Τρεσιγκάλο: Ανακαλύπτοντας ένα «κρυμμένο διαμάντι» της Ιταλίας (videos)

Χτίστηκε στη δεκαετία του 1930 για να γίνει η ιταλική εκδοχή της «ουτοπίας», έκτοτε παραμένει άθικτη και σήμερα είναι μια πρόκληση για ταξίδι στον χρόνο.

Η ιταλική κωμόπολη Τρεσιγκάλο βρίσκεται μεταξύ Μπολόνια και Βενετίας και έχει περίπου 5.000 μόνιμους κατοίκους.

Το αστικό περιβάλλον σχεδιάστηκε από το μηδέν, με βάση μια ιδέα του τότε υπουργού Γεωργίας, Εντμόντο Ροσόνι, ο οποίος μάλιστα δεν είχε ενημερώσει ούτε τον πανίσχυρο Ιταλό δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι. Το όραμα του Ροσόνι ήταν η δημιουργία μιας φουτουριστικής πόλης, που την αποκαλούσε μάλιστα «Μεταφυσική

Πόλη του 20ού αιώνα».

Τα περισσότερα από τα κτήρια που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης στο Τρεσιγκάλο χτίστηκαν στο διάστημα 1927-1934. Η πόλη δομήθηκε σε δύο άξονες -έναν οριζόντιο, που συμβολίζει την πνευματική κίνηση και ενώνει την εκκλησία με το κέντρο νεότητας και έναν κάθετο άξονα, γύρω από τον οποίον αναπτύχθηκε η εμπορική ζώνη και το αστικό κέντρο.

Σήμερα αποτελεί σύμβολο της Αρχιτεκτονικής του Ρασιοναλισμού, που αναφέρεται στην χρησιμοποίηση της συμμετρίας και στην δημιουργία κτηρίων με αυστηρή μαθηματική και γεωμετρική συγκρότηση, σύμφωνα με τα πρότυπα που επεξεργάστηκαν πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, για να εξελιχθούν σε επίσημο στυλ αρχιτεκτονικής στη διάρκεια του Διαφωτισμού. 

Η κωμόπολη Τρεσιγκάλο είναι ένα μοναδικό δείγμα αυτής της αρχιτεκτονικής σχολής, καθώς τα περισσότερα κτήρια παραμένουν άθικτα.

Το πιο διάσημο κτήριο είναι το παστέλ-μπλε Sogni, ονομασία που σημαίνει «όνειρα» στα ιταλικά και όταν χτίστηκε ήταν λουτρό, για να γίνει σήμερα εκθεσιακό κέντρο.

Σημαντικά είναι επίσης ο Οίκος του Πολιτισμού, το SAIMM –ένα βιομηχανικό κτήριο που σήμερα φιλοξενεί ντόπιους καλλιτέχνες και το Bar Roma, που δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί.

Μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας είναι το Teatro 900, όπου σήμερα στεγάζεται ένα ωδείο, αλλά και κάποιες εκκλησίες και η μεγάλη πλατεία- η Piazza della Repubblica.

Η ανάπτυξη του Τρεσιγκάλο και των σχεδίων του υπουργού Γεωργίας του Μουσολίνι εγκαταλείφθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Ροσόνι κατέφυγε στον Καναδά.

Σήμερα ζουν 5.000 άνθρωποι στο Τρεσιγκάλο, που παραμένει ένα πραγματικό κρυμμένο διαμάντι στην Ιταλία.

Όσοι είχαν την τύχη να επισκεφτούν την κωμόπολη λένε πως μοιάζει με ένα τεράστιο στούντιο κινηματογράφου, άλλοι την χαρακτηρίζουν «χρονοκάψουλα», που σε πηγαίνει πίσω στον χρόνο.

Για να επισκεφτεί κάποιος αυτό το θαυμάσιο μέρος της «άγνωστης Ιταλίας», πρέπει να φτάσει αεροπορικώς στη Μπολόνια και από κει οδικώς, σε μία ώρα, θα αντικρίσει το Τρεσιγκάλο.

Διαβάστε επίσης:

Οκτώ ευρωπαϊκοί προορισμοί για μαγικά Χριστούγεννα!

Λουμπάνγκο: Ταξίδι σε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Αφρικής (Videos)

Τσεχία: Το παγανιστικό έθιμο που θέλει τον Άγιο Νικόλαο να ηγείται μιας πομπής… δαιμόνων (photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρεσιγκάλο, Ανακαλύπτοντας, Ιταλίας,tresigkalo, anakalyptontas, italias