Βασίλισσα Ελισάβετ: Η «Λίλιμπετ» των Βρετανών – Πώς απέκτησε το προσωνύμιο «βασίλισσα του παραμυθιού»

Η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, όταν πέθανε ο πατέρας της και άφησε τον θρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022 σε ηλικία 96 ετών, κλείνοντας τον κύκλο της ζωής της.

Η Ελισάβετ ήταν αναμφισβήτητα μια βασίλισσα που την αγαπούσαν οι Βρετανοί.

Ήταν η μακροβιότερη και γηραιότερη μονάρχης της Βρετανίας και παρά τους κλυδωνισμούς που δέχτηκε ο θρόνος εξαιτίας των άτυχων γάμων των παιδιών της, της κριτικής για τη συμπεριφορά μελών της βασιλικής οικογένειας και για τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1997, η υποστήριξη στη μοναρχία

στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλή, όπως και η δημοφιλία της Ελισάβετ.

Η Ελισάβετ γεννήθηκε, με καισαρική τομή, την Τετάρτη 21 Απριλίου 1926, στις 2.40 π.μ., στο σπίτι των παππούδων της στο Λονδίνο. Βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου στο παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. Τα γενέθλιά της τα γιορτάζει και δεύτερη φορά, τον Μάιο ή τον Ιούνιο, χωρίς καθορισμένη ημερομηνία.

Πήρε τα ονόματα Ελισάβετ, προς τιμήν της μητέρας της, Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της Γεωργίου Ε΄ και Μαρία προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, την φώναζαν χαϊδευτικά Λίλιμπετ.

Δεν πήγε ποτέ στο σχολείο, γιατί εκπαιδεύτηκε ιδιωτικά, στο παλάτι. Ανέλαβε δημόσια καθήκοντα μόλις 16 χρόνων, στην ATS, που ήταν το εθελοντικό σώμα του βρετανικού στρατού, που αποτελείτο αποκλειστικά από γυναίκες και παρείχε βοήθεια στους στρατιώτες. Υπηρέτησε ως 2η υπολοχαγός στον Βρετανικό στρατό και είχε εκπαιδευτεί ως μηχανικός και οδηγός φορτηγών.

The Queen received Liz Truss at Balmoral Castle today.

Her Majesty asked her to form a new Administration. Ms. Truss accepted Her Majesty’s offer and was appointed Prime Minister and First Lord of the Treasury. pic.twitter.com/klRwVvEOyc

— The Royal Family (@RoyalFamily) September 6, 2022

Παντρεύτηκε το 1947, με τον Φίλιπ Μάουντμπεϊτεν, πρώην πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας και ο γάμος τους διήρκεσε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Στη δεκαετία του 1950, όταν ήταν μια νέα γυναίκα που έλαμπε στο θρόνο, απέκτησε το προσωνύμιο «βασίλισσα του παραμυθιού». Τα τραύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν βαθειά και οι Βρετανοί είχαν ανάγκη από σύμβολα ελπίδας. Η νεαρή βασίλισσα αποδείχτηκε ένα σύμβολο ελπίδας και η βασιλεία της χαρακτηρίστηκε «νέα Ελισαβετιανή περίοδος».

Ωστόσο οι δημόσιες ομιλίες της εκείνη την εποχή θύμιζαν περισσότερο παιδικές εκθέσεις και γι αυτό μάλιστα την είχε επικρίνει δημοσίως το 1957, ο Λόρδος Άλτρινχαμ. Ήταν από τις σπάνιες φορές που η βασίλισσα δέχτηκε επικρίσεις.

Στη δεκαετία του 1960 γυρίστηκε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Βασιλική Οικογένεια», σε προσπάθεια του παλατιού να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα της μοναρχίας.

Αλλά στη δεκαετία του 1980 η δημόσια κριτική με στόχο την βασιλική οικογένεια αναζωπυρώθηκε, με αφορμή τη συμπεριφορά μελών της οικογένειας και κυρίως των παιδιών της Ελισάβετ. Η δημοφιλία της βασίλισσας δέχτηκε πλήγμα, κάτι που συνεχίστηκε και στη δεκαετία του 1990. Υπό την πίεση της κοινής γνώμης η βασίλισσα Ελισάβετ δέχτηκε ν΄ αρχίσει να πληρώνει φόρο εισοδήματος- για πρώτη φορά και το Μπάκιγχαμ άνοιξε, με αποτέλεσμα να μπορούν να το επισκέπτονται και κοινοί θνητοί.

On their 31st anniversary of Independence, Her Majesty The Queen congratulates Ukrainians.

In her address to the President of Ukraine she said: pic.twitter.com/01JQWif1K3

— UK in Ukraine (@UKinUkraine) August 24, 2022

Οι επαφές της με τον Τύπο ήταν σπάνιες και απέφευγε να εκφράζει τις πολιτικές απόψεις της δημοσίως. Όταν ο δημοσιογράφος των Times, Πολ Ράουτλετζ ρώτησε την βασίλισσα τι γνώμη είχε για την απεργία των ανθρακωρύχων, το 1984-85, εκείνη απάντησε ότι «όλα γίνονται για έναν άνθρωπο», αναφερόμενη στον Άρθουρ Σκάργκιλ, που ήταν τότε επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων. Από εκείνο το περιστατικό έμεινε η κριτική που δέχτηκε ο δημοσιογράφος επειδή τόλμησε να απευθύνει ερώτηση στη βασίλισσα, κάτι που ήταν εκτός πρωτοκόλλου.

Μετά το δημοψήφισμα που έγινε το 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο τότε πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον είχε πει πως η βασίλισσα ήταν ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Προφανώς η δήλωση Κάμερον είχε γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της Ελισάβετ.

Η Ελισάβετ ήταν βαθύτατα θρησκευόμενη, υποστήριζε την καλλιέργεια του διαλόγου μεταξύ των διάφορων εκκλησιών και στη διάρκεια της βασιλείας της είχε συναντηθεί με πέντε Πάπες: τον Πίο ΧΙΙ, τον Ιωάννη ΧΧΙΙΙ, τον Ιωάννη-Παύλο ΙΙ, τον Βενέδικτο ΧVI και τον Φραγκίσκο. Μάλιστα το 1980 έγινε η πρώτη μονάρχης της Βρετανίας που επισκέφτηκε το Βατικανό, όταν συναντήθηκε με τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο.

Είχε αναπτύξει φιλανθρωπικό έργο, υποστηρίζοντας περίπου 600 οργανώσεις.

Can you believe it’s been 7⃣0⃣ days since the The Queen’s #PlatinumJubilee central weekend!?

What are your favourite memories from the Jubilee? Share them with us below. We’ll start…

— The Royal Family (@RoyalFamily) August 12, 2022

Αγαπούσε πολύ την ιππασία και λάτρευε τα σκυλιά, ιδιαίτερα την ράτσα Ουαλικό Κόργκι. Η αγάπη της για την συγκεκριμένη ράτσα έχει μακρά ιστορία καθώς απέκτησε το πρώτο τέτοιο σκυλί – τον Ντούκι- το 1933. Η Ελισάβετ μάλιστα «δημιούργησε» μια καινούρια ράτσα, τα Ντόργκι, όταν ένα από τα αγαπημένα της Κόργκι συνευρέθηκε με το σκυλί ράτσας Ντάτσχουντ της αδελφής της, πριγκίπισσας Μάργκαρετ.

Το αγαπημένο της χόμπι, εκτός από την ιππασία, ήταν η φωτογραφία, κάτι που μοιραζόταν με τον γιό της, Άντριου.

Παρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της δημόσιας εικόνας της, αυτό που έμεινε σταθερό όλα τα χρόνια ήταν η  γκαρνταρόμπα της βασίλισσας, που εξελίχθηκε σε ένα απολύτως διακριτό και αναγνωρίσιμο “στυλ Ελισάβετ” – ένας συνδυασμός λειτουργικότητας και καθωσπρεπισμού. Φορούσε μονόχρωμα ρούχα για να είναι εύκολα διακριτή από το πλήθος και μάλιστα από απόσταση. Για τις ενδυματικές επιλογές υπεύθυνοι ήταν πέντε μόδιστροι και ένας ράφτης.

Her Majesty The Queen visits the company of HMS Queen Elizabeth in Portsmouth to bid them farewell ahead of the ship’s maiden operational deployment. @HMSQNLZ pic.twitter.com/H6TrwJ5pOw

— The Royal Family (@RoyalFamily) May 22, 2021

Το 2006 και το 2007 οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ισχυρή υποστήριξη στη μοναρχία και το 2012, όταν γιορτάστηκε η Αδαμάντινη Επέτειος, το ποσοστό αποδοχής της βασίλισσας έφτανε στο 90%. Όμως τα μέλη της οικογένειάς της βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των ΜΜΕ, το 2019 και το 2020, με αφορμή την εμπλοκή του γιους της Άντριου στην υπόθεση με τα σεξουαλικά σκάνδαλα που έφεραν την υπογραφή του Τζέφρι Επστάιν και της μήνυσης που υπέβαλε εναντίον του Άντριου η Βιρτζίνια Τζιούφρι, ενώ πλήγμα για το παλάτι ήταν και η απόφαση του εγγονού της, Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν να παραιτηθούν από τα προνόμια της μοναρχίας και να μετακομίσουν στις ΗΠΑ.

Η προσωπική περιουσία της Ελίζαμπεθ ήταν πάντα ένα θέμα συζήτησης στη Βρετανία. Το 1971 ο πρώην ιδιαίτερος γραμματέας της, Τζοκ Κόλβιλ εκτίμησε ότι η περιουσία της ήταν περίπου 2 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή περίπου 30 εκατομμύρια σημερινές λίρες. Το 2002 κληρονόμησε από τη μητέρα της κτηματική περιουσία αξίας περίπου 70 εκατομμυρίων λιρών.

Today is The Queen’s 95th birthday.

HM was born on 21 April 1926 at 17 Bruton Street in London, the first child of The Duke and Duchess of York.

This year The Queen remains at Windsor Castle during a period of Royal Mourning following the death of The Duke of Edinburgh. pic.twitter.com/kOeH399Ndp

— The Royal Family (@RoyalFamily) April 21, 2021

Το 2020 η Λίστα με τους Πλουσιότερους Ανθρώπους, που καταρτίστηκε από τους Sunday Times, ανέφερε ότι η προσωπική περιουσία της Ελισάβετ ήταν 350 εκατομμύρια λίρες και ήταν το 372ο πλουσιότερο άτομο στη Βρετανία.  Στην κατοχή της βασίλισσας Ελισάβετ βρισκόταν το μεγαλύτερο ροζ διαμάντι του κόσμου.

Η βασιλική συλλογή, που περιλαμβάνει χιλιάδες έργα τέχνης και τα κοσμήματα της κορώνας δεν ανήκουν προσωπικά στην βασίλισσα, αλλά παραδίδονται στον διάδοχό της.

Παρά την τεράστια περιουσία, δεν χρειαζόταν πολλά πράγματα στην τσάντα της. Η κλασική τσάντα που κρατούσε περιείχε κραγιόν, καθρέφτη, μια πένα, ένα άγκιστρο για να κρεμάει την τσάντα και ένα κέρμα για την εκκλησία.

Από τα πράγματα που λίγοι γνωρίζουν για την Ελισάβετ είναι ότι είχε υπό την κυριαρχία της όλα τα δελφίνια που κολυμπούν στα βρετανικά νερά, ότι έχει φορέσει πάνω από 5.000 διαφορετικά καπέλα στη ζωή της και καθημερινά έφταναν στα χέρια της περίπου 200 – 300 γράμματα από τους υπηκόους της.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Επίθεση της «Sabah» στον Μητσοτάκη – Τον χαρακτηρίζει «επίδοξο Ζελένσκι» και «Φαρισαίο» (Photo)

Ντοκουμέντο: «Πάρτε τηλέφωνο τον Πούτιν» – Η δραματική έκκληση του Ζελένσκι στον Μακρόν τις πρώτες ώρες του πολέμου (Video)

Στα άδυτα της FSB: Η δράση και o τρόπος σκέψης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών – Οι αποκαλύψεις Ρώσου πράκτορα

Keywords
βασιλισσα ελισαβετ, ελισαβετ, queen elizabeth, μαΐου, queen, castle, today, twitter, royal, ελλαδα, νέα, president, ukraine, times, απεργια, δημοψηφισμα 2015, χιι, central, memories, hms, δημοσκοπηση, μμε, ηπα, london, duke, york, edinburgh, ροζ, sabah, fsb, δραση, μυστικες δημοσκοπησεις, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, βασιλικος γαμος, απεργια 11 μαιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, στρατος, δημοψηφισμα, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, 600 δις, εκλογες ηπα, queen elizabeth, ημερομήνια, γαμος, γνωμη, γυναικα, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, ιππασια, λονδινο, μητερα, μμε, ντοκιμαντερ, ονοματα, πιεση, ρουχα, ρωτησε, τηλεφωνο, φωτογραφια, fsb, hms, queen, times, ukraine, αγαπη, αγκιστρο, αλεξανδρα, ατομο, αφορμη, βατικανο, βοηθεια, γεωργιου, γινει, γινονται, δελφινια, δηλωση, εγινε, ευκολα, εκθεσεις, εκκλησια, εργα, εποχη, ετων, ζωη, ζωης, ηλικια, υποθεση, εικονα, καπελα, κοσμηματα, μαΐου, μηχανικος, μαρια, παντα, οδηγος, οικογενεια, παιδια, πεθανε, υπογραφη, ροζ, ραφτης, συμβολα, σκυλια, σωμα, σπιτι, σχολειο, τομη, υψηλη, φορα, χιι, ωρες, castle, central, duke, edinburgh, royal, ιδιαιτερα, london, memories, πενα, president, today, χερια, york
Τυχαία Θέματα