Τρίμηνο δάνειο - γέφυρα 7,7 δις προς την Ελλάδα εισηγείται η Κομισιόν - Προϋπόθεση η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν προτίθεται να παράσχει δάνειο – γέφυρα ύψους 7,7 δις ευρώ στην Ελλάδα μέσω του EFSM, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Ιουλίου.

Σύμφωνα έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters, το δάνειο – γέφυρα θα έχει ανώτατη διάρκεια τριών μηνών και θα αποπληρωθεί στον EFSM,

τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM της ευρωζώνης, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές δάνειο, ύψους 86 δις ευρώ.

Πάντως η πρόταση για χρήση κονδυλίων του EFSM βρίσκεται ακόμα «στον αέρα», λόγω της έντονης αντίδρασης της Τσεχίας και της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει μια πρώτη δόση 7 δις ευρώ, που θα της επιτρέψει να αποπληρώσει το ομόλογο της ΕΚΤ τη Δευτέρα, καθώς και τις οφειλές προς το ΔΝΤ.

Η πρόταση της Επιτροπής θα κατατεθεί στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ προς έγκριση το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο η διαδικασία θα προχωρήσει μόνο αν η Ελλάδα ψηφίσει το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνεται στη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.

Παράλληλα, πρέπει να ξεκινήσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις με τον ESM, διαδικασία που θα μπορούσε να εκκινήσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

διαπραγματεύσειςESMΚομισιόνΕλλάδαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα