Τσίπρας: Ζητάμε ρητή δέσμευση ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος - Κυρώσεις σε χώρες που δεν σέβονται τους κανόνες

Τουσκ: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Σένγκεν και της ΕΕΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σεβασμό στην πιο βασική ευρωπαϊκή αρχή την τήρηση των συμφωνηθέντων, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επισήμανε τις ελληνικές θέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής

«Η Ελλάδα έχει ήδη

αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ. Αφορά το καθήκον μας απέναντι στον πολιτισμό μας», είπε ο πρωθυπουργός. «Ο δικός μας πολιτισμό επιβάλλει να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που ζητάνε βοήθεια. Δυστυχώς ο πολιτισμός κάποιων άλλων στην Ευρώπη είναι διαφορετικός» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αναμένουμε ρητή δέσμευση που θα αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της» είπε, τόνισε ότι επιδιώκει δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών, και ζήτησε «να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες και να υπάρχουν κυρώσεις για όσους δεν σέβονται τους κανόνες».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός δεν θα φιλοξενήσει ούτε λιγότερους, ούτε περισσότερους από αυτό που της αντιστοιχεί στην Ευρώπη των 28.

Επίσης ζήτησε άμεση εκταμίευση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες των χωρών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σταθερή πεποίθησή μου, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και κοινή μας θέση παραμένει ότι στους δύσκολους καιρούς πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας. Η κρίση είναι διεθνής και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ και του τρόπου που λαμβάνει τις αποφάσεις,ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη, συνεργασία, αυστηρή τήρηση των κοινών κανόνων και συνέπειες σε αυτούς που δεν τους τηρούν.

Τουσκ: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Σένγκεν και της ΕΕ

Η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποε άλλη χώρα, η Ελλάδα είναι κομμάτι της Σένγκεν της Ευρωζώνης και θα παραμείνει, είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι μονομερείς ενέργειες όσο κατανοητές μπορεί να είναι κάνουν κακό στην αλληλεγγύη της ΕΕ» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβολίου.

Ο Ντόναλτ Τουσκ έκανε έκκληση στους μετανάστες να μην έρχονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι κανόνες Σένγκεν θα επανενεργοποιηθούν και η Ελλάδα δεν θα είναι χώρα τράνζιτ.

Το κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία είναι προτεραιότητα, πρέπει να αυξηθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, είπε ο Τουσκ.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πληρώνουν μεγάλο τίμημα για ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι, η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, πτρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΤουσκΤσίπραςπρόσφυγεςπροσφυγικόHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα