Βασιλιάς Κάρολος: «Σκιές» στην τελετή στέψης από τις εξελίξεις στην Καραϊβική

Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ είναι έτοιμος να στεφθεί και επίσημα βασιλιάς, αλλά η επίσημη τελετή σκιάζεται από τα σχέδια της Τζαμάικα και της Μπελίζε να τον «ξεφορτωθούν» ως μονάρχη και να γίνουν δημοκρατίες, όπως αναφέρουν πολιτικοί και στις δύο χώρες, τους οποίους επικαλείται η γαλλική Le Monde.

Η Τζαμάικα και η Μπελίζε είναι πρώην βρετανικές αποικίες στην Καραϊβική και εδώ και δεκαετίες έχουν ανακηρυχθεί ανεξάρτητα κράτη. Αλλά όπως κι άλλες 12 χώρες της Κοινοπολιτείας εκτός Βρετανίας,

στις οποίες περιλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία, εξακολουθούν να έχουν συνταγματική μοναρχία και ο βασιλιάς Κάρολος θεωρείται επικεφαλής του κράτους, τον οποίον εκπροσωπεί κάποιον ντόπιος με τον τίτλο του γενικού κυβερνήτη.

It's the final #crowncountdown. Just #1day until the Coronation.

King Charles III will be crowned on May 6th 2023 at Westminster Abbey. Almost 1,000 years on from the first Coronation there, King Charles is the 40th Monarch to be crowned in its ancient walls.

God Save The King! pic.twitter.com/4tXSuf6OrQ

— Coronation News & Updates (@Coronation2023) May 5, 2023

Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ ΙΙ το μέλλον της Κοινοπολιτείας θεωρείται αβέβαιο και όπως δήλωσε η Μαρλέν Μαλαχού Φόρτε, υπουργός Δικαιοσύνης και Συνταγματικών Θεμάτων της Τζαμάικα, η στέψη του βασιλιά Καρόλου έχει επιταχύνει τις διαδικασίες στη χώρα της για να μετατραπεί σε δημοκρατία. «Ήρθε η ώρα. Η Τζαμάικα στα χέρια των Τζαμαϊκανών», δήλωσε χαρακτηριστικά στο βρετανικό Sky News η Φόρτε, προσθέτοντας: «Πρέπει να προχωρήσουμε, ιδιαίτερα τώρα με την αλλαγή στη μοναρχία. Η κυβέρνησή μου λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε».

Σύμφωνα με την Τζαμαϊκανή υπουργό η χώρα της μπορεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για να φύγει από το καθεστώς της μοναρχίας τον επόμενο χρόνο. Με την μετεξέλιξη της Τζαμάικα σε δημοκρατία «θα πούμε αντίο σε ένα είδος διακυβέρνησης που συνδέεται με το οδυνηρό παρελθόν τους αποικιοκρατίας και το διατλαντικό εμπόριο σκλάβων», πρόσθεσε.

Jamaica and Belize consider becoming republics ahead of King Charles' coronation https://t.co/F8OgwsqYXd

Le Monde in English (@LeMonde_EN) May 4, 2023

Η Μπελίζε εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει άμεσα τις διαδικασίες εξόδου από την Κοινοπολιτεία. Ο πρωθυπουργός Τζον Μπρισένο δήλωσε στον Guardian ότι «είναι πολύ πιθανό» η χώρα του να είναι το επόμενο μέλος της Κοινοπολιτείας που θα γίνει δημοκρατία, μετά τα Μπαρμπέιντος, το 2021. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν  υπάρχει ενθουσιασμός» μεταξύ των συμπατριωτών του για την ενθρόνιση του Καρόλου.

Η κυβέρνηση στη Μπελίζε πέρασε πέρυσι νομοσχέδιο για την συγκρότηση συνταγματικής επιτροπής, η οποία ανέλαβε να μελετήσει το θέμα. Ο πρωθυπουργός Μπρισένο δήλωσε ότι θα θέσει το ζήτημα της μοναρχίας σε δημοψήφισμα τον επόμενο χρόνο, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιταχυνθεί η διαδικασία μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Τα Μπαρμπέιντος εγκαταλείποντας την μοναρχία «έσπασαν μια κλειδαριά» στην Καραϊβική, σχολιάζει η Le Monde.

Ο βασιλιάς Κάρολος είναι συμβολικά ο επικεφαλής των 56 μελών της Κοινοπολιτείας και υπόσχεται ότι θα ακολουθήσει την πολιτική της μητέρας του. Όμως εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο μπορεί να εμπνεύσει τον ίδιο σεβασμό όπως η Ελισάβετ, που ήταν βασίλισσα επί 70 χρόνια.

Στη διάρκεια του ταραχώδους ταξιδιού του μεγαλύτερου γιου του Καρόλου, πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ, στην Καραϊβική, τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Άντριου Χόλνες δήλωσε ότι η χώρα του «προχωράει μπροστά». Το πριγκιπικό ζεύγος στο ταξίδι του αυτό άκουσε πολλά αιτήματα από τους κατοίκους της Καραϊβικής για την ανάγκη να απολογηθεί η βασιλική οικογένεια για το εμπόριο σκλάβων και κατηγορήθηκε ότι «έκλεισε τα αφτιά» σε αρκετά θέματα που προέκυψαν κατά την επίσκεψη.

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, ο πρωθυπουργός της Αντίγουα και Μπαρμπούντα, που επίσης ανήκει στην Κοινοπολιτεία, δήλωσε ότι έχει στόχο να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την εγκατάλειψη της μοναρχίας εντός τριών ετών.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Έφτασε η ώρα της στέψης – Το τελετουργικό και οι προετοιμασίες (Photos/Videos)

Σερβία: Σεσημασμένος ο δράστης του νέου μακελειού – Πλήρη αφοπλισμό προτείνει ο Βούτσιτς (photos/videos)

Σάλος από την παρακολούθηση Βρετανίδας δημοσιογράφου μέσω TikTok

Keywords
Τυχαία Θέματα