Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είσαι παιδί της Siemens και της διαπλοκής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε επιθετικούς τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε η πρωτολογία του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, καλλιεργώντας περαιτέρω κλίμα πολιτικής πόλωσης, όπως εξ αρχής αναμενόταν. Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε ότι συντελείται η τρίτη πράξη

μιας απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης – μίλησε για μιντιακό πραξικόπημα – με πρώτη πράξη την περίοδο της διαπραγμάτευσης και της ασφυξίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δεύτερη πράξη την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης που, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ποντάρει στις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συμμαχεί με το παλιό και το διεφθαρμένο και λειτουργεί ως συνήγορος των καναλαρχών (παλιών και νέων) – ακόμη και την ώρα που εκείνοι παραδέχονται την αλήθεια για τις δανειοδοτήσεις κατά το παρελθόν – και ερμήνευσε αυτή τη στάση ως μία ακόμη προσπάθεια – εκεί που οι δύο προηγούμενες απέτυχαν – να ανατραπεί η κυβέρνηση προκειμένου να μην αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα του παρελθόντος. «Όλα αυτά στα οποία αναφέρομαι», είπε ο πρωθυπουργός για τις υποθέσεις διαπλοκής που παρέθεσε, «είναι ανοιχτές δικογραφίες, υποθέσεις που κάνετε ό,τι περνάει απ’ το χέρι σας για να τις συγκαλύψετε» και οι οποίες προχωρούν, πρόσθεσε, γιατί η Δικαιοσύνη σε συνθήκες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ελεύθερη και «κανένας δικαστής δε νιώθει πάνω απ’ το κεφάλι του τη δαμόκλειο σπάθη της εκτελεστικής εξουσίας».

Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εντάξει όχι μόνο τη ΝΔ αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά στο κάδρο της διαπλοκής με κορυφαίο όπλο την υπόθεση της Siemens.

Ωστόσο σε πρώτο επίπεδο ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον αρχηγό της ΝΔ για την πολιτική που ευαγγελίζεται: τον υπέδειξε ως ακραία νεοφιλελεύθερο που εισηγείται απολύσεις στο δημόσιο τομέα και ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό, καθώς και ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Σε ό,τι αφορά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως διαχωριστική γραμμή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ότι η μεν πρώτη βάζει τους καναλάρχες να περάσουν από το δημόσιο ταμείο ενώ οι προηγούμενες τους έδιναν δάνεια με αέρα και τους χάριζαν τις συχνότητες ζημιώνοντας το δημόσιο. Επικαλέστηκε σχετικώς τα όσα προκύπτουν από τη διαδικασία της εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ που κατονομάζοντας τους κκ. Ψυχάρη, Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη ως ομολογούντες ότι τα προηγούμενα χρόνια οι δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ δίνονταν με προσωπικές εγγυήσεις χωρίς καλύψεις.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τα θαλασσοδάνεια προς κόμματα και ημετέρους ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τράπεζα Αττικής καταγγέλoντας σκευωρία της αντιπολίτευσης σε βάρος της κυβέρνησης που όμως γύρισε μπούμερανγκ. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας θαλασσοδάνεια έπαιρναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά του οποίου όπως είπε το δεξί χέρι ο Γκίκας Μάναλης ήταν διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας.

Αναφέρθηκε στην πρακτική των κομμάτων να παίρνουν δάνεια με εγγυήσεις τις (υψηλές μέχρι τότε) μελλοντικές επιχορηγήσεις της Βουλής ακόμη και μετά το 2012 όταν όλα έδειχναν ότι τα δυο μεγάλα κόμματα έπεφταν. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ανέφερε την τροπολογία Γιαννίτση με την οποία ορίζονταν ότι οι δόσεις του 2011 και του μισού 2012 θα έπρεπε να δοθούν «ανεκχώρητες και ακατάσχετες» και με τον τρόπο αυτό τα δύο κόμματα «ενθυλάκωσαν» 30 εκ. ευρώ. Τόνισε δε ότι τότε η Ντόρα Μπακογιάννη που εκείνο το διάστημα δεν ήταν στη ΝΔ κατήγγειλε το θέμα αλλά ο Κυριάκος Μητοστάκης το ψήφισε. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξε και συνέχεια καθώς με νόμο του 2013 οι διοικήσεις των τραπεζών απαλλάχθηκαν για τα δάνεια που πήραν τα δύο μεγάλα κόμματα και το σχετικό πόρισμα Καλούδη μπήκε στο αρχείο.

Στο σημείο αυτό κάλεσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν πότε θα επιστρέψουν τα χρήματα που χρωστούν ενώ αναφέρθηκε τόσο στην υπόθεση του Κήρυκα Χανίων και προσωπικό δάνειο του Κυριάκου Μητσοτάκη ύψους 300.000 ευρώ, όσο και στα 13 εκ. ευρώ που βρέθηκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ για τα οποία κάλεσε την Φώφη Γεννηματά να απαντήσει πού πήγαν;

Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση ποινική δίωξη Βγενόπουλου για παράνομο δανεισμό καλώντας τον αρχηγό της ΝΔ ν’ απαντήσει αν εξακολουθεί και σήμερα μα στηρίζει τον επιχειρηματία.

Τέλος αναφέρθηκε στις λίστες της φοροδιαφυγής λέγοντας ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση παρέλαβε νέα λίστα με 475 μεγαλοκαταθέτες και με στοιχεία του 2010, λίστα η οποία έχει παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στην υπόθεση της Siemens συνδέοντας με αυτή προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς όπως είπε ο γερμανικός κολοσσός στάθηκε οικονομικός αρωγός του αρχηγού της ΝΔ στα πρώτα του πολιτικά βήματα.

ΤσίπραςΒουλήΔιαφθοράδιαπλοκήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα