Τσίπρας: H Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο και να άρει το casus belli - Σθεναρή αντίδραση της Κύπρου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Σύνοδο των 28 υπογράμμισε ότι το άνοιγμα κεφαλαίων στην Τουρκία δεν μπορεί να τεθεί αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά βήματα από την πλευρά της για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και το θέμα του casus belli.

Το θέμα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας υποχρεώνει ουσιαστικά την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, και αποτελεί διμερές ζήτημα μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας.

Επίσης ο Τσίπρας

ζητά την απόσυρση του casus belli που το τουρκικό κοινοβούλιο έχει αποφασίσει απέναντι στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ., δικαίωμα το οποίο η Τουρκία αμφισβητεί και ως εκ τούτου απειλεί με πόλεμο, αν η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμά της αυτό.

Η παραπάνω υπογράμμιση εκ μέρους του πρωθυπουργού γέγινε στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου κοινής δήλωσης, όπου μεταξύ άλλων εξετάζεται το αίτημα της Τουρκίας για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων σε αντάλλαγμα για την διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Αντιδράσεις και από την Κυπριακή κυβέρνηση

Με σφοδρότητα αντέδρασε και η κυπριακή κυβέρνηση, καθώς όπω2 δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις λόγω του γεγονότος ότι χθες αργά το βράδυ η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα

του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί. Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας τα οποία, ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το θέμα των κεφαλαίων. Ότι δηλαδή αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει και καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών και που έχει προγραμματιστεί και δείπνο απόψε στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εκτιμήσεις σε ότι αφορά την κατάληξη των διαβουλεύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι ξεκάθαρη και έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη. Να εκφράσω την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας στηρίζεται από αρκετούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί, αν θέλετε, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία.

ΤσίπραςσύνοδοςΤουρκίαεγγυήσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα