Τσίπρας – Λαγκάρντ: Μια συνάντηση στην οποία επενδύει πολλά η ελληνική κυβέρνηση

Πολιτική

Μαύρα Μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), θα γίνει η συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Ο στόχος είναι η συνάντηση να μην έχει μαύρα μαντάτα και να δοθεί η υπόσχεση στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει απρόσκοπτα η αξιολόγηση χωρίς την ανάγκη νέων μέτρων. Η αλήθεια είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

εσχάτως έχει μεταβάλλει τη ρητορική του και αντί για νέα μέτρα για την Ελλάδα, χρησιμοποιεί τη φράση «νέοι στόχοι» για να καταδείξει ότι ο δρόμος για «οδυνηρές» συχνά μεταρρυθμίσεις δεν έχει τελειώσει, ούτε θα ολοκληρωθεί με το τέλος του προγράμματος.

Βασικός στόχος της συνάντησης είναι η επιβεβαίωση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έως το τέλος του 2017 ή το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο του 2018, αλλά και η παρουσίαση των στόχων της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές. Κυβερνητικές πηγές επεσήμαιναν σήμερα ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ απέσπασε δεσμεύσεις από τους δανειστές ότι θα ληφθεί μέριμνα ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα χωρίς νέες εμπλοκές ή προσκόμματα, ενώ όλοι στο παρασκήνιο εξέφρασαν την απόφασή τους να συμβάλλουν ώστε να κλείνει η τρίτη αξιολόγηση μέσα σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται θέλει μια επίσημη επιβεβαίωση επ’ αυτού και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τη Λαγκάρντ να επαναλάβει ότι επίκειται η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα και το πέρασμά της στην μεταμνημονιακή εποχή.

Το ζήτημα της συμμετοχής του Ταμείο στο τέλος του προγράμματος παραμένει ανοιχτό αφού το ΔΝΤ συνεχίζει να πετάει το μπαλάκι στους ευρωπαίους οι οποίοι – σύμφωνα με το Ταμείο- πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους για το ζήτημα του χρέους, μέσα στους επόμενους μήνες. Θέση την οποία υποστηρίζει και η ελληνική πλευρά. Με βάση τους Κανονισμούς του πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του για τη σχέση του με το Ελληνικό Πρόγραμμα τον Φεβρουάριο, αν και με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα στη Γερμανία είναι αμφίβολο αν ως τότε έχουν ληφθεί αποφάσεις, αφού όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραπέμπουν σε αποφάσεις για το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση αυτή την εβδομάδα έρχονται τα τελικά κλιμάκια ενώ στις 23 Οκτωβρίου Ντέλια Βαλκουλέσκου(ΔΝΤ), Φρανσέσκο Ντρούντι (Κομισιόν) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) αναμένεται να πιάσουν δουλειά με στόχο την επίσπευση της ολοκλήρωσής της με την κυβέρνηση να δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, το πολύ θετικό κλίμα της συνάντησης Λαγκάρντ με Τσακαλώτο – Χουλιαράκη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας ότι η συζήτηση ήταν ουσιαστικά και ειλικρινής και αναμένουν μια αντίστοιχα θερμή συνάντηση της Διευθύντριας του ΔΝΤ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε από το Μαξίμου, αναμένεται να επαναλάβει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση εντός των προθεσμιών και θα ζητήσει το ΔΝΤ να ασκήσει πίεση προκειμένου να υπάρξει οριστική παραμετροποίηση του ελληνικού χρέους, ενώ θα δεσμευτεί σε συνέχιση και ένταση των μεταρρυθμίσεων. Ένα ακόμη βασικό ζήτημα είναι η εκτίμηση για τα πλεονάσματα, όπου πρόσφατα το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καταφέρει ακόμα και να υπερκαλύψει τον στόχο. Το βασικό επίδικο για τον πρωθυπουργό, είναι να λάβει τη διαβεβαίωση ότι το ΔΝΤ δεν θα αναφερθεί σε νέα μέτρα, όπως φέρεται να διαβεβαίωσε τον κ. Τσακαλώτο η κ. Λαγκάρντ, αλλά αντίθετα να επιμένει μόνο στην πίεση προς τους Ευρωπαίους για διόρθωση των προβλέψεών τους.

Όλοι λοιπόν στην κυβέρνηση στοχεύουν σε μια θετική συνάντηση που θα δώσει ώθηση στην αξιολόγηση και θα άρει δισταγμούς και εμπόδια από τα μεσαία στελέχη του ΔΝΤ.

ΤσίπραςΛαγκάρντσυνάντησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα