Τρεις καταγγελίες αστυνομικής αυθαιρεσίας στο «μικροσκόπιο» του Ν. Τόσκα

ΕΛΛAΔΑ

Τρία περιστατικά αστυνομικής βίας εξετάζει η ηγεσία της ΕΛΑΣ, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να φέρεται έντονα ενοχλημένος από τη συμπεριφορά των ανδρών των ΜΑΤ απέναντι σε διαδηλωτές, στη διάρκεια των επεισοδίων στις εκδηλώσεις μνήμης για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο από αυτά αφορούν

σε ενέργειες αστυνομικών των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια συλλήψεων στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια και κοντά στα Προπύλαια, αντίστοιχα.

Στην πρώτη περίπτωση αφορά σε ανήλικο διαδηλωτή, ο οποίος, όπως έχει καταγραφεί σε οπτικοακουστικό υλικό πέφτει θύμα αστυνομικής βίας. Καταγγελία που σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξετάζεται με προσοχή, όπως και δεύτερο περιστατικό όπου όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο διαδηλωτής έπεσε θύμα απρόκλητης αστυνομικής βίας στην οδό Πανεπιστημίου κοντά στα Προπύλαια.

Επίσης σε ότι αφορά περιστατικό στο Βόλο, όπου σε βίντεο φαίνεται αστυνομικός των ΜΑΤ να σπάει με την ασπίδα του το παράθυρο ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, στο όχημα είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και ο αστυνομικός έσπασε το παράθυρο, ώστε με τον πυροσβεστήρα να θέσει υπό έλεγχο την φωτιά, πριν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή είχε αναφέρει μεταξύ άλλων «...θα ελέγξουμε τα περιστατικά της δυσανάλογης, της αδικαιολόγητης βίας σε βάρος των συλλαμβανομένων. Πρέπει και εδώ να εμπνεύσουμε στους αστυνομικούς μας ορισμένες ιδέες και αντιλήψεις, όπως π.χ. ότι είναι σωφρονιστικά ακατάλληλο το να εξαντλούμε με υπερβολή όλο το τιμωρητικό οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα σε κάθε ανήλικο που συλλαμβάνεται».

επεισόδια Αθήναεπέτειος Γρηγορόπουλουαστυνομική αυθαιρεσίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα