Τραμπ: Η πολεμική εμπλοκή με τη Βόρεια Κορέα «δεν αποτελεί πρώτη επιλογή»

ΚΟΣΜΟΣ

Χαμηλώνει ελαφρώς τους τόνους σχετικά με την αντιμετώπιση της προκλητικότητας της Βόρειας Κορέας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά από μερικές ημέρες πολύ έντονης ρητορικής.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση ενάντια στη Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή, σημειώνοντας ότι είχε μια ειλικρινή και έντονη συζήτηση επί του θέματος με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Ο
πρόεδρος Σι θέλει να κάνει κάτι. Θα δούμε αν μπορεί να το κάνει. Αλλά δεν θα ανεχθούμε ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Σι συμφωνεί μαζί μου 100%...Είχαμε μια πολύ ειλικρινή και έντονη τηλεφωνική συζήτηση», υπογράμμισε. Την ίδια στιγμή, το Reuters αποκαλύπτει το προσχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο επιδιώκεται να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, ως μέσο πίεσης -έως «στραγγαλισμού»- του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ. Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και απαγόρευση εξαγωγών κλωστουφαντουργικών προϊόντων, σύμφωνα με το προσχέδιο που διανεμήθηκε στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με βάση το κείμενο, η Ουάσινγκτον προτείνει επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης εις βάρος του, καθώς και την απαγόρευση προσλήψεων βορειοκορεατών εργατών που ζουν στο εξωτερικό. Με τη στήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ), η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι έχει δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον θέλει το νέο προσχέδιο απόφασης να τεθεί προς ψήφιση τη Δευτέρα. Εντούτοις ο Ρώσος πρεσβευτής στα ΗΕ Βασίλι Νεμπέτζια έχει τονίσει ότι αυτό ίσως είναι «κάπως πρόωρο». Πάντως, ένα τέτοιο ψήφισμα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τύχει της υποστήριξης άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν και δικαίωμα βέτο. Επίσης, ο Independent αναφέρει ότι μέσα στις προτάσεις για νέες κυρώσεις στο «ερμητικό βασίλειο» είναι και η απαγόρευση ταξιδιών στη Νότια Κορέα. (πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters)ΗΠΑΤραμπΚίναΣι ΤζινπινγκΒόρεια Κορέακυρώσειςεμπάργκο πετρελαίουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα