Τρανσφοβικό πογκρόμ στη Θεσσαλονίκη: Δικάζονται τη Δευτέρα οι ενήλικοι συλληφθέντες – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα στο σημείο της επίθεσης

Ελεύθεροι, με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφέθηκαν 9 ανήλικοι που συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου για συμμετοχή στο τρανσφοβικό λιντσάρισμα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη.

Οι ενήλικοι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν τη Δευτέρα με τη διαδικασία του αυτοφώρου και μέχρι τότε θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Σε βάρος και των 21 συλληφθέντων,

ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ εις βάρος των 2 από αυτούς ασκήθηκε δίωξη και για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πρόκειται για 9 έλληνες και 12 αλλοδαπούς, οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έχει σχηματίσει σε βάρος του δικογραφία για τα κατά περίσταση αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, εξύβρισης και απειλής, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα «Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά».

Οι συλληφθέντες μαζί με δεκάδες ακόμη άτομα επιτέθηκαν λεκτικά, πέταξαν μπουκάλια, έβρισαν και έφτυσαν τα τρανς άτομα, ενώ συνέχισαν να τα προπηλακίζουν ακόμη όταν έφτασαν στην οδό Αριστοτέλους αστυνομικές δυνάμεις.

«Μας επιτέθηκαν εκατοντάδες»

«Είμαι από Αθήνα και πήγα με τη φίλη μου βόλτα στη Θεσσαλονίκη. Χθες ήταν η δεύτερη μέρα στην πόλη και το βράδυ κατεβήκαμε βόλτα στην Αριστοτέλους και πήραμε παγωτό. Εκεί από το πουθενά άρχισαν πολλές παρέες να μας πλησιάζουν, να σφυρίζουν, να μας βρίζουν. Ήταν εκατοντάδες. Άλλοι λένε πως ήταν 200 άτομα, άλλοι 300. Εμένα προσωπικά με έφτυσαν, ένας με τραβούσε απ;o το τζάκετ, μας έσπρωξαν, μας πέταξαν μπουκάλια», περιέγραψε ένα από τα θύματα.

«Ήρθε μια κοπέλα μπροστά μου για να μας βοηθήσει, όμως την έσπρωξαν και αυτήν. Είπα στη φίλη μου πάμε να φύγουμε, ένας με χτύπησε στο κεφάλι. Μπήκαμε σε ένα εστιατόριο που βρίσκεται στην πλατεία για να σωθούμε. Εκεί το προσωπικό του μαγαζιού μας βοήθησε πάρα πολύ. Αυτοί ήρθαν απειλητικά και προς το μαγαζί και τσακώθηκαν και με το προσωπικό», πρόσθεσε.

»Στη συνέχεια ήρθε και η αστυνομία. Ήταν σοκαριστικό όλο αυτό. Αυτοί όλοι ήταν διαφορετικές παρέες που ήθελαν να μας χλευάσουν. Έχουν γίνει προσαγωγές άλλα πρέπει να βρεθούν όλοι. Περάσαμε τη νύχτα μας να δίνουμε καταθέσεις στο αστυνομικό τμήμα, ενώ πήγαμε και στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Ευτυχώς είμαστε καλά», κατέληξε.

@provc1ntcyu

original sound – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα στο σημείο της επίθεσης

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο σημείο της επίθεσης, καλούν συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης στις 7 το απόγευμα.

«Εμείς κατηγορούμε ευθέως καθε άτομο που συμμετείχε σε αυτό το σκηνικό. Ενήλικο η ανήλικο. Οι μέρες που μας τραμπουκίζατε έχουν περάσει. Τώρα ο φόβος αλλάζει πλευρά.
Κατηγορούμε επιπλέον κάθε δημόσιο πρόσωπο, κάθε βουλευτή, κάθε δημοσιογράφο ή πανελιστα, κάθε σελέμπριτι και κάθε ιερέα που με αφορμή την ψήφιση του ομόφυλου γάμου χλεύασε εμάς, τις ταυτότητες μας, τις ζωές μας και τις αδερφές μας.
Απόψε στις 19.00 συγκέντρωση στο σημείο του περιστατικού (Πλατεία Αριστοτέλους με Λεωφόρο Νίκης). Έχουμε μόνο το ένα το άλλο», αναφέρουν στο κάλεσμα τα «Άφοβα Κουηράκια».

Αγγελούδης: Δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας η αποδοχή

Την επίθεση καταδίκασε με ανάρτησή του στα social mediaο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

«Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι «η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας».

Μαρινάκης: Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη

«Ο κοινωνικός εκφοβισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός», ξεκαθαρίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επίθεση, ο Παύλος Μαρινάκης.

«Θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν πίσω», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κασσελάκης: «Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες «να πάρουν τη χώρα στα χέρια τους».

Στην ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ανέβασε το βίντεο για να «αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας», εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του.

«Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον. Ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας. Φαίνονται περισσότεροι γιατί το σκοτάδι πάντα κάνει πολύ θόρυβο. Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως», έγραψε στην ανάρτησή του στο Χ (πρώην twitter) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτροπιασμός.
Ανεβάζω το βίντεο από τη χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης.
Σας καλώ να το δείτε, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας.
Όταν ο… pic.twitter.com/6yePhJysmy

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) March 10, 2024Νοτοπούλου: «Επικράτησε το σκοτάδι του φασισμού»

«Χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που γιορτάζει το φως του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, επικράτησε το σκοτάδι του φασισμού», σχολίασε από την πλευρά της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Δεκάδες νέοι άνθρωποι, ανενόχλητοι, επιτέθηκαν χθες βράδυ σε δυο διεμφυλικά άτομα ηλικίας 21 ετών τα οποία αναζήτησαν καταφύγιο για γλιτώσουν τα χειρότερα. “Καλλιεργείτε το σκοταδισμό και τη βία με τις αναχρονιστικές σας αντιλήψεις και την ανεπάρκειά σας” προειδοποιούσαμε τα στελέχη της ΝΔ στη δημόσια συζήτηση για το σχέδιο νόμου ισότητας στο γάμο. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις επιβεβαιωθήκαμε, μάλιστα με το χειρότερο τρόπο».

«Το χθεσινό περιστατικό προκαλεί ντροπή και θλίψη. Προμηνύει όσα έρχονται αν δεν δράσουμε άμεσα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας, καθώς τα θλιβερά γεγονότα έγιναν σε απόσταση λίγων μέτρων από το Αστυνομικό Τμήμα.

«Να τελειώσουμε με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας, του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ της επιλογής σεξουαλικού προσανατολισμού είναι αδιαπραγμάτευτα. Δεν είμαστε παρατηρητές, είμαστε πολίτες. Έχουμε όλοι ευθύνη να δώσουμε τη μάχη απέναντι στο σκοτάδι», κατέληξε.

Αυγέρη: «Δεν είναι αυτή η πόλη μας, δεν είναι αυτό οι άνθρωποι της»

«Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης δυο τρανς άτομα δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από ομάδα νεαρών. Δεν είναι αυτή η πόλη μας, δεν είναι αυτό οι άνθρωποι της. Δεν μπορεί να στέκουν στον όχλο ως απλοί θεατές περιμένοντας να γίνουν πρωταγωνιστές στο επόμενο σήκουελ ομαδικής βίας», τόνισε σε ανάρτησή της η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

ΠΑΣΟΚ: «Αναμένουμε από την κυβέρνηση σοβαρή δράση κατά της μισαλλοδοξίας»

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την επίθεση δειλή και δήλωσε τη στήριξή του στα δύο θύματα.

«Τα κίνητρα της ομάδας ταυτίζονται με όσα ακούμε καθημερινά για την αύξηση της βίας στις νεότερες ηλικιακές ομάδες και το πιο ανησυχητικό είναι ότι ανάμεσα στα άτομα που έχουν συλληφθεί βρίσκονται ανήλικοι», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

«Όταν δύο πολίτες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στην πλατεία Αριστοτέλους και κινδυνεύουν από εγκληματικές ομάδες νεαρών, θα πρέπει να προβληματίζει βαθιά την Πολιτεία, τους Φορείς και την ίδια την κοινωνία μας», τονίζει.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει τις παθογένειες που γεννά ο κακοποιητικός λόγος που ακουγόταν καθημερινά στον δημόσιο διάλογο, με αφορμή την ισότητα στον γάμο και ζητεί από την κυβέρνηση σοβαρή δράση για την αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας που «δηλητηριάζει ακόμη και τα σχολεία της χώρας και να μην μένει σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Χρηστίδης: «Απολύτως καταδικαστέες οι εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους»

«Οι εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες. Είναι, όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων», επισήμανε σε ανάρτησή του στο Χ ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

«Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε», κατέληξε.

Οι εικόνες απο την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες.

Είναι, όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.…

— Παύλος Χρηστίδης (@christidisp) March 10, 2024ΚΚΕ: Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι

Την καταδίκη του για την αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη, εκφράζει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον.

«Ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικο προσανατολισμο, τη σεξουαλικοτητα. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης», τονίζει το ΚΚΕ.

«Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της. Οι ένοχοι της χθεσινής επίθεσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά», καταλήγει.

Νέα Αριστερά: «Όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη απαιτούν άμεσα μέτρα»

«Το μίσος οδηγεί στον εκφασισμό. Οι εικόνες από τη Θεσσαλονίκη σοκάρουν: ένας όχλος επιτέθηκε σε δυο τρανς άτομα και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η τρανσφοβία και το μίσος για ό,τι θεωρείται “διαφορετικό” οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής», επισήμανε σε ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά.

«Τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη απαιτούν άμεσα μέτρα: για τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, για την αντιμετώπιση της νεανικής βίας, για την προστασία του δικαιώματος κάθε ατόμου να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εκεί κρίνεται. Στο δικαίωμα όλων στην ασφάλεια και στο σεβασμό», ξεκαθάρισε.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Ο Μητροπολίτης ενοχλήθηκε από αφίσα ντοκιμαντέρ και ζητά να… αποσυρθεί – Νέα κρούσμα απόπειρας λογοκρισίας στην τέχνη

Θεσσαλονίκη: «Μας επιτέθηκαν εκατοντάδες, με χτύπησαν στο κεφάλι», περιγράφει το θύμα του ομοφοβικού λιντσαρίσματος

Τραγωδία στη Ρόδο: Νεκρή 24χρονη μετά από σύγκρουση Ι.Χ. με γάιδαρο

Keywords
θεσσαλονικη, δευτερα, πογκρομ, συγκεντρωση, το φως, συμμετοχή, αθηνα, παγωτο, original, μαρινακης, θλίψη, ελλαδα, συριζα, twitter, φως, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, δραση, σχολεια, ΚΚΕ, σεξουαλικοτητα, dna, νέα, καθαρα δευτερα, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, σχεδιο αθηνα, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, φεστιβαλ ντοκιμαντερ, βιντεο, θλίψη, αστυνομια, δωρα, εικονες, ντοκιμαντερ, τυχη, φως, χθες βραδυ, ωρα, dna, αυξηση, εξαιρεσεις, ανησυχητικο, ασπιδα, ατομο, αφισα, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, δημοσιο, δειτε, δειγμα, εγινε, υπαρχει, εκπαιδευση, εξετασεις, ερχονται, ετων, ευθυνη, ζητα, ζωης, ιδια, εικονα, κυβερνηση, μισος, νεολαια, νυχτα, ντροπη, ομαδα, παντα, οχλος, παμε, ποιοτητα, πολιτεια, πρωταγωνιστες, σεξουαλικοτητα, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, σχεδιο, ταυτοτητες, τμημα, το φως, φαινονται, φεστιβαλ, φοβος, χειροτερα, ασφαλεια, δικαιωμα, χωρα, κοπελα, καρδια, μπροστα, νοσοκομειο, original, ομαδες, οργη, παυλος, ροδο, χερια
Τυχαία Θέματα