Βενιζέλος: Θα γίνουμε κανονική χώρα με κυβέρνηση εθνικής ενότητας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ανάγκη να σχηματιστεί μετά τις εκλογές μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς αποκλεισμούς και αυτοαποκλεισμούς, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος,

ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή ανθρώπων της παραγωγής, της επιστήμης, του πολιτισμού και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "χρονικό διάστημα ήττας και οπισθοχώρησης της χώρας" τη διακυβέρνηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σημείωσε: "Τώρα πρέπει να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και το χαμένος έδαφος. Δεν γίνεται, δυστυχώς, καμιά συζήτηση επί της ουσίας, από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, αλλά, θα έλεγα, γενικότερα από αυτούς που διεκδικούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο. Γι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η Δημοκρατική Συμπαράταξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να έχει έναν χρήσιμο εγγυητικό ρόλο. Γι αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να μιλήσουμε επί της ουσίας, τι θα γίνει την επόμενη μέρα με την ανασυγκρότηση της χώρας και να σταματήσουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την οπισθοχώρηση να λένε ψέματα και χυδαιολογίες".

Για το διακύβευμα των εκλογών είπε ότι είναι "αν θα καταφέρουμε να γυρίσουμε στο θετικό σημείο στο οποίον ήμασταν πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, να μειώσουμε την βλάβη που ήδη έχει επέλθει και να γίνουμε ξανά μια ισότιμη ανταγωνιστική κανονική χώρα της Ευρωζώνης". Πρόσθεσε ότι "αυτό είναι εφικτό, εάν υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς αποκλεισμούς και αυτοαποκλεισμούς, εάν πιστέψουμε σε αυτό που είναι οφθαλμοφανές, που είναι η μόνη αλήθεια ότι υπήρχε και υπάρχει μία μόνη γραμμή, εάν συνειδητοποιήσουμε όλοι τι ψέματα ακούστηκαν και τι ψέματα πιστεύτηκαν στον τόπο αυτό και πόση ζημιά έγινε".

Στην ομιλία του σχολίασε με τη φράση "ουδέν κακόν αμιγές καλού" την επτάμηνη διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διότι, όπως σημείωσε, αν δεν συνέβαινε αυτό "η οικονομία θα ήταν σε προφανώς καλύτερη κατάσταση και η χώρα θα είχε περάσει από το μνημόνιο στη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, όμως η κοινωνία θα ήταν ακόμη εγκλωβισμένη στα εύκολα «αντιμνημονιακά» ψέματα και σε επικίνδυνες ψευδαισθήσεις που αποδείχθηκαν επικίνδυνες και βλαπτικές για τον τόπο".

"Τώρα έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν υπήρχε εύκολο και ανώδυνο σχέδιο Β εντός ευρώ, η δε «έξοδος από το ευρώ» και η ασύντακτη χρεοκοπία της χώρας δεν συνιστούσε μέσο πίεσης προς την Ευρώπη, αλλά σχέδιο οικονομικής και θεσμικής αυτοεξόντωσης της πατρίδας μας", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Τόνισε πως "με δεδομένες τις δεσμεύσεις του μνημονίου Τσίπρα, που δεν ήταν ούτε μοιραίο ούτε αναπόφευκτο, αλλά αποτέλεσμα βαθιά εσφαλμένων πράξεων και παραλείψεων, ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση είναι η εφαρμογή και ταυτοχρόνως η υπέρβαση του μνημονίου μέσα από ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης".

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να συντρέχουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις πολιτικές, θεσμικές και κοινωνικές, όπως:

-Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την συνεργασία όλων των δυνάμεων που δηλώνουν ότι αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο και διαμόρφωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψήφισης του πλαισίου αυτού στην προηγούμενη Βουλή.

-Η παραδοχή της αλήθειας και η κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων που αγωνιούν για το μέλλον της χώρας και θέλουν να στηρίξουν την εθνική αυτή προσπάθεια.

-Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα που συντηρεί τεχνητές πολώσεις και τροφοδοτεί αλαζονικές συμπεριφορές.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον της Θεσσαλονίκης είπε ότι η πόλη έχει σημαντικά περιφερειακά πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσει και είναι:

-Είναι πόλη της ιδιωτικής οικονομίας και όχι του κρατισμού και του παρασιτισμού.

-Διαθέτει το διαρκές πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και της ιστορίας της.

-Είναι προικισμένη με πολλές πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι χρειάζεται μια αναπτυξιακή συμφωνία που θα συνάψουν και θα στηρίξουν όλες οι δημιουργικές της δυνάμεις με δική τους πρωτοβουλία και να αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Να αλλάξει το κλίμα. Να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας. Να ενωθεί ξανά η κοινωνία που διχάστηκε σε εσφαλμένη βάση και αδίκησε τον εαυτό της".

Το θέμα της συνάντησης, που έγινε στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς ήταν "το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ο ιδιαίτερος ρόλος της Θεσσαλονίκης". Τη συζήτηση συντόνισαν οι καθηγητές και πρώην υπουργοί Ευάγγελος Λιβιεράτος και Αθανάσιος Τσαυτάρης. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, καθηγητές Πανεπιστημίου, γιατροί, δικηγόροι, υποψήφιοι βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ευάγγελος ΒενιζέλοςΚυβέρνησηεκλογές 2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα