Βάζει στις ράγες τους εκλογικούς στόχους του ο Νίκος Ανδρουλάκης

Με σαφή μηνύματα για προγραμματικές συγκλίσεις και διάλογο και για το πρόσωπο που θα βρεθεί στη θέση του πρωθυπουργού κατεβαίνει στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες στο «Ποντίκι», άνοιξε πολύ νωρίς τα χαρτιά του για το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών, αλλά και για τη θέση που έχει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα,

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκτιμήσεις που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάζει και πως πρώτο κόμμα θα είναι η Ν.Δ. Αυτό που έχει σημασία – όπως λένε – είναι η διαφορά αλλά και το νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί. Όσο για το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι θα είναι αρκετά ικανοποιητικό, δηλαδή να προσεγγίσει ή να φτάσει το 12%, το οποίο, όπως έχει εξηγηθεί και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, είναι το ποθητό ποσοστό για το κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουροι πως το ΠΑΣΟΚ τη βραδιά των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι στην πλευρά των νικητών. Θεωρούν μάλιστα πως το «όχι σε Μητσοτάκη – Τσίπρα πρωθυπουργό» αποδίδει σημαντικά στην προσέλκυση ψηφοφόρων, κυρίως νέων αλλά και αναποφάσιστων, που θέλουν μία επιλογή που να είναι μακριά από την «τοξικότητα των δύο προσώπων».

Όσον αφορά το διψήφιο ποσοστό, υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία εξηγούν – από τώρα – «πως η σύγκριση πρέπει να γίνει σε σχέση και με τα ποσοστά των αντιπάλων». Το ερώτημα που γεννάται – και δεν απαντάται – είναι αν αυτό είναι ένα νέο αφήγημα, το οποίο θα ισχύσει από τη βραδιά των εκλογών, ή αν μπορεί να σημαίνει κάποια οπισθοχώρηση στις θέσεις ως προς την επιλογή των προσώπων.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αποκλείουν κάθε συζήτηση για «κυβέρνηση ειδικού σκοπού». «Κανονική κυβέρνηση, που θα έχει ρήτρα την Εξεταστική Επιτροπή, χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου. Αυτά που θα μάθουμε θα τα αξιοποιήσει και η Δικαιοσύνη και η Βουλή με Προανακριτική μετά» είναι το μήνυμα του Ανδρουλάκη.

Στην ανάλυση που κάνουν στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι «σε απελπισία» και λένε ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τη στάση του. «Ό,τι λέει ο Τσίπρας το τελευταίο διάστημα δεν έχει σταθερότητα. Τη μια λέει για κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη, την άλλη ανοχή» σχολιάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, θεωρώντας παράλληλα ότι αυτή η θέση έχει σκοπό τη συμπίεση του ΠΑΣΟΚ, που όμως, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει αποτέλεσμα. «Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται», συμπληρώνουν.

Θα αξιοποιήσει την εντολή

Συνεργάτες του Ανδρουλάκη περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη στιγμή που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Μιλώντας στο «Π» διαμηνύουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα την αξιοποιήσει, τόσο γιατί πιστεύει στη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού όσο και γιατί θέλει να φέρει προ των ευθυνών τους τόσο τον Μητσοτάκη για την αδιαλλαξία του και τη συμπεριφορά του, η οποία όπως λένε είναι «πριγκιπική», όσο και την «αστάθεια λόγων και πράξεων» του Τσίπρα.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από την πρώτη στη δεύτερη κάλπη να ανοίξει η κουβέντα και για συγκρότηση τρικομματικής κυβέρνησης. Σε αυτή τη συζήτηση θεωρούν ότι θα πουν «όχι» χωρίς δεύτερες σκέψεις Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, εκτιμούν – εκφράζοντας παράλληλα και επιθυμία – πως τα δύσκολα θα είναι για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα έχουν δει τα ποσοστά τους να μειώνονται σε σχέση με το 2019.

«Δεν πέτυχε η εξόντωση»

Στις τελευταίες του εμφανίσεις ο Ανδρουλάκης έλεγε σε όλους τους τόνους ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν την εξόντωση του ΠΑΣΟΚ.

Δηλαδή την προσέλκυση ψηφοφόρων του. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν στα κάγκελα με τα fake news της Ν.Δ. και τις συνεχείς επιθέσεις του Μητσοτάκη στον Ανδρουλάκη.

Καθώς η προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της, εκτιμούν ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν κατάφεραν να πετύχουν την «εξόντωση» του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, δεν είναι τόσο σίγουροι για τις δεύτερες κάλπες, αλλά – όπως λένε – αυτό θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής.

«Οδηγούν τη χώρα σε νέες περιπέτειες και ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα είναι εμπόδιο στις περιπέτειες αυτές, γιατί έχει και σεβασμό στη δημοκρατία και είναι ένα κόμμα που πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει μέσω της σοσιαλδημοκρατίας τη βιώσιμη ανάπτυξη ώστε ο ελληνικός λαός να έχει πολύ καλύτερες μέρες» είναι το μήνυμα του Ανδρουλάκη.

«Ενωμένοι στη μάχη»

Αν για κάτι είναι χαρούμενοι στο ΠΑΣΟΚ, είναι το ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου το κόμμα πάει ενωμένο προς την κάλπη. Δεν υπήρξαν παραφωνίες, διαφορετικές γραμμές ή προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες. Μάλιστα, μετά και την ένταση που υπήρξε ανάμεσα στην πλευρά του Ανδρουλάκη και αυτήν του Λοβέρδου στα τέλη του Μαρτίου, δεν παρατηρήθηκε κάποια άλλη «αιχμή» ή κόντρα.

Σε αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι συμπαγή και χωρίς ανοίγματα σε άλλους ιδεολογικούς χώρους. Ενώ, όπως τονίζουν, η συζήτηση που άνοιξε για την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης στη χώρα και τα πρώτα μνημονιακά χρόνια βοήθησε το ΠΑΣΟΚ επειδή οι πολίτες θυμήθηκαν την «αντιμνημονιακή στάση της Ν.Δ. και τα Ζάππεια», αλλά και «τα ψέματα, τις σεισάχθειες και τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη το 2015». «Το ΠΑΣΟΚ ήταν σαφώς απέναντι τότε και αυτό το γνωρίζουν οι πολίτες» λένε.

Διαβάστε επίσης

ΚΚΕ: «Όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά για τον λαό»

Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη και η σκληρή πραγματικότητα

Ο… Άγιος Προστάτης Ελικοπτέρων των 1,6 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα