Τουρκία: Αποχωρεί από την πρωθυπουργία ο Νταβούτογλου - «Δεν θα πω τίποτα κακό για τον Ερντογάν»

ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικές εξελίξεις αναμένονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Τουρκία, μετά και την επισημοποίηση της αποχώρησης του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία της χώρας, στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος που θα ξεκίνησει στις 22 Μαΐου.

Παρά την έντονη φημολογία για κρίση στις σχέσεις Ερντογάν - Νταβούτογλου που τελικά οδήγησε στην απομάκρυνση του δεύτερου, ο Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι οποιαδήποτε σύγκρουση δηλώνοντας: «Ούτε μία αρνητική λέξη για τον πρόεδρό μας δεν

έχει βγει από το στόμα μου και ποτέ δεν θα βγει».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο έκτακτο συνέδριο.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, κατά την οποία υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργός, ο Νταβούτογλου είπε πως κράτησε ανέπαφο το AKP και την κυβέρνηση στη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου στην Τουρκία. Είπε ότι κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί καθώς η "ισχυρή" κυβέρνηση του AKP θα συνεχίσει.Ο Νταβούτογλου κάλεσε επίσης το AKP να παραμείνει ενωμένο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το καταστατικό του AKP, ο αρχηγός του κόμματος είναι και πρωθυπουργός, όταν το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, απώλεια της αρχηγίας του ΑKP σημαίνει για τον Νταβούτογλου και απώλεια της πρωθυπουργίας.

Η κρίση

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών αγγίζουν ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη και το Κουρδικό έως τη φυλάκιση δημοσιογράφων και επικριτών του προέδρου και της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Το ρήγμα έχει πλήξει και το επενδυτικό κλίμα, με το χρηματιστήριο να παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα σημαντική πτώση.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει πριν από μια εβδομάδα όταν στην Κεντρική Επιτροπή ελήφθη, κατόπιν οδηγιών του Ερντογάν, απόφαση με την οποία έπαυε ο πρόεδρος του κόμματος να έχει αρμοδιότητα επί των επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων του κόμματος.

Οι διάδοχοι

Τα ονόματα που αναφέρονται ως πιθανοί διάδοχοι είναι αυτά του υπουργού Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, του υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Ρ.Τ. Ερντογάν, Μπεράτ Άλμπαϊράκ, του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ, του αντιπροέδρου του κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς και του βουλευτή Μουσταφά Σέντοπ.

ΤουρκίαΝταβούτογλουπαραίτησηΕρντογάνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα