Τρόμος στη Μ. Ανατολή: Πάνω από 1.000 νεκροί και παγκόσμια ανησυχία

Πάνω από τη Μέση Ανατολή πλανάται ο εφιάλτης του πολέμου μετά την αιφνίδια επίθεση που δέχτηκε το Ισραήλ από τη Χαμάς το πρωί του Σαββάτου.

Έπειτα από την πιο θανατηφόρα επίθεση που έχει δεχθεί στο έδαφός του από την ίδρυσή του το 1948. το Ισραήλ κήρυξε επισήμως την Κυριακή τον πόλεμο στη Χαμάς.

Επιδιώκοντας να ανακτήσουν τον έλεγχο μετά από αυτή τη μεγάλης κλίμακας επίθεση – χερσαία, θαλάσσια και από αέρος – οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν την Κυριακή να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και συνέχισαν τις αεροπορικές επιδρομές τους εναντίον στόχων στη

Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφοντας κτίρια, σκοτώνοντας αμάχους.

Αυτός ο αποκλεισμένος παλαιστινιακός θύλακας βίωσε από την πλευρά του την πιο θανατηφόρα μέρα τα τελευταία 15 χρόνια από τις ισραηλινές επιδρομές, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Clashes between Palestinians and Israeli forces in East Jerusalem. This is what both sides do.

"This is a war, we're in trenches"

#israel #israeli #Palestine #gaza #palestinians #jews #muslims #hebrew #arab #hamas #terrorist #middleeast #iran #biden #fjb #macmannewsnetwork… pic.twitter.com/JKe9F1S0eA

Real Life Footage (@RealLifeFootage) October 8, 2023

Κάπως έτσι η μαύρη λίστα με τα θύματα συνεχώς μεγαλώνει ενώ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών και στις δύο πλευρές ξεπερνά τους χίλιους μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες μαχών και συγκρούσεων.

Πιο αναλυτικά, τουλάχιστον 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Επίσης, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 2.243 τραυματίες.

Την ίδια ώρα, από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες ενώ σχεδόν 2.300 έχουν τραυματιστεί.

Εφιάλτης με τους ομήρους

Την ώρα που ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς μαίνεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η αγωνία κορυφώνεται για τους αιχμαλώτους.

“But in this moment, I couldn’t protect her” – says Noa’s father in a heartbreaking interview after he watched the video of his daughter being kidnapped by Hamas terrorists on a bike in Israel. Noa was taken to Gaza & is being held hostage. pic.twitter.com/oqXFIelj5o

— Emily (@emilyshar1) October 8, 2023

Η Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε αργά την Κυριακή ότι κρατά περισσότερους από 30 ισραηλινούς ομήρους, οι οποίοι απήχθησαν το Σάββατο και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Οι όμηροι δεν θα επαναπατριστούν μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι μας», τόνισε ο  αρχηγός της οργάνωσης, Ζιάντ αλ-Ναχάλααλ-Ναχάλα, αναφερόμενος σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Η Ισλαμικός Τζιχάντ, ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες ότι μαχητές της ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Χαμάς, στην επίθεση που εξαπέλυσε η τελευταία εναντίον του Ισραήλ.

Don’t look away Share this video

Erez Calderon a 12 years old child from Nir Oz, is one of the Israeli children kidnapped yesterday by Hamas terrorists.

Look at him and imagine he is your child.

Hamas terrorists are no different than ISIS terrorists. Same tactics,… pic.twitter.com/BSHRvB8M3e

Israel Nitzan (@IsraelNitzan) October 8, 2023

Σύμφωνα με το BBC, ο συνολικός αριθμός των ισραηλινών αιχμαλώτων ανέρχεται σε 100, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Τις πληροφορίες αυτές για τους ομήρους επιβεβαίωσε και το Τελ Αβίβ ωστόσο αρνείται τις αναφορές για διαπραγματεύσεις.

«Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε πόλεμο», δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλεβί.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν περίπου 170 Ισραηλινούς σε αιχμαλωσία στη Γάζα. Σοκαριστικές σκηνές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν απαγωγές, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν επίσης ανατριχιαστικά βίντεο με απαχθέντα μικρά παιδιά τα οποία οι τρομοκράτες κρατούν αιχμάλωτα σε κλουβιά.

Israeli children kidnapped and kept in cages by Hamas.
This is barbaric but what do you expect from savages.#Israel #Hamas #Palestine #Palestinian #IronDome #Gaza #TelAviv pic.twitter.com/9WznUKa5lA

— Ashlea Simon (@AshleaSimonBF) October 8, 2023 Σπεύδουν στην περιοχή αμερικανικά μαχητικά

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ξεκινούν να στέλνουν επιπλέον πυρομαχικά στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Λόιντ Όστιν, προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης της στρατιωτικής του παρουσίας στη Μέση Ανατολή.

Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας «θα ξεκινήσει να αναχωρεί σήμερα και θα φτάσει μέσα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Όστιν σε  ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου μετακινείται στη θαλάσσια περιοχή πιο κοντά στο Ισραήλ, και αυτή η ομάδα περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Ford και πλοία που το υποστηρίζουν.

Το Πεντάγωνο θα προσθέσει επίσης μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή.

This is not Diwali fireworks. This is Israel's response to Hamas.

IDF continues its airstrike on Gaza strip. #Israel #Hamas #Gaza #HamasTerrorists #OperationIronSwords #IsraelPalestineWar #IsraelUnderAttack #GazaUnderAttack #Palestine pic.twitter.com/b8ehg6F9Gf

— War Stalker (@SDFronttwit) October 8, 2023

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για χορήγηση πρόσθετης στήριξης προς το Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή για χορήγηση πρόσθετης υποστήριξης προς το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς», ανέφερε η αμερικανική προεδρία.

«Η αμερικανική βοήθεια ισοδυναμεί με επίθεση κατά των Παλαιστινίων»

Σε απάντηση της ενίσχυσης της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ από την Ουάσιγκτον, η Χαμάς υποστήριξε πως η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «συμμετοχή σε επίθεση εναντίον του λαού μας».

«Η ανακοίνωση των ΗΠΑ (για πρόσθετη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ) είναι πραγματική συμμετοχή στην επίθεση εναντίον του λαού μας», ανέφερε μια ανακοίνωση της Χαμάς και συμπλήρωσε: «Αυτές οι ενέργειες δεν φοβίζουν τον λαό μας ούτε την αντίσταση που θα συνεχίσει να τον υπερασπίζεται».

Ιστορίες ασύλληπτης φρικαλεότητας

Η αιφνίδια εισβολή των ενόπλων της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος έφερε στο φως και δεκάδες ιστορίες φρικαλέοτητας με θύματα άμαχους πολίτες.

Μία από αυτές είναι η ιστορία της 30χρονης Σάνι Λουκ από τη Γερμανία, που βρέθηκε στο Ισραήλ για να παρακολουθήσει το μουσικό φεστιβάλ το οποίο βάφτηκε με αίμα.

Η νεαρή κοπέλα βρήκε φριχτό θάνατο στα χέρια των ενόπλων της Χαμάς, οι οποίοι αφού την απήγαγαν και την κακοποίησαν, τη δολοφόνησαν άγρια και στη συνέχεια περιέφεραν το άψυχο κορμί της πάνω σε ένα φορτηγό.

Shocking and cruel murder of German national Shani Lauk, aged just 22, visiting a music festival in Israel.

seen paraded around lifeless in the back of a Hamas pick-up truck in Gaza.

I have always believed Palestine is a victim, Hamas' cold bloody murder of innocent people is… pic.twitter.com/hOeC2wY4b0

— JP (@creatingpages) October 8, 2023

Οι εικόνες που μεταδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ σκληρές, καθώς διακρίνονται οι ένοπλοι της Χαμάς να κάθονται πάνω στο σώμα της, να γελούν και να το φτύνουν.

Η οικογένεια της Σάνι την αναγνώρισε από τα χαρακτηριστικά τατουάζ στα πόδια της και τα ράστα μαλλιά της.

Τραγική φιγούρα η μητέρα της αδικοχαμένης κοπέλας που απευθύνει έκκληση – μέσα από βίντεο – ζητώντας να παραλάβει τη σορό της κόρης της.

The young lady paraded around by Terrorist group Hamas, in the back of a pick up truck during terrorist attack on Israel, is a 22 year old German citizen, named Shani Lauk. She was simply in Israel for a Music Festival .

Her heartbroken mother is urging them to return her… pic.twitter.com/DctvqaDPWn

— JIX5A (@JIX5A) October 8, 2023

Μιλώντας στο CNN, μία ισραηλινή μητέρα συγκλονίζει περιγράφοντας τη στιγμή που ένοπλοι άνδρες της Χαμάς απήγαγαν τα παιδιά της ενώ μιλούσε μαζί τους στο τηλέφωνο.

«Ήταν μόνα τους σε ένα δωμάτιο ασφαλείας και μιλούσαν μαζί μου στο τηλέφωνο όταν άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί. Την ίδια ώρα άρχισα να λαμβάνω μηνύματα από άλλους ανθρώπους ότι η Χαμάς έπαιρνε ομήρους», περιγράφει η μητέρα.

Ξεσπώντας σε δάκρυα, λέει πως τα παιδιά της «ήταν φοβισμένα μέχρι θανάτου».

Heart-wrenching: An #Israeli mother’s voice breaks as she tells @CNN about her children being kidnapped by #Hamas terrorists. “I heard my youngest tell the terrorists: ‘I’m too young to go there.’”
Our hearts go out to her and to everyone impacted by this dark moment in… pic.twitter.com/JcRPkSSulX

— StandWithUs (@StandWithUs) October 8, 2023

Και συνεχίζει: «Τους έλεγα να μείνουν ήσυχα και να κλειδώσουν την πόρτα στο δωμάτιο ασφαλείας αλλά δεν κλείδωνε. Άκουσα το μικρό μου να λέει “είμαι πολύ μικρός για να πάω εκεί”. Δεν ξέρω πού βρίσκονται, δεν ξέρω αν τα βασανίζουν, δεν ξέρω τίποτα».

Τα λόγια της ραγίζουν καρδιές και αποτυπώνουν τη φρίκη του πολέμου: «Πήραν μωρά, μικρά παιδιά, ανθρώπους που δεν έκαναν τίποτα κακό. Ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες».

Τον δικό της εφιάλτη περιγράφει και η Gili Yoskovich που αναγκάστηκε να προσποιηθεί τη νεκρή για τρεις ολόκληρες ώρες προκειμένου να γλιτώσει από τα πυρά των ενόπλων της Χαμάς.

Η Gili βρισκόταν σε ένα φεστιβάλ στο Ισραήλ, στο Kibbutz Re’im κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όταν εμφανίστηκαν αιφνιδίως ένοπλοι άνδρες της Χαμάς και άρχισαν να πυροβολούν τον κόσμο.

Εκείνη, τρέμοντας ολόκληρη, κρύφτηκε κάτω από ένα δέντρο για τρεις ώρες ακούγοντας τους πυροβολισμούς γύρω της. «Έκανα ησυχία. Δεν έκλαψα, απλώς ανέπνεα», αποκάλυψε.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η νεαρή μητέρα σώθηκε τελικά από ισραηλινούς στρατιώτες.

BIGBREAKING: Saw these distressing scenes of civilians fleeing the Palestinian Hamas Attack at the music festival in southern Israel near Gaza border fence?

Authorities have confirmed the recovery of over 250 bodies at the site, initial report suggest that among the victims,… pic.twitter.com/iQHXBcSqVT

— Ashwini Shrivastava (@AshwiniSahaya) October 8, 2023

Μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφορούν βίντεο από το φεστιβάλ που δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι για να σωθούν.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο OSINTdefender, έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 250 πτώματα στο χώρο της εκδήλωσης, τα οποία στην πλειονότητά τους ανήκουν σε ξένους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Γερμανών, Καναδών και Νορβηγών.

Στο εν λόγω φεστιβάλ συμμετείχαν εκατοντάδες νέοι, πολλοί εκ των οποίων είτε σκοτώθηκαν είτε απήχθησαν από μέλη της Χαμάς.

Η ισραηλινή «11η Σεπτεμβρίου»

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, η λιβανέζικη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, εκτόξευσε οβίδες σε μια αμφισβητούμενη περιοχή των συνόρων, προκαλώντας επίθεση ισραηλινών drones σε στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε για ανεπιφύλακτη υποστήριξη στους Παλαιστίνιους και είπε ότι το οργάνωση «δεν είναι ουδέτερη» στην τρέχουσα κλιμάκωση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Στην Αίγυπτο, δύο ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από έναν αστυνομικό που τους πυροβόλησε στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε από αυτή την άνευ προηγουμένου επίθεση», είπε ο Τζόναθαν Πανικόφ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Scowcroft για την Ασφάλεια της Μέσης Ανατολής: «Έχω ακούσει πολλές συγκρίσεις με την 11η Σεπτεμβρίου (σ.σ. τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ) και πολλοί Ισραηλινοί δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό».

Ένας ισραηλινός πρώην στρατιώτης είπε ότι ο αραβο-ισραηλινός πόλεμος του 1973, ο οποίος παραμένει εθνικό τραύμα στο Ισραήλ, είναι «μικρή υπόθεση» σε σύγκριση με την χθεσινή επιδρομή της Χαμάς, κάνοντας λόγο για μια «πολύ σοβαρή αποτυχία».

Η επίθεση ήρθε την τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής Σουκότ στο Ισραήλ και μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση 50 ετών από την έναρξη του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973 που αιφνιδίασε εντελώς το Ισραήλ και έγινε κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ (εβραϊκή Ημέρα της Εξιλέωσης). Εκείνος ο πόλεμος οδήγησε στον θάνατο 2.600 Ισραηλινών και σε τουλάχιστον 9.500 νεκρούς και αγνοούμενους από την αραβική πλευρά σε τρεις εβδομάδες μαχών.

Αντιμέτωποι με την ισραηλινή αντεπίθεση, «φοβόμαστε την καταστροφή και το τέλος της κοινωνίας των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Τσάντι αλ Άσι, ένας 29χρονος κάτοικος της Γάζας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση αργότερα την Κυριακή, από χθες το μεγαλύτερο μέρος των δυτικών χωρών έχουν καταδικάσει έντονα τις επιθέσεις της Χαμάς, εκφράζοντας ακλόνητη στήριξη στο Ισραήλ σε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών δυτικών ηγετών με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, το Ιράν τόνισε ότι «υποστηρίζει τη νόμιμη υπεράσπιση του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί. Σύμφωνα με ιρανικά μμε, ο Ραϊσί συνομίλησε σήμερα με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και τον αρχηγό της Ισλαμικός Τζιχάντ.

Εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες – ακυρώσεις πτήσεων

Τέλος, πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ. Στο αεροδρόμιο επικρατεί χάος μετά την αναστολή δεκάδων πτήσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μέχρι στιγμής όλες οι αμερικανικές αεροπορικές όπως η United Airlines, η Delta Air Lines και η American Airlines έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ.

Crowds of people are trying to fly out of Israel, there is a crush and giant queues at Tel Aviv airport.

In addition to the fact that there are many people interested, some airlines have also begun to cancel flights.@Slavyangrad pic.twitter.com/Ua7utVRmcd

— il libanese (@Ramy_Sawma) October 8, 2023

Όλες τις πτήσεις της έχει αναστείλει και η Lufthansa, ενώ και οι πτήσεις της Swiss International Air Lines και της Austrian Airlines, ανεστάλησαν προς το Τελ Αβίβ μέχρι τη Δευτέρα.

Η Air France ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας. Η ανακοίνωση της Air France αναφέρει: «Η Air France παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ισραήλ σε πραγματικό χρόνο.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Aegean, σύμφωνα με την οποία ακυρώνονται λόγω του πολέμου στην περιοχή οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Διαβάστε επίσης:

Σικάγο: «Παγίδα θανάτου» για 1000 πτηνά – Σκοτώθηκαν πέφτοντας σε γυάλινο κτίριο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς πήρε όμηρο επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μεγαλώνει η λίστα του θανάτου – Σπεύδουν στην περιοχή αμερικανικά αεροπλανοφόρα και μαχητικά

Keywords
νεκροι, λωρίδα της γάζας, εν λόγω, air france, jerusalem, twitter, real, life, october, video, bike, israel, yesterday, imagine, isis, bbc, ηπα, στρατος, ford, συμμετοχή, φως, music, festival, people, lady, group, mother, cnn, voice, mail, site, αιγυπτος, οηε, μμε, delta, air, lines, fly, giant, flights, lufthansa, austrian, france, aegean, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, real news, 600 δις, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, ασι, giant, october, μια ημερα, βιντεο, γερμανια, εικονες, ηπα, ιραν, ισραηλ, μητερα, μμε, μωρα, οηε, πτησεις, πτηνα, τηλεφωνο, φως, ωρα, aegean, air france, bbc, cnn, ford, imagine, lufthansa, mail, music, people, real, αγωνια, αεροδρομιο, αιμα, ακλονητη, εβδομαδες, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γαζα, δακρυα, δεντρο, δευτερα, εγινε, εδαφος, ειπε, εν λόγω, ετων, εφιαλτης, ιδια, ιδρυση, ησυχια, ησυχα, ισμαηλ, κινηση, κλουβια, κτιρια, λογια, λογο, λωρίδα της γάζας, μαλλια, μηνυματα, μικρο, μονα, ομαδα, οικος, οικογενεια, ομηροι, ουασιγκτον, παιδια, πλοια, πορτα, πρωι, ραστα, σαββατο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σκηνες, σωμα, τατουαζ, υπουργειο υγειας, υπουργειο εξωτερικων, φεστιβαλ, χεζμπολαχ, ωρες, air, group, ασφαλεια, austrian airlines, austrian, bike, delta, δωματιο, εθνικο, festival, heart, φυλακες, flights, fly, france, γυαλινο, υπουργειο, isis, israel, εισβολη, jerusalem, κοπελα, καρδιες, κυριακη, lady, lines, life, mother, ομηρο, πακετο, πεφτοντας, πληροφοριες, ποδια, site, tactics, θεσεις, υγειας, χερια, yesterday, voice
Τυχαία Θέματα
Τρόμος, Ανατολή, Πάνω, 1 000,tromos, anatoli, pano, 1 000