχρέωνε να καταλήξει ένας απλός βοσκός στη φάρμα της. Εξάλλου, ο συνετός Γκάμπριελ έχει να ανταγωνιστεί δυο ακόμη άντρες που τη διεκδικούν: τον γοητευτικό αλλά επικίνδυνο λοχία Τρόι, έναν νεαρό στρατιώτη χωρίς ηθικούς φραγμούς, και τον αξιοσέβαστο μεσήλικα κτηματία Μπόλντγουντ, στην κοιμισμένη ώς τότε καρδιά του οποίου

η όμορφη κοπέλα αφυπνίζει ένα άσβεστο πάθος. Κι ενώ η μοίρα των τριών επίδοξων μνηστήρων εξαρτάται από την επιλογή που θα κάνει εντέλει η Μπαθσίμπα, εκείνη ανακαλύπτει τις φοβερές συνέπειες της ανεξάρτητης μα παρορμητικής κι ευμετάβλητης φύσης της. Το «Μακριά απ’ το αγριεμένο πλήθος» αναβάθμισε τη δημιουργική πορεία και εκτόξευσε τη φήμη του Τόμας Χάρντυ. Ο ίδιος στο συγκεκριμένο βιβλίο εισάγει επισήμως και την ιδέα του Ουέσεξ, ενός τόπου πραγματικού αλλά και μυθικού, όπου διαδραματίζονται οι ιστορίες του. Τούτο το μυθιστόρημα, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, παραμένει το πλέον δημοφιλές και πολυδιαβασμένο έργο του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα. Ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Juli Zeh

Περί ανθρώπων

Μετάφραση: Απόστολος Στραγγαλινός

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 462

Η ανάγκη της Ντόρας για αλλαγή την οδήγησε στη μεγάλη απόφαση. Παίρνει τον σκύλο της και μετακομίζει στην εξοχή. Ξέρει πως το Μπράκεν, ένα χωριό στη μέση του πουθενά, δεν είναι και το πιο ειδυλλιακό μέρος. Πίστευε πως εκεί θα βρει μεγαλύτερη ελευθερία, περισσότερο χώρο για να ανασάνει. Αλλά το γραφικό παλιό σπίτι για το οποίο έχει μαζέψει χρήματα χρειάζεται επισκευές, ο κήπος είναι γεμάτος ξερόχορτα, κι είναι κι αυτός ο σκίνχεντ γείτονας που φαίνεται να επιβεβαιώνει όλα τα στερεότυπα. Η Ντόρα πρέπει να αναρωτηθεί τι γυρεύει: απόσταση από τον σύντροφό της, που της γίνεται ολοένα και πιο ξένος με τον ακτιβισμό του για την κλιματική αλλαγή να του έχει γίνει εμμονή; Καταφύγιο από την ψυχική αναστάτωση που την κρατάει ξάγρυπνη τις νύχτες; Απάντηση στο ερώτημα πότε έγινε ο κόσμος έτσι άνω κάτω;

Ενώ η Ντόρα προσπαθεί να βάλει τις σκέψεις της σε μια σειρά και να τιθασεύσει τους δαίμονές της, γύρω της συμβαίνουν πράγματα αναπάντεχα. Συναντά ανθρώπους που δεν ταιριάζουν σε κανένα καλούπι, θέτουν σε αμφισβήτηση τις ιδέες της και την προηγούμενη ζωή της, και μετατρέπουν την εμπειρία της στο Μπράκεν σε κάτι που δεν ήξερε καν ότι έψαχνε.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Bruno Doucey

Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις

Μετάφραση: Κατερίνα Γούλα

Εκδόσεις: Κέδρος

Σελ.: 216

Απρίλιος 1967. Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών επιβάλλει τη δικτατορία στην Ελλάδα. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ανοίγουν ξανά για τους αντιφρονούντες. Μεταξύ των εξορίστων ο Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος κρατείται υπό απάνθρωπες συνθήκες στη Λέρο. Την ίδια εποχή, στο Παρίσι, ο νεαρός Αντουάν χάνει την επαφή με τη Φωτεινή, την Ελληνίδα φοιτήτρια Φιλολογίας με την οποία είναι ερωτευμένος. Αρπάζει την ευκαιρία που του δίνεται και έρχεται στην Ελλάδα ως γραμματέας μιας αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού που ελέγχει τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Στη Λέρο ο Αντουάν συναντά τον Ρίτσο και θαυμάζει την αξιοπρέπεια και τη θαρραλέα στάση του ποιητή απέναντι στο καθεστώς. Μοιράζεται μαζί του την αγωνία για την τύχη της αγαπημένης του και τότε μαθαίνει το ανέλπιστο: ο Ρίτσος γνωρίζει τη Φωτεινή, η οποία είναι μία από τις πολλές γυναίκες που αντιστέκονταν.

Εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου, ένα μυθιστόρημα για την ακατάλυτη δύναμη της ποίησης που γράφει ιστορία.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Βιβλίο: Το «Πολυτεχνείο» μέσα από ντοκουμέντα και μαρτυρίες

Bιβλίο: Φωτεινός λαβύρινθος

Keywords
Τυχαία Θέματα