Τρεις δρόμοι «επίθεσης» στη διαπλοκή

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαίωσε τους έξω και να προειδοποίησε το εσωτερικό της ότι η πρώτη φάση της αξιολόγησης πρέπει να κλείσει γρήγορα και χωρίς πολ­λά πολλά, προκειμένου να προλάβει την ανακεφαλαιοποίηση εντός του έτους και ν' ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, στην πρά­ξη όμως θα φανεί πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η διαχείριση της εφαρμογής του μνη­μονίου, ακόμη και χωρίς να υπάρχει κανένα ενδοκυβερνητικό θέμα στήριξης των επώ­δυνων μέτρων. Ο κατάλογος των επώδυ­νων μέτρων που επιβαρύνουν μισθωτούς

και συνταξιούχους ακόμη και με αριστερή κυβέρνηση επιχειρείται να «ισοφαριστεί» με άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της υλοποίησης εξαγγελιών που στόχο έχουν το χτύπημα της διαπλο­κής, αρχής γενομένης από τα μεγάλα μιντι- ακά συγκροτήματα.

Η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει προς ψή­φιση το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ σε αυτή την... εμπροσθοβαρή φάση υλοποίησης του μνημονίου (όλα τα επώδυνα μέτρα πρέπει να περάσουν ώς το τέλος Νοεμβρί­ου), ανοίγοντας έτσι το μέτωπο με τους κα- ναλάρχες και τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Το ζήτημα της ρύθμισης του ραδιοτηλε­οπτικού τοπίου υπήρξε βασική εξαγγελία της κυβέρνησης και στην προηγούμενη δι­ακυβέρνηση και στην τωρινή. Βασική αιχ­μή του πρωθυπουργού άλλωστε ήταν ότι τα ΜΜΕ αποτελούν βασικό σκέλος και συ­στατικό του αμαρτωλού τριγώνου της δια­πλοκής (πολιτικό σύστημα - τράπεζες/επι­χειρηματικοί όμιλοι - μεγάλα ΜΜΕ).

Την ίδια ώρα η προκλητική στάση των με­γάλων καναλιών απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθόλη την επτάμηνη διαπραγ­μάτευση, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά και γενικότερα καθόλη την πενταετία της κρίσης και της υλοποί­ησης των μνημονίων, αποτελούν κόκκινο πανί για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Έτσι, ανεξαρτήτως του ουσιαστικού περι­εχομένου του νομοσχεδίου η κυβέρνηση θέλει στο επικοινωνιακό - πολιτικό πεδίο:

- Να προωθήσει την εικόνα μιας ηγεσίας που βάζει έναν βασικό πυλώνα του συστήματος της διαπλοκής στη θέση του και εί­ναι διατεθειμένη να συγκρουστεί μαζί του για να βάλει τάξη.

- Να πιέσει κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι (τα οποία ουκ ολίγες φορές έχουν υποδειχθεί από την κυβέρνηση ως φορείς της διαπλο­κής), να πάρουν θέση.

Η αντιπολίτευση δείχνει πάντως να αντιπαρέρχεται σχετικές αιτιάσεις θέτοντας ζήτη­μα υπεραρμοδιοτήτων του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου.

«Κόκκινα» δάνεια και δημόσια έργα

Εν τω μεταξύ, το «χτύπημα» των μεγάλων ομίλων ΜΜΕ επιφέρεται και διά της οδού της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, που ως γνωστόν κατά μεγάλο μέρος είναι επιχειρηματικά. Η διαφαινόμενη κατάλη­ξη μεγάλων χαρτοφυλακίων με «κόκκινα» δάνεια ακόμη και μεγάλων εγχώριων ΜΜΕ στα χέρια των τραπεζών εκ των πραγμάτων αναμένεται να περιορίσει την ισχύ μεγά­λων καναλαρχών.

Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης να παρέμβει στον τομέα της ανάθεσης δημοσίων έργων, προωθώντας αλλαγές στους τρό­πους ανάθεσης με τρόπο που να θέτει υπό περιορισμό τη δεσπόζουσα θέση συγκεκρι­μένων εργολαβικών συμφερόντων και να κατανείμει την πίτα σε περισσότερους «παί­κτες» που κατέχουν υψηλή τεχνογνωσία. Κοινώς, το νομοσχέδιο για τις άδειες δεί­χνει να αποτελεί την «εισαγωγή» στην προ­σπάθεια της κυβέρνησης να αναμετρηθεί με τα κατεστημένα μιντιακά και εργολαβι­κά/επιχειρηματικά συμφέροντα, με στό­χο να δημιουργήσει χώρο για «νέο αίμα», ώστε να σπάσουν μονοπωλιακές καταστά­σεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια προκαλούσε πιέσεις στο θεσμικό πλαίσιο και αποτέλεσε εστία διαπλοκής.

ΚυβέρνησηΜΜΕμέτρανομοσχέδιομνημόνιοIssue: 1887Issue date: 22-10-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα