Βανδαλισμοί σε «ανώτατο επίπεδο»

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Αρκετή «φασαρία», γνώμες – θετικές και αρνητικές –, ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, αλλά και... εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το ασπρόμαυρο γκράφιτι στο κτήριο του Πολυτεχνείου.

Ανεξάρτητα από το αν έχει καλλιτεχνική αξία, αν «βεβηλώνει τα ιστορικά του μάρμαρα», όπως πολλοί υποστήριξαν, ή εάν τελικά είναι απλώς μία εικαστική παρέμβαση, ας δούμε το θέμα της φύλαξης, που γίνεται όλο και σοβαρότερο, στα ΑΕΙ της χώρας.

Δεν είναι απλώς το γκράφιτι που έγινε χωρίς να το καταλάβει κανείς μέσα σε μία νύχτα από

μία ομάδα, αποτελούμενη από άτομα που φορούν ειδικά ρούχα για να μην κινούν τις υποψίες και θεωρούν «παρέμβαση» την πράξη τους. Είναι και οι δεκάδες βανδαλισμοί κτηρίων και οι καταστροφές εργαστηρίων και εξοπλισμών.

Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με δηλώσεις του στην «Καθημερινή», ανέφερε:
«Δεν έχω φύλακες. Από τους σαράντα έχουν μείνει οι τρεις. Έχουμε πάρει ελάχιστους επιπλέον – και τι δεν ακούσαμε γι’ αυτό. Όσους έχουμε, φυλάνε τον εσωτερικό χώρο. Δεν έχουν οπτική επαφή με το τι συμβαίνει εξωτερικά. Το είδα κι εγώ αυτό που συνέβη, αλλά τι θέλετε να κάνω; Να βάλουμε χρήματα και μετά να μην έχουμε να πληρώσουμε ούτε τη ΔΕΗ; Προσπαθώ να θέσω προτεραιότητες. Οπότε θα μπορούσα να καταδικάσω αυτό που έγινε, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορώ να το κάνω».

Τα μνημόνια

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι από ό,τι έγινε ο πρύτανης, στο πλαίσιο της... δημοσιονομικής σταθερότητας, των αριθμών και όχι των ανθρώπων, αλλά και της μνημονιακής πολιτικής, ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρέα με τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, οδήγησε 1.165 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ σε διαθεσιμότητα καταργώντας ακόμη και θέσεις εργασίας.

Ανάμεσα στις πολλές ειδικότητες ήταν και η θέση του φύλακα, ο οποίος είχε υπό την εποπτεία του τον εκάστοτε χώρο της υπηρεσίας του.

Σήμερα τα οκτώ ΑΕΙ, που «χτυπήθηκαν» από το μέτρο της διαθεσιμότητας πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα φύλαξης και έχουν αντικαταστήσει τους υπό διαθεσιμότητα εργαζομένους με ιδιωτική ασφάλεια. Αναδεικνύονται αυτομάτως τα εξής:

◆ Τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουν χρήματα ούτε για φύλακες, τα οποία μέχρι πρότινος κάλυπτε το Δημόσιο. Επομένως, και σεκιούριτι να προσλάβουν, δεν θα είναι ικανοποιητικός ο αριθμός τους, καθώς δεν θα έχουν να καλύψουν άλλες ανάγκες, όπως παραδείγματος χάριν η... ΔΕΗ που ανέφερε ο πρύτανης του ΕΜΠ.
◆ Στην περίπτωση που ανακληθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, όπως έχουν υποσχεθεί τόσο ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς όσο και ο υπουργός αναπληρωτής Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, τα ΑΕΙ θα «ανασάνουν» άμεσα, καθώς είναι υποστελεχωμένα.

Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί. Λόγου χάρη στο Πολυτεχνείο ο πρύτανης του ιδρύματος δήλωσε πως έχει μόνο... τρεις από τους σαράντα που είχε. Ακόμη ένα παράδειγμα είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για 780.000 τετραγωνικά μέτρα χώρων, αιθουσών, εργαστηρίων, έκταση στην Πανεπιστημιούπολη, υπήρχαν μόλις 38 φύλακες, από τους οποίους οι 22 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, με την κατάργηση της θέσης τους, ενώ οι εννέα είναι παραιτηθέντες. Το πανεπιστήμιο απέκτησε ελέω διαθεσιμότητας πρόβλημα στη φύλαξη, που αρκετές φορές μπορεί να ξεπεράσει ένα γκράφιτι στην όψη ενός από τα πιο ιστορικά κτήρια της μεταπολίτευσης.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει φθορές και καταστροφές της τάξεως των 500.000 ευρώ. Οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης θα απομείνουν ως... μόνη λύση, αν δεν δώσει μια άλλη η πολιτεία, δηλαδή ο Μπαλτάς ως υπουργός Παιδείας. Αυτός ο... μονόδρομος φυσικά θα κοστίσει ακριβά στους ήδη μειωμένους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ.

Ανήμποροι

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει επανειλημμένα επισημάνει στην πολιτεία το θέμα της φύλαξης των πανεπιστημίων, τα οποία, με τις συνεχείς μειώσεις στους τακτικούς προϋπολογισμούς τους και την υποστελέχωσή τους σε διοικητικό προσωπικό μέσω της διαθεσιμότητας, και όχι μόνο, είναι ανήμπορα να αντιδράσουν. Η Σύνοδος, μέσω των αποφάσεών της, έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων.

Καλούμε τη νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να ανταποκριθεί σε αυτές. Ελπίζουμε στην ανταπόκριση του πρωθυπουργού – απόφοιτου του ΕΜΠ – καθώς και του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων – ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ – ώστε να αποτραπεί η πολύμορφη υποβάθμιση που υφίστανται τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πρυτάνεις σε ανακοίνωσή τους. Και φυσικά περιμένουν απαντήσεις – και χρήματα –, που είναι δύσκολο να δοθούν εντός του κρίσιμου τετραμήνου για τη χώρα, αφού λεφτά... δεν υπάρχουν.

Ο Μπαλτάς, με ανακοίνωση - απάντησή του, επί της ουσίας δεν απάντησε στο ζήτημα της φύλαξης και τόνισε πως το θέμα αυτό αποτελεί «αντικείμενο διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα». Φυσικά ο διάλογος έχει εξαντληθεί τα τελευταία χρόνια και η αδιαφορία των υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ήταν ολοφάνερη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να ανακληθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, που θα δώσει λύση στην υποστελέχωση των ΑΕΙ – και συνακόλουθα στο θέμα της φύλαξης –, αλλά δεν έχει προκηρύξει κανένα μέτρο για την αύξηση της χρηματοδότησης τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στην Παιδεία γενικότερα.

παιδείαπανεπιστήμιαγκράφιτιΠολυτεχνείοIssue: 1855Issue date: 12-03-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα