Βαρουφάκης: Κάναμε λάθη αλλά η τρόικα ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση – «Είχαμε εναλλακτικό σχέδιο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα λάθη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και στην σκληρή στάση της τρόικας που "ήθελε να ταπεινώσει και να ρίξει την κυβέρνηση" αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε πως ο ίδιος είναι «προσωπικά υπεύθυνος» για κάποια από τα λάθη της διαπραγμάτευσης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «η ισχυρή τρόικα

των πιστωτών δεν ενδιαφερόταν να βρεθεί λογική, έντιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση», αλλά ήθελε να ταπεινώσει και να ρίξει την κυβέρνηση.

Δικαιολογώντας την καταψήφιση του πακέτου των προαπαιτούμενων στη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως «ήταν πολύ δύσκολο για μένα, όσο και αν θα το ήθελα, να αναλάβω την ευθύνη για μία πολιτική, εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκα, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είχε εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο αναπτύχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού.

«Το πρόβλημα ήταν ότι όταν έκλεισαν τις τράπεζές μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο», σημείωσε ο πρώην επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ.

Αποκαλύπτοντας πλευρές του, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε πως το σχέδιο δεν αφορούσε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά δημιουργία ρευστότητας που θα έδινε περισσότερη δυναμική διαπραγμάτευσης, ακόμα και με κλειστές τις τράπεζες.
Το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό δεν εγκρίθηκε τελικά ήταν και ένας από τους λόγους που παραιτήθηκα, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Βαρουφάκηςεναλλακτικό σχέδιοδιαπραγματεύσειςδανειστέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα